ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 8ου ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ.Π.Μ.Σ. ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ


Ημερομηνία Λήξης Προκήρυξης: 2023-07-31

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ  ΕΝΑΡΞΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

 

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας  και το Τμήμα Νομικής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ανακοινώνουν την έναρξη λειτουργίας του 8ου κύκλου του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) Δίκαιο και Οικονομικά, το οποίο οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ) στο «Δίκαιο και Οικονομικά (MSc Law and Economics)».

Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί, μετά από επιλογή, πτυχιούχοι Νομικών και Οικονομικών Σχολών και συναφών γνωστικών αντικειμένων, όπως Διοίκησης Επιχειρήσεων, Διεθνών Σπουδών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι τμημάτων ΤΕΙ που εμφανίζουν σαφή και επαρκή συνάφεια γνωστικού αντικειμένου με τις Επιστήμες του Δικαίου και της Οικονομίας. Μετά από ειδικά αιτιολογημένη απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών (Ε.Π.Σ.), στο Δ.Π.Μ.Σ. δύνανται επίσης να εγγραφούν πτυχιούχοι άλλων σχολών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν καλά την αγγλική γλώσσα.

Στον ο κύκλο του προγράμματος που θα αρχίσει το Σεπτέμβριο του 2023, θα εισαχθούν μέχρι εκατό (100) μεταπτυχιακοί φοιτητές (ο μέγιστος αριθμός ανά τμήμα είναι σαράντα πέντε (45) φοιτητές).

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν το αργότερο μέχρι 31 Ιουλίου 2023  στη Γραμματεία του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ηλεκτρονικά τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α) Αίτηση συμμετοχής στο ΔΠΜΣ (συμπληρώνεται τη φόρμα και πατάτε ΥΠΟΒΟΛΗ).

β) Αντίγραφο πτυχίου/διπλώματος (Αν ο τίτλος σπουδών  έχει απονεμηθεί από ίδρυμα της αλλοδαπής, προκειμένου να αναγνωριστεί, θα πρέπει:

-  Το ίδρυμα που απονέμει τους τίτλους, να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των αλλοδαπών ιδρυμάτων, που τηρεί και επικαιροποιεί ο ΔΟΑΤΑΠ: «Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής» https://www.doatap.gr/anagnorish/ethniko-mitroo-anagnorismenon-idrymaton-anotatis-ekpaidefsis-tis-allodapis).

-  Η αναγνώριση των τίτλων σπουδών γίνεται σύμφωνα με όσα προβλέπει η εκάστοτε νομοθεσία.

γ) Πιστοποιητικό σπουδών με αναλυτική βαθμολογία όλων των προπτυχιακών μαθημάτων, στο οποίο αναγράφεται και βαθμός του πτυχίου. Εναλλακτικά, μπορεί να κατατεθεί και παράρτημα διπλώματος.

δ) Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η επαγγελματική εμπειρία, καθώς και η επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα του υποψηφίου.

ε) Υπόμνημα μέχρι χιλίων (1000) λέξεων, στο οποίο αναφέρονται τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του υποψηφίου και οι λόγοι για τους οποίους ενδιαφέρεται να ακολουθήσει τις σπουδές του ΔΠΜΣ.

στ) Νόμιμα Επικυρωμένο πιστοποιητικό γνώσης αγγλικής γλώσσας: Απαιτείται ή α) αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας επιπέδου Β2 (καλή γνώση) ή ανώτερο, σύμφωνα με το σύστημα του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο γίνεται αποδεκτό από τον ΑΣΕΠ, ή β) TOEFL με τουλάχιστον 87 μονάδες στο Internet-based test, ή γ) Απολυτήριο δευτεροβάθμιας ή Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από Αγγλόφωνο Πανεπιστήμιο , ή δ) Πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας.

Σε περίπτωση γνώσης και δεύτερης ξένης γλώσσας υποβάλλεται επίσης το αντίστοιχο πιστοποιητικό.

Οι αλλοδαποί καταθέτουν πιστοποιητικό επάρκειας της ελληνικής γλώσσας από Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας ενός ΑΕΙ ή ελληνικό Απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή πτυχίο ελληνόγλωσσου Πανεπιστημιακού Τμήματος.

ζ) Αποδεικτικά για τυχόν ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα, για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα κινητικότητας σπουδαστών, όπως επίσης και άλλος μεταπτυχιακός τίτλος.

η) Αποδεικτικά για επαγγελματική εμπειρία συναφή προς το πεδίο ειδίκευσης. Η επαγγελματική εμπειρία αποδεικνύεται με σχετικό πιστοποιητικό ή βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα.

θ) Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας.

ι) Δύο συστατικές επιστολές, κατά προτίμηση από μέλη ΔΕΠ . Οι συστατικές επιστολές είναι εμπιστευτικές και δεν επιστρέφονται.

Η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνεται ηλεκτρονικά με αποστολή e-mail στη γραμματεία του προγράμματος με θέμα: (ΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ) ΑΙΤΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ Δ.Π.Μ.Σ. ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, και συνημμένα όλα τα δικαιολογητικά σας. Οι συστατικές επιστολές αποστέλλονται απευθείας στο e-mail της γραμματείας mle@uom.edu.gr από το πρόσωπο που συστήνει τον υποψήφιο, χωρίς να παρεμβάλλεται το e-mail του υποψηφίου. Σε περίπτωση που υπάρχουν ήδη συστατικές επιστολές σε έντυπη μορφή σε κλειστό σφραγισμένο φάκελο, αυτές θα πρέπει να αποσταλούν ταχυδρομικά.

Σημαντική Σημείωση

Τα δικαιολογητικά θα γίνονται δεκτά σε ένα αρχείο PDF ανά δικαιολογητικό (Μέγιστος αριθμός δέκα (10) αρχεία PDF) χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο τους παρακάτω τίτλους:

  1. ΠΤΥΧΙΟ (ΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ)
  2. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ (ΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ). Ακόμα και αν κατατεθεί το Παράρτημα Διπλώματος, ΔΕΝ αλλάζει ο τίτλος του δικαιολογητικού.
  3. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ (ΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ)
  4. ΥΠΟΜΝΗΜΑ (ΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ)
  5. ΑΓΓΛΙΚΑ (ΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ)
  6. 2η  ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ)
  7. ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ (ΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ). Περιλαμβάνονται αποδεικτικά για ερευνητική δραστηριότητα, συμμετοχή σε σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες προγράμματα κινητικότητας κλπ, συγγραφή εργασιών (Μόνο η πρώτη σελίδα της εργασίας) και επιπλέον Μεταπτυχιακά Προγράμματα.
  8. ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ (ΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ)
  9. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ (ΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ)
  10. ΕΠΙΠΛΕΟΝ (ΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ) Περιλαμβάνονται όλα τα επιπλέον δικαιολογητικά που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες συνενωμένα σε ένα PDF.

Δικαιολογητικά που θα αποσταλούν σε οποιαδήποτε άλλη μορφή δε θα λαμβάνονται υπόψη.  

Τα κριτήρια αξιολόγησης σύμφωνα με τον κανονισμό είναι:

  1. Γενικός βαθμός πτυχίου, με ανώτατο όριο τα τριάντα δύο (32) μόρια,
  2. Σχετικότητα πτυχίου με το αντικείμενο του ΔΠΜΣ, με ανώτατο όριο τα είκοσι οχτώ (28) μόρια,
  3. Προηγούμενη ερευνητική δραστηριότητα, με ανώτατο όριο δέκα (10) μόρια.
  4. Ενδεχόμενη συναφή επαγγελματική εμπειρία, με ανώτατο όριο δέκα (10) μόρια
  5. Προφορική συνέντευξη με ανώτατο όριο (20) μόρια.


Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη Γραμματεία των Δ.Π.Μ.Σ.  στο τηλέφωνο 2310 891-531, και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο e-mail: mle@uom.edu.gr ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Mεταπτυχιακού Προγράμματος στη διεύθυνση http://mle.uom.gr. Η εξυπηρέτηση με φυσική παρουσία γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού στο γραφείο της γραμματείας, στο Ισόγειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Εγνατίας 156, Θεσσαλονίκη.

 

Ο Διευθυντής του ΔΠΜΣ Δίκαιο και Οικονομικά

Κωνσταντάτος Χρήστος

Καθηγητής

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font