Διοργανώνεται το 20ο επετειακό διεθνές συνέδριο προσομοίωσης των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών ThessISMUN


Διοργανώνεται το 20ο επετειακό διεθνές συνέδριο προσομοίωσης των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών ThessISMUN

Θεσσαλονίκη, Μ. Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023

Από την Τετάρτη 19 ώς και την Κυριακή 23 Απριλίου 2023 θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το 20ο επετειακό διεθνές συνέδριο προσομοίωσης των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών, Thessaloniki International Student Model United Nations, γνωστό ως ThessISMUN (www.thessismun.org), με τη συμμετοχή 250 φοιτητών και φοιτητριών από τα περισσότερα πανεπιστήμια της Ελλάδας και το εξωτερικό.

Το ThessISMUN διοργανώνεται και φέτος με την υποστήριξη του Γραφείου για την Ελλάδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη. Συμμετέχει στην εκστρατεία προώθησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και τιμά την 75η επέτειο από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το Συνέδριο είναι μια άσκηση προσομοίωσης της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου, καθώς και οργάνων Ειδικευμένων Οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και Περιφερειακών Οργανισμών όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.α., κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες συζητούν επίκαιρα θέματα των ανωτέρω διεθνών θεσμών, όπως ζητήματα διεθνούς δικαίου και διεθνούς πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής φύσεως, προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, κ.α.

Σκοπός της άσκησης είναι η εξοικείωση των φοιτητών και φοιτητριών με τα θέματα που συζητούνται στα διεθνή αυτά fora, η ανάπτυξη διαλόγου, η επιχειρηματολογία υπέρ των θέσεων των κρατών που εκπροσωπούν, η λήψη απόφασης με συναίνεση μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων, η συνειδητοποίηση της ανάγκης για διεθνή συνεργασία με στόχο την εδραίωση της ειρήνης στον κόσμο.

Η προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών είναι διαδεδομένη σε πολλά κράτη, ενώ στην Ελλάδα έχει γίνει θεσμός στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από το 2002 που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Φέτος διοργανώνεται για 20η φορά και όπως πάντα χαίρει της υποστήριξης των καθηγητών Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Θεσμών από όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Συνέντευξη Τύπου

Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2023, στις 12 το μεσημέρι, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στην Αίθουσα Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην οποία έχει κληθεί να παραστεί η Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγήτρια Ευγενία Αλεξανδροπούλου. Επίσης θα συμμετέχουν ο Δημήτρης Φατούρος, Υπεύθυνος του Γραφείου για την Ελλάδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη, ο Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος του ThessISMUN, καθηγητής Θεοδόσης Καρβουναράκης και μέλη της φετινής Γενικής Γραμματείας.

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font