Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης
Σχολή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών


Όλα τα νέα και ανακοινώσεις του τμήματος
Τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις του τμήματος

Οδηγός για πρωτοετείς


Το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης ιδρύθηκε το 1996 (Π.Δ. 363/96) και δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές το Σεπτέμβριο του 1998. Στόχος του είναι η υψηλού επιπέδου κατάρτιση ολοκληρωμένων μουσικών ως απόκριση στο αίτημα για την προαγωγή της ώσμωσης των διαφόρων πεδίων της μουσικής σκέψης και πράξης. Στο πλαίσιο αυτό, το Τμήμα προσφέρει εφαρμοσμένες μουσικές σπουδές σε κλάδους συναφείς προς τις επιμέρους κατευθύνσεις που προσδιορίζουν το ενιαίο του πτυχίο:

1. Κατεύθυνση Ευρωπαϊκής (Κλασικής) Μουσικής
2. Κατεύθυνση Βυζαντινής Μουσικής
3. Κατεύθυνση Ελληνικής Παραδοσιακής (Δημοτικής) Μουσικής
4. Κατεύθυνση Σύγχρονης Μουσικής

Το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης έχει ως αποστολή την καλλιέργεια και προαγωγή της μουσικής τέχνης (ως οικείας επιστήμης) στους κλάδους των εφαρμοσμένων καλλιτεχνικών σπουδών και ειδικότερα στους κλάδους των καθορισμένων από τον ιδρυτικό του νόμο, κατευθύνσεων. Η ταυτόχρονη και ισότιμη καλλιέργεια της μουσικής ως επιστήμης και τέχνης επιτυγχάνεται σε διεπιστημονικό επίπεδο και υπό το πρίσμα των πολιτισμικών, οικονομικών και τεχνολογικών συνθηκών που διέπουν τη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Προγραμματική επιδίωξη του Τμήματος, είναι η ολοκληρωμένη μουσική καλλιτεχνική και θεωρητική κατάρτιση των φοιτητών του και κατ' επέκταση η επαγγελματική κατοχύρωση και ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. Η πρόκριση των καλλιτεχνικών αντικειμένων ως ειδικοτήτων, μέσω της καλλιέργειας και ανάπτυξης των τεχνικών και ερμηνευτικών παραμέτρων της οργανικής/φωνητικής εκτέλεσης και της παραστατικής πράξης, της διεύθυνσης μουσικών συνόλων και της μουσικής δημιουργίας και μελοποιίας, όπως εκφράζονται στους τομείς της Σύνθεσης και της Ποιητικής, σε συνδυασμό με την θεωρητική μελέτη και έρευνα στους κλάδους των οικείων Κατευθύνσεων, διευκολύνει την ολιστική προσέγγιση της μουσικής και συνεπώς βοηθά τους αποφοίτους μας να επιτυγχάνουν σε κάθε συναφή δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης είναι μέλος της Association Européenne des Conservatoires, Académies de Musique et Musikhochschulen (AEC).


Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949): "Με του Μαγιού τα Μάγια". Παραμυθόδραμα σε πέντε εικόνες για σοπράνο, 3 αφηγητές, χορωδία και ορχήστρα σε ποίηση Χρήστου Ευελπίδη.
Μάρια Ντεβιτζάκη, σοπράνο. Σώτος Παπούλκας και Έφη Δρόσου, αφηγητές.
Χορωδία και Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Διδασκαλία χορωδίας: Δρ. Μαρία-Έμμα Μελιγκοπούλου
Διεύθυνση ορχήστρας: Γιώργος Χατζηνίκος (1923-2015), επίτιμος διδάκτορας ΤΜΕΤ.
Ζωντανή ηχογράφηση από τη συναυλία στις 23.12.2009.

Εκδηλώσεις ΤΜΕΤ 2009-2010 (video)
10.05.2015 Ημερίδα "Η διδασκαλία των εγχόρδων οργάνων στην Ελλάδα. Ιστορική αναδρομή και προοπτικές"


2015.05.25 - Nikos Skalkottas (1904-1949): "Ancient Greek March" [1947] arranged for Wind Orchestra by the composer. World premiere live recording concert performed by the Wind Orchestra of the Department of Music Science & Art, University of Macedonia Main Hall, Thessaloniki, Greece.Conducted by Prof. Tim Farrell.
https://www.youtube.com/watch?v=rEhX5FjtXaM

2009.12.23 - Nikos Skalkottas (1904-1949): "Mayday Spell". Fairy Tale in 5 images for soprano, 3 narrators, chorus and orchestra. Poetry by Christos Evelpidis. Live recording concert by the Chorus and Orchestra of the Department of Music Science and Art, University of Macedonia Main Hall, Thessaloniki, Greece.
Maria Devitzaki, soprano. Sotto Papoulkas and Efi Drosou, narrators. Choral preparation: Dr. Maria-Emma Meligopoulou. Conductor: George Hadjinikos (1923-2015).
https://www.youtube.com/watch?v=4xqXAA-6X90

2009.12.23 - Nikos Skalkottas (1904-1949): Octet [1931] for string quartet, flute, oboe, clarinet and bassoon Op. 31
Allegro moderato-andante cantabile-presto.
Live recording of the concert performed by professors and students of the Department of Music Science and Art, University of Macedonia Main Hall, Thessaloniki, Greece.
Conductor: George Hadjinikos (1923-2015)
https://www.youtube.com/watch?v=6AEm06265zM


 


Τελευταία ενημέρωση: 12 / 09 / 2018

Τα τελευταία νέα του τμήματος