ΜΗΝΥΜΑ του ΠΡΥΤΑΝΗ, Καθηγητή Στυλιανού Δ. Κατρανίδη, για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών


ΜΗΝΥΜΑ του ΠΡΥΤΑΝΗ, Καθηγητή Στυλιανού Δ. Κατρανίδη, για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών

Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,

Αγαπητές φοιτήτριες, αγαπητοί φοιτητές,

 

Η 30ή Ιανουαρίου είναι αφιερωμένη στο συνεορτασμό των τριών μεγάλων μορφών της χριστιανικής διανόησης και των ελληνικών γραμμάτων, του Μεγάλου Βασιλείου, του Ιωάννου του Χρυσοστόμου και του Γρηγορίου του Θεολόγου. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κάθε χρόνο τιμά τη μνήμη και το έργο των Τριών Ιεραρχών με μια λαμπρή εκδήλωση.

Δυστυχώς όμως φέτος, όπως και πέρυσι, καθώς οι υγειονομικές συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας δεν επιτρέπουν την ασφαλή διά ζώσης διεξαγωγή της, αποφασίσαμε ότι των εορταστικών εκδηλώσεων προέχει η προστασία της υγείας των φοιτητών και φοιτητριών και όλων όσοι από το διδακτικό, τεχνικό ή διοικητικό προσωπικό θα ήθελαν να παρακολουθήσουν τη σημαντική αυτή Τελετή και προχωρήσαμε στην ματαίωσή της.

Ως εκ τούτου χάνεται και φέτος η ευκαιρία να ανατρέξουμε με λεπτομέρεια και να εμβαθύνουμε στις ρίζες της σημερινής μας Παιδείας, αποδίδοντας την πρέπουσα τιμή σε αυτούς που η εκκλησιαστική παράδοση αποκαλεί «Τρεις Μεγίστους Φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος». Αυτούς που στην εποχή τους υπήρξαν οι «γεφυροποιοί» της Ορθόδοξης πίστης με τον ορθό λόγο της αρχαιοελληνικής διανόησης και που ως Πανεπιστήμιο κάθε χρόνο τιμούμε το πνεύμα και το έργο τους και μαζί με αυτούς ολόκληρη την πολιτισμική μας κληρονομιά, της οποίας υπήρξαν μαχητικοί κι εμπνευσμένοι φορείς.

Αυτής της κληρονομιάς την οποία υιοθετούμε και ενστερνιζόμαστε ως ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο που πρώτιστο μέλημά του έχει τη μόρφωση των νέων του, την πολύπλευρη Εκπαίδευση και την ευρύτερη Παιδεία και καλλιέργειά τους.

Ένα Πανεπιστήμιο που προσπαθεί καθημερινά να αντεπεξέλθει με αποτελεσματικότητα σε κάθε πρόκληση, όπως άλλωστε φάνηκε για ακόμη μια φορά την περασμένη χρονιά, με την επιτυχή και μεθοδική διοργάνωση της επανόδου στη διά ζώσης διδασκαλία. Λαμβάνοντας υποδειγματικές πρωτοβουλίες με ταχύτητα, προσαρμοστικότητα και ασφάλεια για φοιτητές και προσωπικό, παρά το πλήθος των δυσχερειών και την ανεπάρκεια των χώρων.

Ένα Πανεπιστήμιο που παραμένοντας πιστό στις αρχές και στις αξίες που το διέπουν υπηρετεί εξίσου αποτελεσματικά τη θεωρητική γνώση και την πρακτική εφαρμογή. Με γνώμονα το διάλογο, τις ανθρωπιστικές αξίες, τη συνεργασία και τις ίσες ευκαιρίες, ανταποκρίνεται με επιτυχία στις νέες ανάγκες και καλλιεργεί ισχυρούς και ενεργούς δεσμούς με τους οικονομικούς φορείς, την ελληνική κοινωνία και τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, εκπληρώνοντας όλο και πιο αποτελεσματικά τον υψηλό προορισμό του.

Κλείνοντας αυτό το σύντομο μήνυμα θέλω να σας ευχηθώ Χρόνια Πολλά, με υγεία και πρόοδο για όλους. Επαναλαμβάνω μάλιστα και την περυσινή μου ευχή, ελπίζοντας αυτή την φορά να εκπληρωθεί, ο επόμενος εορτασμός των Τριών Ιεραρχών να μας βρει ξανά όλους και όλες υγιείς να τιμούμε την μνήμη τους, συγκεντρωμένοι στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνθήκες πλήρους κανονικότητας, χωρίς το φόβο και την αγωνία που μας έχει προκαλέσει η πανδημία.

 

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,

Καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font