80 χρόνια... Ποτέ ξανά


80 χρόνια... Ποτέ ξανά

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος συνδιοργάνωσαν Πορεία Μνήμης για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου όπου θανατώθηκαν 50.000 Θεσσαλονικείς Εβραίοι, την Κυριακή 23 Μαρτίου 2023, παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης.


Φωτογράφος: Κώστας Αμοιρίδης


Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην Πορεία Μνήμης 2023 για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι,

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας συνδιοργανώνει και συμμετέχει ενεργά και φέτος στις εκδηλώσεις της Πορείας Μνήμης.

Τιμά την μνήμη των συμπατριωτών μας Εβραίων, που πριν από 80 χρόνια, στοιβαγμένοι μέσα στους συρμούς του θανάτου ξεκινούσαν από την αγαπημένη τους Θεσσαλονίκη προς το κολαστήριο του Άουσβιτς - Μπίρκεναου.

Φέτος, η ζοφερή επέτειος πυκνώνει από βαθύτερο σκοτάδι, που έρχεται από τους αποπνικτικούς μαύρους καπνούς της πρόσφατης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Αυτής που βύθισε ολόκληρη την Ελλάδα στο πένθος και πλήγωσε βαριά την πανεπιστημιακή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, που άδικα και αδόκητα αποστερήθηκε, στο άνθος της ηλικίας τους, τόσα παιδιά της.

 

Κυρίες και κύριοι,

Είμαστε όμως σήμερα εδώ, γιατί είναι το χρέος μας απέναντι σε αυτούς που χάθηκαν, απέναντι στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας, που δεν μας επιτρέπει να ξεχνάμε τον τραγικό εξανδραποδισμό των περίπου 50.000 συμπατριωτών μας Εβραίων, που δεν γύρισαν ποτέ στον γενέθλιο τόπο, μετά από εκείνο το μοιραίο ταξίδι προς τα στρατόπεδα θανάτου, που ξεκίνησε την 15η Μαρτίου του ’43, πριν από 80 χρόνια.

 Το ασύλληπτο έγκλημα που σηματοδοτεί η 15η Μαρτίου 1943 έχει ξεχωριστή ιστορική σημασία. Δείχνει πού μπορεί να οδηγήσει ο ρατσισμός, το μίσος για τον άλλο, τον συνάνθρωπο, τον γείτονα, τον διαφορετικό συμπολίτη, ή τον αλλογενή. 

Αφορά όμως και την δική μας στάση απέναντι στο έγκλημα που έγινε τότε ή μπορεί και σήμερα να γίνεται δίπλα μας, την ώρα που εμείς αδιαφορούμε ή αμελούμε να αντιδράσουμε.

Μας φέρνει να αντικρύζουμε την ιστορική αλήθεια, με την αιδώ όσων πράξαμε ή δεν πράξαμε τότε για να ανακόψουμε το κακό ή τι κάναμε στη συνέχεια.

Το Ολοκαύτωμα δεν ήταν ένα ιστορικό ατύχημα στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ιστορία. Ο καπνός των κρεματορίων δεν ήταν η αρχή του Ολοκαυτώματος, ήταν η κατάληξη μιας πορείας που άρχισε με λόγια.

Λόγια, στην αρχή κάποιων λίγων –το κακό πάντα ξεκινάει με λίγους– λόγια που εμφανίσθηκαν ως «απόψεις» αλλά που έσπειραν σπόρο που κάρπισε, όταν η οικονομική κρίση τσάκισε την κοινωνία και γέμισε με απόγνωση τους ανθρώπους.

Το Ολοκαύτωμα ξεκίνησε από ρητορικές μίσους. Για ζωές που αξίζουν και για άλλες, που δεν αξίζει να υπάρχουν, για ανθρώπους που αξίζει και άλλους που δεν αξίζει να ζουν.

Το  πιο κρίσιμο χαρακτηριστικό του ναζισμού δεν είναι άλλο από την ιεράρχηση της αξίας της ανθρώπινης ζωής σε κατηγορίες, τους ανθρώπους σε ανώτερους και κατώτερους. Ο ναζισμός δεν είναι μία ακόμη «ιδεολογία». Είναι μια ακραία διαστροφική σύλληψη που μισεί τον ίδιο τον άνθρωπο, που μισεί την ανθρώπινη φύση.

 

Κυρίες και κύριοι,

από αυτά τα φαινόμενα, δεν έχουμε απαλλαγεί, ο αντισημιτισμός δεν τελείωσε με το τέλος του Ναζισμού.  Απαιτεί και σήμερα την εγρήγορση και την συστράτευση όλων.

Ως Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχουμε δώσει από την αρχή το παρόν. Οργανώσαμε το 2008 το πρώτο διεθνές συνέδριο στη χώρα για το Ολοκαύτωμα, ενώ εδώ και δεκαετίες συνεχίζουμε να διδάσκουμε την εβραϊκή γλώσσα και πολιτισμό όπως και την ιστορική μας έρευνα ώστε το ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ να μην είναι μόνο σύνθημα αλλά και καθημερινός οδηγός στη ζωή μας, ως επιστήμονες και ως πολίτες.

Ευχαριστώ πολύ.

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font