Τα πανεπιστήμια στο επίκεντρο της ανάπτυξης επιχειρηματικών οικοσυστημάτων


Τα πανεπιστήμια στο επίκεντρο της ανάπτυξης επιχειρηματικών οικοσυστημάτων

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2022

Ημερίδα εργασίας πραγματοποιήθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σε συνέχεια της επίσκεψης του Ολλανδικού βασιλικού ζεύγους στη Θεσσαλονίκη και της παρουσίασης του προγράμματος «Επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο», που πραγματοποιήθηκε από τα πανεπιστήμια της πόλης.

Στόχος της χθεσινής ημερίδας εργασίας, την οποία χαιρέτισε ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Δημήτριος Κυρκιλής, ήταν να συγκεντρώσει τον πυρήνα του τοπικού ακαδημαϊκού οικοσυστήματος, να συζητήσει τα νέα έργα που ξεκινούν στον τομέα της επιχειρηματικότητας και να ξεκινήσει ή να ενισχύσει τη συνεργασία για την υλοποίησή τους, με σκοπό την ενδυνάμωση και την εδραίωση του τοπικού και περιφερειακού επιχειρηματικού οικοσυστήματος.

Tην πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είχε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του Ιδρύματος, Κωνσταντίνος Φούσκας.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπως επίσης και στελέχη από ερευνητικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής.

Οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες Eric Boer και Arjan Goudsblom μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από την οικοδόμηση των ολλανδικών ακαδημαϊκών οικοσυστημάτων, ενώ έγιναν και παρουσιάσεις από την πρόοδο που έχουν επιτύχει τα πανεπιστήμια της Μακεδονίας και της Θράκης. Εξετάστηκαν, επίσης, θέματα όπως η δημιουργία και ανάπτυξη επιτυχημένων στρατηγικών εταιρικών σχέσεων, αλλά και οι προβληματισμοί σχετικά με τη λειτουργία των πανεπιστημίων ως κεντρικών κόμβων επιχειρηματικού οικοσυστήματος.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, εκτός από τα πέντε πανεπιστήμια συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, στελέχη από το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης (Thess INTEC), την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, τον κόμβο νεοφυών επιχειρήσεων OkThess, το ερευνητικό κέντρο ΕΚΕΤΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το «Ελληνικό Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων – HeBAN» και το «Κέντρο Ικανοτήτων I4byDesign».

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font