Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου


Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Θεσσαλονίκη, Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022

Με τη συμμετοχή καθηγητών, φοιτητών, εργαζομένων, καθώς και επισήμων, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτριο Γαλαμάτη, εκπροσώπου της Κυβέρνησης, τιμήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου.

Στην εκδήλωση, την οποία χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Δημήτριος Κούβελας, ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, Πανοσιολογιότατος π. Ιάκωβος, ο Υποστράτηγος Δημοσθένης Κωστόπουλος, ως εκπρόσωπος του αρχηγού Γ.Ε.Ε.Θ.Α. και του Στρατηγού του Γ’ Σώματος Στρατού, ο Πρόξενος της Βουλγαρίας Radostin Vankin, ο Υποπτέραρχος Ιωάννης Μπιρμπίλης, Διοικητής ΑΔΙΣΠΟ, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων.

Ο κ. Κατρανίδης στον χαιρετισμό του υπογράμμισε τη σημασία της επιστροφής στην κανονικότητα, η οποία δίνει πλέον τη δυνατότητα να τιμηθούν διά ζώσης τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «με την ευκαιρία ανακαλούμε στη μνήμη μια τραγική επέτειο της νεοελληνικής ιστορίας, τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή».

Κάνοντας στη συνέχεια μια σύντομη αναδρομή στο χρονικό διάστημα του ενός αιώνα που μεσολάβησε ανάμεσα στα δύο σημαντικά γεγονότα, κατέληξε λέγοντας ότι «η ομαλή ένταξη των Μικρασιατών Ελλήνων στον εθνικό ιστό, η ενίσχυση της εθνικής ομοιογένειας ειδικά στα βόρεια διαμερίσματα της χώρας, η ραγδαία αύξηση της γεωργικής και της βιομηχανικής κυρίως παραγωγής, καθώς και το πνεύμα εκσυγχρονισμού που έφερε μαζί του ο προσφυγικός Ελληνισμός σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, αποτελούν αυτό που μπορούμε δικαίως να αποκαλέσουμε μετάβαση από τη  καταστροφή στη δημιουργία!».

Τον πανηγυρικό της ημέρας με θέμα «Από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και το τέλος της Μεγάλης Ιδέας: Θεωρητικά Σχήματα και Κριτικές Προσεγγίσεις» παρουσίασε ο καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, Δημήτριος Σταματόπουλος.

Η διάλεξη του καθηγητή Δημητρίου Σταματόπουλου επικεντρώθηκε στους μετασχηματισμούς που γνώρισε η Μεγάλη Ιδέα από την αρχική διατύπωσή της από τον Ιωάννη Κωλέττη το 1844 μέχρι και την κατάρρευση του μετώπου στη Μικρά Ασία και την μαζική εκδίωξη χιλιάδων Ελλήνων από τα Δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, τον Πόντο και την Καππαδοκία.

Η Μεγάλη Ιδέα, επισήμανε ο ίδιος, υπήρξε μια ρευστή έννοια που ακροβατούσε μεταξύ μιας εκπολιτιστικής εκδοχής του ελληνικού εθνικού κινήματος στο χώρο της Καθ' Ημάς Ανατολής και ενός αλυτρωτικού πολιτικού σχεδίου που προωθούσε την επέκταση των κρατικών συνόρων είτε προς την Βαλκανική ενδοχώρα είτε προς την Μικρά Ασία. Η επέκταση αυτή όμως έπρεπε να αντιμετωπίσει μια αντίφαση: θα γινόταν με όρους εθνικής ομογενοποίησης των προσαρτημένων περιοχών, ή μέσα από την εφαρμογή νεωτερικών αποικιακών πολιτικών ενσωμάτωσης.

Το δίλημμα αυτό, τόνισε ο κ. Σταματόπουλος, εντάθηκε μετά την προσάρτηση της Ανατολικής Θράκης και του Βιλαετίου του Αϊδινίου και το στρατηγικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα (αδυναμία ελέγχου των παραλίων χωρίς έλεγχο της ενδοχώρας) το ενέτεινε ακόμη περισσότερο. Η Μικρασιατική καταστροφή έλυσε το Γόρδιο δεσμό αυτού του διλήμματος με περισσότερο από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες να συρρέουν στην ελληνική επικράτεια και να παγιώνουν για τις επόμενες δεκαετίες τον χαρακτήρα του εθνικού κράτους, κατέληξε ο κ. Σταματόπουλος.

Ακολούθησε η επίδοση τιμητικών επαίνων στα μέλη ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικού προσωπικού Μαρία Άλτα, Γιασεμή-Ροδάμνια Φουντουλίδου, Βενιαμίν Καρατζόγλου, Γεωργία Καρυπίδου, Πρόδρομο Σαμαρά, Αλέξανδρο Λεώνη, Νικόλαο Καραγιάννη, Βασιλική Γιαννακούδη και Δέσποινα Σαμαρά, τα οποία συνταξιοδοτήθηκαν κατά τα έτη 2020 και 2021.

H εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα που παρουσίασε η χορωδία από φοιτητές και φοιτήτριες της ειδίκευσης «Διεύθυνση Χορωδίας» του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, με επιβλέπουσα την επίκουρη καθηγήτρια Μαρία - Έμμα Μελιγκοπούλου.

 

Επισυνάπτονται φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Φ1: Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης κατά τον χαιρετισμό του

Φ2: Ο καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, Δημήτριος Σταματόπουλος παρουσίασε τον πανηγυρικό της ημέρας

Φ3: Πλήθος κόσμου και επίσημοι παρακολούθησαν την εκδήλωση

Φ4: Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα που παρουσίασε η χορωδία της ειδίκευσης «Διεύθυνση Χορωδίας», με επιβλέπουσα την επίκουρη καθηγήτρια Μαρία - Έμμα Μελιγκοπούλου

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font