Για το Site


Ο παρών εξυπηρετητής ιστού αποτελεί προϊόν συνεργασίας αρκετών ανθρώπων που εδώ και χρόνια, και με βασικό κίνητρο την ευπρεπή παρουσία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο Διαδίκτυο, παρακολούθησαν την εξέλιξη της τεχνολογίας στο χώρο και τη xρησιμοποίησαν για να κάνουν δυνατή την παροχή πληροφοριών και υπηρεσιών τόσο στα μέλη του Πανεπιστημίου όσο και στους υπόλοιπους χρήστες του Διαδικτύου.

Ιστορική Αναδρομή
1994 - Ο πρώτος εξυπηρετητής ιστού

1995 - Παρουσίαση εξυπηρετητή Κέντρου Υπολογιστών

1996 - Εγκαινιάζεται ο επίσημος εξυπηρετητής του Πανεπιστημίου

1997 - Νέος εξυπηρετητής Τμήματος Εφαρμ. Πληροφορικής

1998 - Αναβάθμιση κεντρικού εξυπηρετητή του Πανεπιστημίου

1999 - Εμπλουτισμός με νέο περιεχόμενο και υπηρεσίες.

2000 - Επανασχεδίαση του δικτυακού τόπου 

2003 - Λειτουργία του δικτυακού τόπου με τεχνολογία ανοικτού κώδικα (open source) - νέες υπηρεσίες

 

  1994 - Ο πρώτος εξυπηρετητής ιστού του Πανεπιστημίου εγκαταστάθηκε το Σεπτέμβριο 1994 στο Εργαστήριο Παράλληλης και Κατανεμημένης Επεξεργασίας υπό την επίβλεψη του Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Μαργαρίτη. Η ομάδα ανάπτυξης του ιστού αποτελούνταν από τους τότε υποψήφιους διδάκτορες Θάνο Τσαδήρα και Θοδωρή Κασκάλη καθώς και τον φοιτητή Θοδωρή Γούτα.

Κορυφή σελίδας

1995 - Το Σεπτέμβριο 1995 το περιεχόμενο των ιστοσελίδων εμπλουτίζεται και στη ομάδα ανάπτυξης προστίθεται ο υποψήφιος διδάκτορας Αύγουστος Τσινάκος.

    Δημιουργείται ο πρώτος εξυπηρετητής ιστού του Κέντρου Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (http://www.cc.uom.gr) από τους Θωμά Κούτσικο, 'Ασπα Τσακιρίδου, Δημήτρη Μπιλιούση και Στάθη Τσακίδη.

Κορυφή σελίδας

1996 - Παρουσιάζεται ο πρώτος "επίσημος" εξυπηρετητής ιστού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (http://www.uom.gr). Την ανάλυση και την ανάπτυξη πραγματοποιεί η νέα συνεργάτιδα Στέλλα Παπαργύρη στα πλαίσια εσωτερικού αναπτυξιακού προγράμματος του Πανεπιστημίου.

Κορυφή σελίδας1997
- Το περιεχόμενο του εξυπηρετητή του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής (http://www.it.uom.gr) ανανεώνεται και εμπλουτίζεται από τον Θoδωρή Γούτα. Παρουσιάζονται ιδιαίτερα στοιχεία για το Εργαστήριο Παράλληλης και Κατανεμημένης Επεξεργασίας (http:/www.it.uom.gr/pdp). Επίσης εγκαινιάζεται η παρουσίαση πτυχιακών εργασιών στο Διαδίκτυο.

Κορυφή σελίδας1998 - Το περιεχόμενο και η εμφάνιση του κεντρικού εξυπηρετητή του πανεπιστημίου αναβαθμίζεται και παρουσιάζονται νέες υπηρεσίες στα πλάισια του προγράμματος Δικτύωσης των Ελληνικών Πανεπιστημίων GUNet. Η ομάδα ανάπτυξης συμπεριλαμβάνει τους Παναγιώτη Φουληρά, Στέλλα Παπαργύρη και Θανάση Ταραμόπουλο.

Κορυφή σελίδας1999
- Ο κεντρικός εξυπηρετητής του Πανεπιστημίου αλλάζει και εμπλουτίζεται με νέες πληροφορίες και υπηρεσίες σε Ελληνική και Αγγλική Γλώσσα. Οι κύριοι συνεργάτες είναι οι Παναγιώτης Φουληράς, Παρασκευή Οικονόμου, Φιλίτσα Ζαφείρη. Εισάγεται μηχανή αναζήτησης γενικών πληροφοριών και σύστημα πληροφοριών καταλόγου (από τον Θάνο Τσαδήρα και Μαρία Μύαρη).

    Την ίδια χρονιά ανανεώνεται ο εξυπηρετητής του Κέντρου Πληροφορικής από την Μαρία Μύαρη, ενώ παρουσιάζεται ο εξυπηρετής του Κέντρου Διαχείρισης Δικτύων (http://www.noc.uom.gr) με βασικούς συντελεστές τους Ανδρέα Οικονομίδη και Σταύρο Βουγιούκα. Επίσης εμπλουτίζεται και ανανεώνεται σημαντικά ο εξυπηρετητής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου (http://www.lib.uom.gr) από τον Θανάση Ταραμόπουλο και τη Στέλλα Παπαργύρη.

Κορυφή σελίδας


2000
- Στα πλαίσια του προγράμματος Δικτύωσης των Ελληνικών Πανεπιστημίων, GUNet, και με βάση την προηγούμενη αρχιτεκτονική,  ο Θοδωρής Γούτας επανασχεδιάζει τον δικτυακό τόπο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στόχος είναι η αυτοματοποίηση για την αποτελεσματικότερη συντήρησή του και η γραφιστική επαναπροσέγγιση των θεμάτων του. Στα παραπάνω πλαίσια ο Θάνος Τσαδήρας εμπλουτίζει το δικτυακό τόπο του Πανεπιστημίου με νέες υπηρεσίες.

Κορυφή σελίδας

2003 - Στα πλαίσια του προγράμματος "Προηγμένες Τηλεματικές Υπηρεσίες - Δίκτυα" (επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος ο καθ.κ.Μάνος Ρουμελιώτης) και σε συνεργασία με τον αναπλ.καθ.κ. Γεώργιο Ευαγγελίδη και τον Βασίλη Εφόπουλο, οι Αθανασιάδης Γιάννης και Καρατζίδης Στράτος εγκαθιστούν το νέο δικτυακό τόπο του Παν/μίου με βάση τεχνολογίες ανοικτού κώδικα (open source) όπως το PostNuke, PHP και MySQL. Επίσης εγκαθίστανται νέες υπηρεσίες βασιζόμενες στις παραπάνω τεχνολογίες : η αποκεντρωμένη (μέσω web) κράτηση όλων των χώρων του Παν/μίου, το πρόγραμμα σπουδών καθώς και η δυναμική, καθημερινή ενημέρωση του περιεχομένου .

Κορυφή σελίδας

Πρέπει να αναφέρουμε ότι ο ιστός συνεχίζει να είναι υπό ανάπτυξη.
Παρακαλούμε στείλτε τα σχόλια και τις προτάσεις σας στη διεύθυνση: webmaster@uom.gr

Χρέη Web Master : Αθανασιάδης Π. Ιωάννης, Καρατζίδης Ι. Ευστράτιος