Μουσικο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και νέους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία
Θεματική Ενότητα: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υλοποιήθηκε εθελοντικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ένα μουσικο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και νέους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία. Το μουσικό πρόγραμμα εστίασε σε μουσικές και μη μουσικές δραστηριότητες με βάση τις θεματικές ενότητες της μουσικής εκπαίδευσης: τραγούδι, ρυθμός, κίνηση, λόγος, ήχος, οργανογνωσία κ.λπ..

Το πρόγραμμα ονομάζεται ΜΟΥΣ.Ε.Σ. και αποτελεί μια συνολική παιδαγωγική παρέμβαση που εστιάζει στην ψυχή, στο σώμα και στο πνεύμα. Κάθε δραστηριότητα βασίζεται στην ενιαία μορφή ήχου -κίνησης - λόγου, μια μορφή που αντιπροσωπεύσει το αρχαίο ιδεώδες της «μουσικής τέχνης», που σήμερα ονομάζεται απλά «μουσική». Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κάθε Κυριακή πρωί και συμμετείχαν 18 παιδιά με αυτισμό και νοητική αναπηρία ηλικίας 4 μέχρι 15 ετών. Πέρα από τη δράση στο χώρο του Πανεπιστημίου οργανώθηκαν και δύο δράσεις

1. Επίσκεψη στους Μυστικούς Κόσμους του Ε. Τριβιζά

2. Παρακολούθηση της παράστασης «Οικογένεια Νώε» στο Βασιλικό Θέατρο

Η χρονιά θα κλείσει με την παράσταση «Τραγουδώντας τους Μύθους του Αισώπου» που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ημερίδας που συνδιοργανώνει το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στις 17 Ιουνίου στο αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Την εποπτεία του προγράμματος είχε η Λ. Καρτασίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Εκπαιδεύτριες – Εμψυχώτριες στο πρόγραμμα:

 • Γουναροπούλου Σπυριδούλα

Δασκάλα-Μουσικός, ΜΑ Ειδική Αγωγή ΕΚΠ

 • Κυριακίδου Ελένη

Κοινωνική Λειτουργός, ΜΑ Ειδική Αγωγή ΕΚΠ

 • Μπαρσάκη Αναστασία

Ειδική Παιδαγωγός, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ειδικής Αγωγής ΕΚΠ

 • Σπανίδου Σοφία

Ειδική Παιδαγωγός, ΜΑ Ειδική Αγωγή ΕΚΠ

 • Τροκάνα Αρίστη

Φιλόλογος-Μουσικός, ΜΑ Ειδική Αγωγή ΕΚΠ

 • Μυριαγκού Αντωνία

Μουσικός

Σημαντική ήταν η υποστήριξη των εθελοντών φοιτητών του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Αποκατάσταση» του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής:

 1. Κωνσταντινίδου Άννα
 2. Μόσχοβα Γαρυφαλλιά
 3. Μπλιάγκα Αναστασία
 4. Σολδάτου Θεογνωσία
 5. Σταμούλη Βασιλεία
 6. Τσιναφορνιώτης Νίκος
 7. Φωτιάδου Κατερίνα
 8. Χασιώτη Γεωργία

Όλη η ομάδα ευχαριστεί θερμά τους γονείς και τα παιδιά που μας εμπιστεύθηκαν και μας ενέπνευσαν. Χάρη σε αυτούς μπορέσαμε να «μελωποιήσουμε» και να «χρωματίσουμε» τα Κυριακάτικα πρωινά για δεύτερη χρονιά. Τους ευχαριστούμε επίσης για την παρότρυνση να συνεχίσουμε και το επόμενο σχολικό έτος, πιο δεμένοι και πιο δημιουργικοί.

Για το σχολικό έτος 2017/2018 το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με νέες συμμετοχές και νέες δράσεις. Πέρα από τις δραστηριότητες μουσικής θα εμπλουτισθεί το πρόγραμμα και με άλλες δραστηριότητες όπως χορός, θέατρο, ρυθμική αγωγή. Ιδιαίτερα θα δοθεί έμφαση στη δημιουργία ομάδας για παιδιά και νέους με νοητική αναπηρία και βαριές ή/και πολλαπλές αναπηρίες.

Όσοι γονείς ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω email με την κα Καρτασίδου lefka@uom.edu.gr από τις 10 Ιουνίου 2017 μέχρι 10 Ιουλίου 2017.