Πρόσκληση σε ομιλία: BioASQ: Ωθώντας τα όρια της βιοϊατρικής έρευνας με ένα διαγωνισμό Τεχνητής Νοημοσύνης


Ημερομηνία Έναρξης
2021-06-09 18:00:00

Ημερομηνία Λήξης
2021-06-09 19:00:00

Η Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ. στην Τεχνητή Νοημοσύνη και Αναλυτική Δεδομένων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχει τη χαρά να προσκαλέσει τα μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε διαδικτυακή ομιλία με τίτλο:

BioASQ: Ωθώντας τα όρια της βιοϊατρικής έρευνας με ένα διαγωνισμό Τεχνητής Νοημοσύνης

που θα δοθεί από τον Ερευνητή Α του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Δρ. Γεώργιο Παλιούρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Ιουνίου και ώρα 18:00, στην πλατφόρμα Zoom.

Μετά την ομιλία θα πραγματοποιηθεί σύντομη παρουσίαση του ΠΜΣ για τους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος.

Το Link της εκδήλωσης είναι το https://zoom.us/j/94008119345 .

Για τη συμμετοχή σας θα χρειαστεί να συνδεθείτε με το λογαριασμό σας στο uom.gr ή στο uom.edu.gr.

Ακολουθούν στο τέλος του μηνύματος η περίληψη της ομιλίας και σύντομο βιογραφικό του ομιλητή.

 

Με εκτίμηση,

Η Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ.

 

 

Τίτλος: BioASQ: Ωθώντας τα όρια της βιοϊατρικής έρευνας με ένα διαγωνισμό Τεχνητής Νοημοσύνης

Περίληψη: Η σειρά των διαγωνισμών BioASQ (Biomedical Semantic Indexing and Question Answering) έχει στόχο να προωθήσει την έρευνα και ανάπτυξη μηχανών που είναι ικανές να απαντούν σε ερωτήσεις ειδικών από τον χώρο της υγείας. Ο διαγωνισμός BioASQ, που διοργανώνεται από το 2012 μέχρι σήμερα, θέτει στους συμμετέχοντες δυο διακριτά προβλήματα: την αυτόματη επισημείωση κειμένων σε μεγάλη κλίμακα  και την αυτόματη απάντηση ερωτήσεων. Στο BioASQ, ομάδες από όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται σε ερωτήματα που αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές ερευνητικές ανάγκες βιολόγων και  γιατρών. Ανταμείβοντας τα πιο ανταγωνιστικά συστήματα που πετυχαίνουν υψηλή ακρίβεια, το BioASQ ωθεί τα όρια της έρευνας σε βιοϊατρική επισημείωση και απάντηση ερωτήσεων, με στόχο να διασφαλίσει ότι οι ειδικοί θα έχουν άμεση πρόσβαση σε πολύτιμες γνώσεις.

Μεταξύ των εντυπωσιακότερων στιγμών του διαγωνισμού είναι η βελτίωση συστήματος της Εθνικής Ιατρικής Βιβλιοθήκης των ΗΠΑ (National Library of Medicine), το οποίο χρησιμοποιείται από τους ειδικούς για  την επισημείωση του συνόλου της σχετικής βιβλιογραφίας (Pubmed),  με ενσωμάτωση ιδεών που προέκυψαν στον διαγωνισμό. Επιπλέον, το BioASQ αποτελεί σημείο αναφοράς πλέον για τη διεθνή έρευνα στο συγκεκριμένο αντικείμενο, παρέχοντας μοναδικά σύνολα δεδομένων για την ανάπτυξη νέων συστημάτων από πανεπιστήμια και εταιρείες. Η αναγνώριση της συνεισφοράς και της διεθνούς απήχησης του BioASQ έχει οδηγήσει την υποστήριξη από σημαντικές εταιρείες του χώρου, όπως είναι η Atypon και η Google.

Τον χρόνο που μας πέρασε, με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, αρχίσαμε να εξερευνούμε μία νέα ενδιαφέρουσα κατεύθυνση, τον διαγωνισμό BioASQ Synergy. To Synergy έχει στόχο  να βοηθήσει τους ειδικούς να  απαντήσουν σε ερωτήματα που δεν έχουν ακόμη απάντηση. Με άλλα λόγια, στοχεύουμε στην εγκαθίδρυση ενός διαλόγου μεταξύ των ειδικών και των μηχανών, μέσα στα πλαίσια του διαγωνισμού. Αυτή η συνέργεια ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε νέες σημαντικές ανακαλύψεις που απαντούν σε πραγματικά προβλήματα. Για αρχή, το θέμα του BioASQ Synergy είναι η πανδημία της COVID-19 και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Περισσότερες πληροφορίες στο bioasq.org

Βιογραφικό ομιλητή: https://users.iit.demokritos.gr/~paliourg/

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font