Οι Πρυτανικές Αρχές στον Εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης


Οι Πρυτανικές Αρχές στον Εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 εορτάστηκε φέτος η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944 και η επέτειος της μάχης του Γοργοποτάμου, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, της αυτοδιοίκησης και των αντιστασιακών οργανώσεων.

Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής, υπήρξε κοινό έργο των Ελλήνων που αντιτάχθηκαν στους κατακτητές και ενάντια στο ναζισμό και τον φασισμό. Ο αγώνας αυτός αποτελεί μια ακόμα κορυφαία εκδήλωση για την επιδίωξη του ιδανικού της ελευθερίας.

Η Ελληνική πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του ν. 1285/1982 την επέτειο της μάχης του Γοργοποτάμου ως ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης, ως έμπρακτη απόδοση του ελάχιστου φόρου τιμής σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά στον αγώνα για την ελευθερία.

Στο πλαίσιο του ανωτέρω εορτασμού πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις:

α) Ώρα 10.30: Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας.

β) Ώρα 11:00: Χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των Αντιστασιακών Οργανώσεων στο χώρο του μνημείου Εθνικής Αντίστασης (Ν. Παραλία).

γ) Κατάθεση Στεφάνων στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (Ν. Παραλία).

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών, Διοικητικών Υποθέσεων και Προσωπικού Καθηγητής Νικόλαος Σαμαράς και ο Πρύτανης Καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font