Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Θεσσαλονίκη, Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας πραγματοποίησε σήμερα αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Πολιτειακό Γερουσιαστή του Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ, Λεωνίδα Ραπτάκη. Την αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΠαΔΕΕ, συνόδευε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, Βουλευτής της ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης, Σάββας Αναστασιάδης.

Η πολυμελής αντιπροσωπεία των ομογενών συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Στυλιανό Δ. Κατρανίδη, τον Αντιπρύτανη καθηγητή Δημήτριο Κυρκιλή, την ομότιμη καθηγήτρια Ευτυχία Βουτυρά και την καθηγήτρια Ελένη Γαβρά στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, πριν πάρει τον λόγο ο Πρύτανης, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία εν συντομία για το Ίδρυμα, διατυπώνοντας την προσδοκία η συνάντηση να αποβεί ευκαιρία ανάπτυξης ευρύτερων συνεργασιών.

Στη δυνατότητα καλλιέργειας δεσμών συνεργασίας με την Ομογένεια επικέντρωσε την προσφώνησή του και ο κ. Κατρανίδης, ο οποίος αφού εξήρε τη συμβολή του Ελληνισμού της Διασποράς στις επιστήμες τον πολιτισμό και την οικονομία, επισήμανε ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ακολουθεί πιστά μια εξωστρεφή πολιτική συνεργασίας με πανεπιστήμια, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς, αλλά και διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους, όπως αυτοί που έχουν εγκατασταθεί πρόσφατα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ερευνητικό έργο που έχει πραγματοποιήσει η καθηγήτρια του Τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Ελένη Γαβρά με το Πανεπιστήμιο Ντάργουιν της Αυστραλίας σχετικά με την ελληνική ομογένεια, που όπως είπε θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο εφαρμογής και σε άλλες χώρες, καθώς επίσης, και στο έργο της ομότιμης καθηγήτριας Ευτυχίας Βουτυρά, η οποία είναι διεθνώς καταξιωμένη για την σημαντική επιστημονική της συμβολή στο πεδίο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Ο κ. Πρύτανης ευχαρίστησε τον κ. Αναστασιάδη για την πρωτοβουλία του να συμπεριλάβει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο πρόγραμμα επισκέψεων της ΠαΔΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι και ο ίδιος είναι απόφοιτος της παλιάς Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, η οποία μετονομάστηκε σε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας χάρη στην προνοητικότητα προηγούμενων διοικήσεων. Επιπλέον, υπενθύμισε, επί Πρυτανείας Κουσκουβέλη, κατοχυρώθηκε διεθνώς το όνομα, έτσι ώστε σήμερα, κάθε αναφορά στο έργο του Πανεπιστημίου και των επιστημόνων του να ενισχύει τα εθνικά δίκαια. Ο κ. Κατρανίδης αναφέρθηκε τέλος στο δράμα του λαού της Ουκρανίας και ειδικότερα αυτό των Ομογενών της περιοχής, εκφράζοντας την ευχή να επικρατήσει το ταχύτερο και πάλι η ειρήνη.

Τη εξαιρετική γεωπολιτική αξία της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή υπογράμμισε στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, Λεωνίδας Ραπτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εδώ χτυπάει η καρδιά ολόκληρης της Ελλάδας. Ως παράδειγμα ανέφερε την εγκατάσταση στην περιοχή σημαντικών επιχειρηματικών ομίλων, ενώ τόνισε τη σημασία των λιμανιών της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, για τα οποία πρόσθεσε θα γίνει την Τετάρτη ένα σημαντικό συνέδριο. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία ανατρέπουν τα γεωπολιτικά δεδομένα, είπε ο ίδιος, όμως η νέα κατάσταση καθιστά τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη χώρα, κλειδί για τις μελλοντικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη.

Στο σημείο αυτό επισήμανε την σημασία της εκπαίδευσης και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για συνεργασίες με πανεπιστήμια χωρών που εκπροσωπούν τα μέλη της ΠαΔΕΕ, πολλά από τα οποία θα ενδιαφέρονταν να αναπτύξουν συνέργειες με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αλλά και τα άλλα ΑΕΙ της χώρας. Είμαστε, είπε, 93 μέλη που αποτελούμε αυτή την Ένωση και πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά για να αναπτύξουμε δεσμούς που θα ανατρέψουν τη διαρροή νέων Ελλήνων προς το εξωτερικό, με τη δημιουργία νέων ευκαιριών στην Ελλάδα.

Κλείνοντας, ο κ. Ραπτάκης και μιλώντας ελληνικά, τόνισε ότι «όλοι εμείς, όπου και να βρισκόμαστε στον κόσμο δεν ξεχνάμε τις ρίζες μας. Θεωρούμε ως αποστολή μας να βοηθάμε τον τόπο από όπου προερχόμαστε», ενώ ευχαρίστησε τέλος τον κ. Αναστασιάδη για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει για πρώτη φορά εκτός Αθηνών, στη Θεσσαλονίκη, κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, με θέμα την τραγική επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Στην αντιπροσωπεία της ΠαΔΕΕ, εκτός από τον κ. Ραπτάκη, συμμετείχαν ο Ταμίας, Stephan PAPPAS, Πολιτειακός Γερουσιαστής Γουαϊόμινγκ ΗΠΑ, το μέλος Δ.Σ. Vangelis DOULES, Βουλευτής Τιράνων, Αλβανία, η Marietta KARAMANLI,     μέλος Δ.Σ., Βουλευτής Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, η Emmanuella LAMBROPOULOS, μέλος Δ.Σ., Βουλευτής Περιφέρειας Ράιντιγκ Καναδά, η Nicole KLARIDES-DITRIA, Αναπλ. μέλος Δ.Σ. Πολιτειακή Βουλευτής Κοννέκτικατ, ΗΠΑ, η Katerina THEOPHANOUS, Αναπλ. μέλος Δ.Σ., Αυστραλία, η Esther PASSARIS, μέλος του Κοινοβουλίου Κένυα, Περιφέρεια Ναϊρόμπι, ο Andreas BORGEAS, μέλος Πα.Δ.Ε.Ε. ΗΠΑ, o Steve MALAGARI, μέλος, Πολιτειακός Γερουσιαστής Πενσυλβάνια ΗΠΑ και ο Theo THEOPHANOUS, π. Αντιπρόεδρος Πα.Δ.Ε.Ε. Επίτιμο μέλος, ΗΠΑ.

Η εκδήλωση έκλεισε με ανταλλαγή από τις δύο πλευρές αναμνηστικών δώρων, καθώς και ενημερωτικών και επιστημονικών εκδόσεων.

 

 

Επισυνάπτονται φωτογραφίες της εκδήλωσης:

Φ01: Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), Πολιτειακός Γερουσιαστής του Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ, Λεωνίδας Ραπτάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Απέναντι ο Πρύτανης, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης και αριστερά του ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, Βουλευτής της ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης, Σάββας Αναστασιάδης

Φ02: Πολυμελής αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Φ03: Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με πανεπιστήμια χωρών στα οποία δραστηριοποιείται η ελληνική ομογένεια

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font