15o Παγκόσμιο Συνέδριο Σημειωτικής, Αυγ. 30 – Σεπτ. 3, 2022, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,


15o Παγκόσμιο Συνέδριο Σημειωτικής, Αυγ. 30 – Σεπτ. 3, 2022, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,

Η Σημειωτική στο Βιόκοσμο

15o Παγκόσμιο Συνέδριο Σημειωτικής

Αυγ. 30 – Σεπτ. 3, 2022, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη

 

Το 15ο Παγκόσμιο Συνέδριο Σημειωτικής με τίτλο "Η Σημειωτική στο Βιόκοσμο" διοργανώνεται από την Ελληνική Σημειωτική Εταιρία, το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Εργαστήριο Σημειωτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου από την Τρίτη 30 Αυγούστου έως το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στους χώρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

Το θέμα του Συνεδρίου είναι Η Σημειωτική στο Βιόκοσμο, εμπνευσμένο από τη σαρωτική αποδιοργάνωση του βιόκοσμού μας από την πανδημία αλλά και τις ποικιλόμορφες ανασημασιοδοτήσεις του που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκειά της. Υπογραμμίζοντας το βασικό προσανατολισμό της σημειωτικής στην καθημερινή ζωή, στις κοινές εμπειρίες, σημασίες και πρακτικές, το θέμα στοχεύει να αναδείξει τη σημειωτική ως την κριτική διερεύνηση των σημείων και σημασιών μέσω των οποίων κατασκευάζουμε και νοηματοδοτούμε τον κόσμο.

Παρά τη βαριά σκιά της πανδημίας, του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, η ανταπόκριση στην πρόσκληση υποβολής εισηγήσεων ήταν εντυπωσιακή. Το Συνέδριο περιλαμβάνει 63 θεματικές ενότητες και πάνω από 600 εισηγήσεις, από συνέδρους προερχόμενους από 64 χώρες. Αυτό αποδεικνύει την παγκόσμια διάδοση και εδραίωση της σημειωτικής θεωρίας και έρευνας. Παράλληλα, όμως,δηλώνει και την επιθυμία των συνέδρων να ανανεώσουν, μετά από δύο και πλέον χρόνια αναγκαστικών περιορισμών, την αμεσότητα, οικειότητα και σύνδεση που διακρίνει τη διεθνή σημειωτική κοινότητα.

Πληροφορίες για τις εργασίες, κεντρικές ομιλίες και άλλες ειδικές εκδηλώσεις του Συνεδρίου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα (https://www.semioticsworld.com ) από όπου μπορείτε να κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα και τον τόμο των Περιλήψεων.  

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font