Δημήτρης Φατούρος και Παρασκευή Νάσκου-Περράκη τιμήθηκαν στην 20η επετειακή διοργάνωση του ThessISMUN


Δημήτρης Φατούρος και Παρασκευή Νάσκου-Περράκη τιμήθηκαν στην 20η επετειακή διοργάνωση του ThessISMUN

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023

 

Σε πανηγυρικό και ταυτόχρονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας η επετειακή, 20η διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου προσομοίωσης των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών, Thessaloniki International Student Model United Nations, γνωστό ως ThessISMUN (www.thessismun.org), με τη συμμετοχή 250 φοιτητών και φοιτητριών από τα περισσότερα πανεπιστήμια της Ελλάδας και το εξωτερικό.

Κατά την διάρκεια της τελετής έναρξης του ThessISMUN, ο Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος του ThessISMUN, καθηγητής Θεοδόσης Καρβουναράκης, επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Δημήτρη Φατούρο, Υπεύθυνο του Γραφείου για την Ελλάδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη, για την πολυετή του στήριξη στη διοργάνωση του ThessISMUN.

Στη συνέχεια, η Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγήτρια Ευγενία Αλεξανδροπούλου επέδωσε τιμητική πλακέτα στην αφ. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Παρασκευή Νάσκου-Περράκη, τιμώντας την εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών και της Οργανωτικής Επιτροπής του ThessISMUN για την ίδρυση του ThessISMUN και την αδιάκοπη και διαρκή συμβολή της στην εδραίωσή του ως εμβληματικού θεσμού για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με σημαντική συνεισφορά στην φοιτητική ενεργοποίηση, διάδραση και διαβούλευση τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο.

Την τελετή έναρξης τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, καθηγητής Δημήτρης Σκιαδάς, μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.

Στη διάρκεια της τελετής παρουσιάστηκε η ιστορική εξέλιξη του θεσμού με αναφορά στις πιο σημαντικές στιγμές και στις προσωπικότητες που έχουν τιμηθεί.

Το ThessISMUN συνιστά μια άσκηση προσομοίωσης της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου, καθώς και οργάνων Ειδικευμένων Οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και Περιφερειακών Οργανισμών όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

Σκοπός της άσκησης προσομοίωσης είναι η εξοικείωση των φοιτητών και φοιτητριών με τα θέματα που συζητούνται στα διεθνή αυτά fora, η ανάπτυξη διαλόγου, η επιχειρηματολογία υπέρ των θέσεων των κρατών που εκπροσωπούν, η λήψη απόφασης με συναίνεση μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων, η συνειδητοποίηση της ανάγκης για διεθνή συνεργασία με στόχο την εδραίωση της ειρήνης στον κόσμο.

Οι θεματικές που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών του ThessISMUN 2023 αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την κατάσταση στην Υεμένη και τη Μέση Ανατολή, τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, την εμπορία γυναικών, ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης με αφορμή την έξοδο από την πανδημική κρίση, καθώς και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Την έναρξη και την λήξη των εργασιών του ThessISMUN κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας του ThessISMUN 2023, Στέφανος Κατσούλης, υπ. Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Γενικός Γραμματέας του ThessISMUN 2024 ανακηρύχθηκε ο Άρης Αιγυπτιάδης, φοιτητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το ThessISMUN, που διοργανώθηκε για μια ακόμη χρονιά με την σημαντική υποστήριξη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ των Αθανάσιου και Μαρίνας Μαρτίνου, υπό την αιγίδα του Γραφείου για την Ελλάδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη, συμμετείχε στην εκστρατεία προώθησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και στην 75η επέτειο από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

 

Επισυνάπτονται φωτογραφίες από την εκδήλωση

Φ1: Πάνω από 250 φοιτητές και φοιτήτριες από τα περισσότερα πανεπιστήμια της Ελλάδας και το εξωτερικό συμμετείχαν στην 20η επετειακή διοργάνωση του ThessISMUN

Φ2: Η συμμετέχοντες και συμμετέχουσες από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην 20η  διοργάνωση

Φ3: Η Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγήτρια Ευγενία Αλεξανδροπούλου, κατά την τελετή έναρξης

Φ4: Ο Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος του ThessISMUN, καθηγητής Θεοδόσης Καρβουναράκης, επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Δημήτρη Φατούρο, Υπεύθυνο του Γραφείου για την Ελλάδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη

Φ5: Η Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγήτρια Ευγενία Αλεξανδροπούλου επέδωσε τιμητική πλακέτα στην αφ. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Παρασκευή Νάσκου-Περράκη

Φ6: Πλήθος φοιτητών και φοιτητριών, καθώς και μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συμμετείχε στην τελετή έναρξης του 20ου ThessISMUN

Φ7,8: Από τις εργασίες των Επιτροπών του 20ου ThessISMUN

Φ1

Φ1

Φ2

Φ2

Φ3

Φ3

Φ4

Φ4

Φ5

Φ5

Φ6

Φ6

Φ7

Φ7

Φ8

Φ8