Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Εξωστρέφεια και Σύνδεση με την Κοινωνία


Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Εξωστρέφεια και Σύνδεση με την Κοινωνία

1. Εκδήλωση με θέμα "Δια βίου μάθηση και αγορά εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ρόλος των Πανεπιστημίων: Νέα Δεδομένα - Νέες Προοπτικές", ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ο Πρύτανης Στυλιανός Δ. Κατρανίδης και ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Καθηγητής Δημήτριος Κυρκιλής παρευρέθηκαν στην εκδήλωση με θέμα: "Διά Βίου Μάθηση και Αγορά Εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ρόλος των Πανεπιστημίων: Νέα δεδομένα - Νέες προοπτικές", η οποία πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου 2022 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διοργανώθηκε από τα Κέντρα Επιμόρφωσης και ∆ία Βίου Μάθησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΚΕ∆ΙΒΙΜ ΑΠΘ), του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΚΕ∆ΙΒΙΜ ΠΑΜΑΚ) και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.


2. Ετήσια τελετή βραβείων και διακρίσεων - Fulbright Foundation

Ο Πρύτανης τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση του Fulbright Annual Awards Ceremony honoring Scholars & Donors, η οποία διοργανώθηκε στις 7 Ιουνίου 2022 στην οικία του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα. O Πρέσβης των ΗΠΑ και Επίτιμος Πρόεδρος του Ιδρύματος Fulbright κύριος Γεώργιος Τσούνης καθώς και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ιδρύματος Fulbright κυρία Άρτεμις Α. Ζενέτου βράβευσαν 65 Αμερικανούς και Έλληνες φοιτητές για τα εξαιρετικά τους επιτεύγματα, επισημαίνοντας ότι αυτοί συνεχίζουν την παράδοση του ιδρύματος Fulbright που προωθεί τη συνεργασία, τη φιλία και τα κοινά ιδανικά των δύο εθνών, από την ίδρυσή τους. 

3. Ποσειδώνια 2022, «YES TO SHIPPING FORUM 2022»

Για άλλη μια χρονιά, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «Ποσειδώνια 2022»,πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 στο Posidonia Conference Hall YES to Shipping Forum 2022, η θεσμοθετημένη ημέρα νέων που ολοκληρώνει τη μεγαλύτερη Ναυτιλιακή Έκθεση στον κόσμο και στοχεύει στην συνέχεια του διαλόγου ανάμεσα σε νέους, στελέχη Ναυτιλιακών Εταιρειών. Ο πολυετής θεσμός που τελεί μεταξύ άλλων φορέων και υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αποτελεί μέλος της Εθνικής ομάδας Διαλόγου του Υπουργείου Παιδείας, δραστηριοποιείται σχεδόν 10 χρόνια και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της νέας γενιάς της ναυτιλίας.

Ο Πρύτανης Καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης αποδέχτηκε την πρόσκληση του Ομίλου Τσάκος Α.Ε., του οποίου ο Πρόεδρος έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και παρευρέθηκε την  Τρίτη 7 Ιουνίου στις 19:00 στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Όμιλος στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.

 


4. Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Αλβανίας Niko Pelechi

Στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα του Υπουργού Άμυνας της Αλβανίας και πρώην Δημάρχου της Κοριτσάς Niko Pelechi και συνοδευόμενος από την Πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα, Luela Hajdaraga συναντήθηκε ο Πρύτανης Καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης την Τετάρτη 8 Ιουνίου στην Αθήνα.  Στην συζήτηση έγινε αναφορά για τις δράσεις ενίσχυσης της ακαδημαϊκής και επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου της Κοριτσάς και συγκεκριμένα για την ίδρυση κοινού προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στον τομέα της Εφαρμοσμένης Πληροφορικής.



5. Υποδοχή εκπροσώπων Αμερικάνικων Πανεπιστημίων στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του ΚΕΔΗΔ "Παρατηρητήριο Κυβερνητικών Περιοριστικών Μέτρων για την Πανδημία COVID-19" (GovRM-COVID19).

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, υποδέχθηκε την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022 τρεις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Rhodes των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Μέμφις, Τενεσί), τον κάτοχο της Έδρας Mertie Buckman του ανωτέρω Πανεπιστημίου, Καθηγητή Νικόλαο Ζαχαριάδη, τον Διευθυντή του Κέντρου Έρευνας Δημοκρατίας και Δικαίου (ΚΕΔΗΔ) του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Παπαδόπουλο, και τον Υπεύθυνο Λειτουργίας και Ερευνών και Μεταδιδακτορικό Ερευνητή του ΚΕΔΗΔ, Δρ . Αλέξανδρο Κυριακίδη.

Οι τρεις φοιτήτριες εκτελούν δίμηνη πρακτική άσκηση στο ΚΕΔΗΔ, με φυσική παρουσία στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας που έχει συναφθεί τον Δεκέμβριο του 2020 μεταξύ του ΚΕΔΗΔ και της Έδρας Mertie Buckman του Πανεπιστημίου Rhodes. Οι φοιτήτριες θα εκτελέσουν έρευνα εντός του ερευνητικού προγράμματος του ΚΕΔΗΔ «Παρατηρητήριο Κυβερνητικών Περιοριστικών Μέτρων για την Πανδημία COVID-19» (GovRM-COVID19). Ο Πρύτανης καλωσόρισε τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Rhodes Νικόλαο Ζαχαριάδη, τον Διευθυντή του ΚΕΔΗΔ Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Παπαδόπουλο  και τις φοιτήτριες, οι οποίες προηγουμένως είχαν ξεναγηθεί στους χώρους του Πανεπιστημίου, και συζήτησε μαζί τους για τις αρμοδιότητες και τα ερευνητικά καθήκοντα που θα αναλάβουν.

Στην φωτογραφία, από αριστερά: ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, ο Διευθυντής του ΚΕΔΗΔ, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Παπαδόπουλος, οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Rhodes IsabelleTucci, Reese Conners, Maya Khalife-Hamdan, ο κάτοχος της Έδρας Mertie Beckman του Πανεπιστημίου Rhodes, Καθηγητής Νικόλαος Ζαχαριάδης, και ο Υπεύθυνος Λειτουργίας και Ερευνών και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του ΚΕΔΗΔ, Δρ. Αλέξανδρος Κυριακίδης.

Στη φωτογραφία, από αριστερά: ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, ο Διευθυντής του ΚΕΔΗΔ, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Παπαδόπουλος, οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Rhodes IsabelleTucci, Reese Conners, Maya Khalife-Hamdan, ο κάτοχος της Έδρας Mertie Beckman του Πανεπιστημίου Rhodes, Καθηγητής Νικόλαος Ζαχαριάδης, και ο Υπεύθυνος Λειτουργίας και Ερευνών και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του ΚΕΔΗΔ, Δρ. Αλέξανδρος Κυριακίδης.


6. Συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους Πανεπιστημίου Καναδά στο πλαίσιο του προγράμματος διεθνούς κινητικότητας Erasmus+

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με το  Carleton University στον Καναδά μέσω του Προγράμματος Erasmus+ Διεθνής Κινητικότητα και ειδικότερα της συνεργασίας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με το The Norman Paterson Schools for International Affairs του Carleton University στον Καναδά, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας υποδέχτηκε την εβδομάδα 13-17 Ιουνίου 2022 τους κ.κ Dr. David Hornsby, Associate Vice-President Teaching and Learning, Carleton University και Mr Patrick Lyons, Director, Teaching and Learning, Carleton University.

Οι προσκεκλημένοι πραγματοποίησαν συναντήσεις εργασίας με τον κ. Πρύτανη, το ακαδημαϊκό προσωπικό του ΔΕΣ, την υπεύθυνη του νεοσύστατου Γραφείου Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης κ. Σατρατζέμη, τα στελέχη της ΜΟΔΙΠ και του Γραφείου Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων, ενώ ο Dr. David Hornsby δίδαξε σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος ΔΕΣ. Την Τετάρτη 15/06, έπειτα από συνεργασία της ΜΟΔΙΠ, του Γραφείου Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης και του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών διοργανώθηκε Workshop για τη Μάθηση και τη Διδασκαλία με τίτλο: The Citizen Scholar, Interdisciplinary Large Class Teaching and the Possibilities for Active Learning  παρουσία ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού.

Η υποδοχή μελών ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού Πανεπιστημίων του εξωτερικού που έγινε με πρωτοβουλία της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος ΔΕΣ Ρεβέκκας Παιδή συνέβαλλε στην ανταλλαγή απόψεων, καλών πρακτικών και μεθόδων διδασκαλίας, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και αποδεικνύει την προσήλωσή του στην περαιτέρω διεθνοποίηση του.

 

Στην φωτογραφία από αριστερά: ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, ο Καθηγητής Dr. David Hornsby, Αναπληρωτής Πρόεδρος Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης, Carleton University, ο κύριος Patrick Lyons, Διευθυντής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Carleton University και η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Ρεβέκκα Παιδή.

Στη φωτογραφία από αριστερά: ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, ο Καθηγητής Dr. David Hornsby, Αναπληρωτής Πρόεδρος Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης, Carleton University, ο κύριος Patrick Lyons, Διευθυντής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Carleton University και η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Ρεβέκκα Παιδή.


7. Συνάντηση με ομάδα υποψηφίων διδακτόρων από την Ρουμανία

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης υποδέχτηκε τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 20μελή αντιπροσωπεία καθηγητών, ερευνητών και υποψηφίων διδακτόρων του Πανεπιστημίου Valahia DinTargoviste της Ρουμανίας, η οποία συντονίστηκε από τον Καθηγητή κ. Ion Cucui, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Valentin Radu και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Gabriel Cucui.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, παρουσία του Προέδρου του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Καθηγητή Χρήστο Νίκα και της πρώην Πρύτανεως του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Επίτιμη Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Valahia Din Targoviste Καθηγήτρια Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, διεξήχθη εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σε επίπεδο οργάνωσης, λειτουργίας και περαιτέρω ανάπτυξης διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα της έρευνας στον κλάδο των Οικονομικών, ενώ εκφράστηκε και η επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση της κινητικότητας καθηγητών και φοιτητών μέσω της αξιοποίησης του προγράμματος Erasmus+ καθώς και η πρόθεση υπογραφής συμφωνίας συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Valahia Din Targoviste της Ρουμανίας.

Στη συνέχεια, τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και να συνομιλήσουν με ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό σχετικά με τις δράσεις εξωστρέφειας και διεθνοποίησης των διαφόρων Τμημάτων.

 

Στην φωτογραφία από αριστερά: ο Αναπληρωτής Καθηγητής Gabriel Cucui, Πανεπιστήμιο Valahia DinTargoviste της Ρουμανίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, η πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Επίτιμη Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Valahia Din Targoviste Καθηγήτρια Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη και ο Καθηγητής κ. Ion Cucui, Πανεπιστήμιο Valahia DinTargoviste της Ρουμανίας.

Στη φωτογραφία από αριστερά: ο Αναπληρωτής Καθηγητής Valentin Radu Πανεπιστήμιο Valahia Din Targoviste της Ρουμανίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, η πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Επίτιμη Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Valahia Din Targoviste Καθηγήτρια Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη και ο Καθηγητής κ. Ion Cucui, Πανεπιστήμιο Valahia DinTargoviste της Ρουμανίας.

1. Εκδήλωση με θέμα

1. Εκδήλωση με θέμα "Δια βίου μάθηση και αγορά εργασίας στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Ο ρόλος των Πανεπιστημίων: Νέα Δεδομένα - Νέες Προοπτικές", ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

2. Ετήσια τελετή βραβείων και διακρίσεων - Fullbright Foundation

2. Ετήσια τελετή βραβείων και διακρίσεων - Fullbright Foundation

3. Ποσειδώνια 2022, «YES TO SHIPPING FORUM 2022»

3. Ποσειδώνια 2022, «YES TO SHIPPING FORUM 2022»

4. Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Αλβανίας Niko Pelechi

4. Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Αλβανίας Niko Pelechi

5. Υποδοχή εκπροσώπων Αμερικάνικων Πανεπιστημίων στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του ΚΕΔΗΔ

5. Υποδοχή εκπροσώπων Αμερικάνικων Πανεπιστημίων στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του ΚΕΔΗΔ "Παρατηρητήριο Κυβερνητικών Περιοριστικών Μέτρων για την Πανδημία COVID-19" (GovRM-COVID19).

6. Συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους Πανεπιστημίου Καναδά στο πλαίσιο του προγράμματος διεθνούς κινητικότητας Erasmus+

6. Συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους Πανεπιστημίου Καναδά στο πλαίσιο του προγράμματος διεθνούς κινητικότητας Erasmus+

7. Συνάντηση με ομάδα υποψηφίων διδακτόρων από τη Ρουμανία

7. Συνάντηση με ομάδα υποψηφίων διδακτόρων από τη Ρουμανία

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font