Παρουσίαση έρευνας για τη στάση των Ελλήνων μεταναστών της οικονομικής κρίσης απέναντι στην Ελλάδα


Παρουσίαση έρευνας για τη στάση των Ελλήνων μεταναστών της οικονομικής κρίσης απέναντι στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη, Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023

Τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου «Στάση των Ελλήνων Μεταναστών της Οικονομικής Κρίσης απέναντι στην Ελλάδα» θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν σε εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης μεθαύριο, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023, στις 18:00 στην Αίθουσα Συνεδρίων «Ηλίας Κουσκουβέλης», στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Το έργο εκπονήθηκε από ερευνητική ομάδα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και στόχευε στη συγκέντρωση, σύνθεση και παραγωγή γνώσης γύρω από τις στάσεις των λεγόμενων «brain drainers».

Στο πλαίσιο αυτό την Παρασκευή θα παρουσιαστούν τα ευρήματα ποσοτικής έρευνας σε δείγμα Ελλήνων που μετανάστευσαν από την Ελλάδα την περίοδο μετά το 2009. Μεταξύ των στοιχείων που θα παρουσιαστούν περιλαμβάνονται στοιχεία για την οικονομική κατάσταση στον τόπο μετανάστευσης συγκριτικά με την οικονομική κατάσταση πριν από τη μετανάστευση, την κοινωνική ζωή στον τόπο μετανάστευσης, τις συμπεριφορές των Ελλήνων μεταναστών στον τόπο μετανάστευσής τους που σχετίζονται με την Ελλάδα, την οικονομική και πολιτική σχέση με την Ελλάδα, την προοπτική επιστροφής στην Ελλάδα και τις προσωπικές απόψεις για την εικόνα της «διασποράς της κρίσης». Σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας  Γιάννης Κωνσταντινίδης, σημειώνει:

«Συνήθως διατυπώνουμε με απογοήτευση ότι οι brain drainers άφησαν πίσω τους τη ζωή τους και τους ανθρώπους τους στην Ελλάδα για να κάνουν μια νέα αρχή στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Γνωρίζουμε όμως πώς βλέπουν σήμερα τη ζωή, τις συνθήκες και την κοινωνία που άφησαν πίσω τους; Είναι η Ελλάδα, με την ευρύτερη έννοια, κομμάτι της καθημερινότητάς τους; Σκέφτονται την επιστροφή τους; Και υπό ποιες συνθήκες; Πέραν της θλίψης και των συναισθημάτων, οφείλουμε να είμαστε χρήσιμοι και παραγωγικοί ως κοινότητα και ως κράτος.»

Σκοπός της ερευνητικής ομάδας είναι να συγκεντρώσει, να συνθέσει και να παράγει γνώση που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση σύγχρονων πολιτικών προτάσεων για τη σχέση της χώρας με τους Έλληνες του κόσμου. Η επιστημονικά υπεύθυνη του έργου Ρεβέκκα Παιδή, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας επισημαίνει:

«Το πρώτο βήμα για να πετύχουμε αυτόν τον σκοπό είναι να γνωρίσουμε αυτή τη νέα διασπορά που αναδύθηκε από την οικονομική κρίση και να κατανοήσουμε τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα. Είδαμε ότι εκεί  υπάρχει ένα κενό. Η έρευνα στηρίζεται στις τάσεις που έχει καταγράψει η ερευνητική ομάδα του έργου στη διεθνή βιβλιογραφία για τη διασπορά και τη σχέση της με τη χώρα προέλευσης.»

Την έρευνα θα παρουσιάσουν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας: Ρεβέκκα Παιδή, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αναστασία Μπλουχουτζή, πανεπιστημιακή υπότροφος στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Επιπλέον, στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης θα συμμετέχουν οι: Χρήστος Νίκας, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αθανάσιος Πλατιάς, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και η Μαρία Αθανασοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Queens College του City University of New York και αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Το ερευνητικό έργο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα για την Έρευνα και την Καινοτομία (ΕΛΙΔΕΚ) και περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του έργου.

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font