Η ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εκπροσωπώντας την Ελλάδα διακρίθηκε στον 8ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό ICT Competition της Huawei στην Κίνα
Θεσσαλονίκη, Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024
Την 2η θέση στην κατηγορία «Innovation Track» κέρδισε η ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στην πρώτη συμμετοχή της χώρας στον τελικό του 8ου παγκόσμιου διαγωνισμού του ICT Competition της Huawei, που πραγματοποιήθηκε στην Σεντζέν της Κίνας από τις 23-26 Μαΐου 2024.
Πρόκειται για την ομάδα «InnovHub» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που αποτελούνταν από τις φοιτήτριες Θεοδώρα Στάμογλου και Μάγδα Γιαλελή και τον φοιτητή Γιάννη Διλμπέρη, με επιβλέποντα τον Κωνσταντίνο Φούσκα, αναπληρωτή καθηγητής Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής.
Η πρωτοποριακή λύση που πρότεινε η ελληνική ομάδα είχε τίτλο «Fire Out» και αφορούσε την πυροπροστασία και τη διαχείριση δασικών πυρκαγιών χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής όπως drones, τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και δίκτυο 5.5G.
Από την Ευρώπη, στον παγκόσμιο τελικό του Innovation Track συμμετείχε η ομάδα της Τουρκίας και για πρώτη φορά της Ελλάδας που πήραν τα εισιτήρια κατακτώντας την πρώτη και δεύτερη θέση στον Ευρωπαϊκό τελικό στην Κωνσταντινούπολη. Την ελληνική ομάδα επισκέφθηκε κατά την παραμονή της στην Κίνα και ο πρόξενος της Ελλάδας στην επαρχία Guangzhoo, Μάρτιν Πασχαλίδης, ο οποίος παρείχε την αμέριστη υποστήριξή του και παρακολούθησε και την παρουσίαση της ελληνικής ομάδας.
Ο διαγωνισμός ICT Competition είναι μια ετήσια διοργάνωση της Huawei, όπου φοιτητές και φοιτήτριες από όλο τον κόσμο διαγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο. Από την έναρξή του το 2015, έχει προσελκύσει περίπου 750.000 νέους και νέες από περισσότερα από 2.000 πανεπιστήμια και κολέγια προερχόμενα από 80 χώρες. Σκοπός της Ακαδημίας αλλά και του διαγωνισμού είναι να βοηθήσουν τους φοιτητές να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις πρακτικές δεξιότητές τους στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Επιπρόσθετα, να καλλιεργήσουν τις καινοτόμες και δημιουργικές τους ικανότητες χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και σύγχρονες πλατφόρμες, συμβάλλοντας στην παγκόσμια ψηφιακή ένταξη.
Συνολικά, στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν πάνω από 170.000 φοιτητές από 2.000 πανεπιστήμια και από περισσότερες από 80 χώρες, καθιστώντας τον, τον μεγαλύτερο μέχρι στιγμής παγκόσμιο διαγωνισμό της Huawei. Στον φετινό παγκόσμιο τελικό έφτασαν περισσότερες από 160 ομάδες και συνολικά 470 διαγωνιζόμενοι από 49 διαφορετικές χώρες.
Από την ελληνική ομάδα, η φοιτήτρια Θεοδώρα Σταμόγλου, η οποία παρουσίασε τη λύση «Fire Οut» στον παγκόσμιο τελικό στην Σεντζέν, δήλωσε πως ο διαγωνισμός της Huawei είναι μια «εξαιρετική ευκαιρία για να μάθουμε, να συναντήσουμε συναδέλφους από όλο τον κόσμο και ταυτόχρονα να είμαστε στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων».
Ο επιβλέπων της ομάδας, αναπληρωτής καθηγητής Κωνσταντίνος Φούσκας είπε χαρακτηριστικά: «Η παρουσία μας στο τελικό της Huawei στην Σεντζεν ήταν μια εξαιρετική εμπειρία όπου η δικτύωση και η ανταλλαγή γνώσεων με ομάδες από όλο τον κόσμο αποτέλεσαν τα πολυτιμότερα έπαθλα! Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θα αξιοποιήσει αυτή την εμπειρία και θα εντείνει τις προσπάθειές του για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και καλύτερη θέση σε επόμενους διαγωνισμούς, αξιοποιώντας τους εξαιρετικούς φοιτητές και φοιτήτριές μας, όπως η Θεοδώρα!».
Επισυνάπτονται φωτογραφίες από την εκδήλωση
Φ1: Η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θεοδώρα Σταμόγλου, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, παρουσίασε τη λύση «Fire Οut», η οποία διακρίθηκε στον τελικό του 8ου παγκόσμιου διαγωνισμού του ICT Competition της Huawei, που πραγματοποιήθηκε στην Σεντζέν της Κίνας
Φ2: Ο αναπληρωτής καθηγητής Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας και Υπεύθυνος του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας, Κωνσταντίνος Φούσκας, μαζί με την φοιτήτρια Θεοδώρα Σταμόγλου