«ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ '21-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» & «Σύμβολα της Επανάστασης του 1821» Δύο νέες εκθέσεις Εγκαίνια: Τετάρτη 26 Μαΐου 2021, στις 19.00


«ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ '21-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» &  «Σύμβολα της Επανάστασης του 1821»  Δύο νέες εκθέσεις  Εγκαίνια: Τετάρτη 26 Μαΐου 2021, στις 19.00

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα εγκαινιάζει την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021, στις 19.00 δύο σημαντικές εκθέσεις, άμεσα συνυφασμένες με την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Στον α’ όροφο θα φιλοξενηθεί η έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ '21-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», και στον β’ όροφο η έκθεση «Σύμβολα της Επανάστασης του 1821».

 

«ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»: Η έκθεση αποτελεί συνεργασία του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με το Τελλόγλειο Ίδρυμα και τη Βιβλιοθήκη – Κέντρο Πληροφόρησης Α.Π.Θ και φιλοξενείται στον 1ο όροφο. Ακολουθώντας τη δομή και το σκεπτικό της κεντρικής έκθεσης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Αθήνα, ρίχνει φως στην ιστορική διαδρομή από την προεπαναστατική περίοδο έως τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περιοχή της Μακεδονίας. Παρουσιάζονται πολύτιμοι θησαυροί του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, αλλά και της συλλογής Ιωάννη Τρικόγλου, όπως έγγραφα, έργα τέχνης, αλλά και προσωπικά αντικείμενα των αγωνιστών της Επανάστασης. Ξεχωρίζουν το ακρόπρωρο του πλοίου Άρης και το σηματολόγιο του Ανδρέα Μιαούλη, το καριοφίλι του Κολοκοτρώνη, το γιαταγάνι του Καραϊσκάκη, η πιστόλα του Διάκου, αλλά και ο ταμπουράς του Μακρυγιάννη. Προσωπογραφίες του Ιωάννη Καποδίστρια, του ηγεμόνα της Βλαχίας Ιωάννης Καρατζά, παρουσιάζονται μαζί με πορτρέτα του Ρήγα Φερραίου και του Αλέξανδρου Υψηλάντη, που φιλοτέχνησε ο Διονύσιος Τσόκος, ύστερα από παραγγελία του Υπουργείου Στρατιωτικών. Οι επαναστατικές προκηρύξεις του Υψηλάντη και επιστολή Φιλικού σκιαγραφούν το ξέσπασμα της Επανάστασης στο Ιάσιο, ενώ αντικείμενα καθημερινής χρήσης (όπως επιτραπέζια ρολόγια, τραπουλόχαρτα, κ.ά.), συνδέονται με το φιλελληνικό κίνημα. Η δράση αγωνιστών από την περιοχή της Μακεδονίας, όπως οι Εμμανουήλ Παπάς, Γιώργος Λασσάνης, Τσάμης Καρατάσος, κ.ά. φωτίζονται μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό.

Τέλος, η έκθεση πλαισιώνεται από διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές (Παζάρι του Dodwell, Χάρτα του Ρήγα, Μαχόμενα Τυπογραφεία), αλλά και την ίδια τη Χάρτα του Ρήγα από τη συλλογή Ι. Τρικόγλου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Α.Π.Θ.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», με τη στήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, για την υλοποίηση του διαδραστικού εκθέματος της Χάρτας του Ρήγα.

Διάρκεια έκθεσης έως μέσα Σεπτεμβρίου 2021.

 

«Σύμβολα της Επανάστασης του 1821»: Η έκθεση «Σύμβολα της Επανάστασης του 1821» φιλοξενείται στον 2ο όροφο του Τελλογλείου Ιδρύματος. Συνιστά συνεργασία της Επιτροπής ΑΠΘ για το 1821 με τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Παρουσιάζει τεκμήρια από τη Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου, που βρίσκεται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Μέσα από 56 έργα (λιθογραφίες, επιζωγραφισμένες λιθογραφίες και χαρακτικά), που βασίζονται σε πίνακες των Karl Krazeisen, Peter von Hess κ.ά., ξεδιπλώνονται πτυχές του Αγώνα, μέσα από τη ματιά καλλιτεχνών, που έζησαν από κοντά τα γεγονότα ή γνώρισαν τους πρωταγωνιστές τους. Η σχεδιαστική δεξιοτεχνία συναντά την ιστορική αφήγηση κι ο θαυμασμός την εξιδανίκευση και τον αφηρωισμό των προσώπων, που ηγήθηκαν της Ελληνικής Επανάστασης.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Βασίλη Κ. Γούναρη: «η Ελληνική Επανάσταση προηγήθηκε της εφεύρεσης του φωτογραφικού φακού. Όμως έχει αποτυπωθεί βαθιά στη συλλογική μνήμη μέσα από λιθογραφίες και ελαιογραφίες, ασχέτως της πιστότητας της απεικόνισης. Προσωπογραφίες ηρώων, αναπαραστάσεις μαχών και ναυμαχιών καθιερώθηκαν ως σύμβολα του Αγώνα, χάρη στη δύναμη της τυπογραφίας. Εξοικειωθήκαμε μαζί τους μέσα από τα σχολικά βιβλία και τις αφίσες στους τοίχους των αιθουσών διδασκαλίας, των δημοσίων υπηρεσιών και των στρατώνων. Από φανταστικές και εξιδανικευμένες καλλιτεχνικές συλλήψεις μεταγενέστερων δεκαετιών μετατράπηκαν σε αποδεκτά ιστορικά τεκμήρια».

Διάρκεια έκθεσης: έως τις 31 Οκτωβρίου 2021.

 

**Τα εγκαίνια, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, θα πραγματοποιηθούν στις 19.00 μόνο με τους συντελεστές των εκθέσεων. Στις 20.30 θα πραγματοποιηθούν δωρεάν ξεναγήσεις για το κοινό.

 

Δωρεάν ξεναγήσεις στις 20.30 και στις 21.00

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί δωρεάν στις εκθέσεις. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο τηλ: 2310247111 (Τρίτη 11.00-14.00, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 19.00-22.00, Σάββατο 11.00-14.00 & 19.00-22.00, Κυριακή 11.00-14.00, Δευτέρα κλειστά).

 

Εικόνα (1) Ακρόπρωρο του πλοίου Άρης του Ανδρέα Μιαούλη, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο («ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ '21-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»)

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font