Πολυμελής υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου BAUAHUS της Βαϊμάρης επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


Πολυμελής υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου BAUAHUS της Βαϊμάρης επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024


Διήμερη επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Ιουνίου 2024 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, από πολυμελή, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου BAUHAUS της Βαϊμάρης. Η επίσκεψη έλαβε χώρα στο πλαίσιο της κοινοπραξίας BAUHAUS4EU, στην οποία συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η οποία φέτος υπέβαλε πρόταση στο πλαίσιο της πρόσκλησης «European Universities» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κοινοπραξία αποτελείται από 10 ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Το ρόλο συντονιστή της κοινοπραξίας έχει το γερμανικό πανεπιστήμιο Bauhaus-University Weimar, ενώ μετέχουν επίσης τα: Blekinge Institute of Technology (Σουηδία), Polytechnic Institute of Castelo Branco (Πορτογαλία), Polis University (Αλβανία), University of Architecture, Civil Engineering and Geodesy (Βουλγαρία), University of Bergamo (Ιταλία), University of Economics in Katowice (Πολωνία), Univeristy of Macedonia (Ελλάδα), Université Lumière Lyon 2 (Γαλλία) and Université de Picardie Jules Verne (Γαλλία).

Πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών, τους επικεφαλής της αντιπροσωπείας, τον Πρόεδρο του Bauhaus-Universität Weimar, Καθηγητή Peter Benz, τον Καγκελάριο, Δρ. Horst Henrici και τον Δρ. Christian Kästner, επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων, υποδέχθηκαν στην Πρυτανεία ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης και ο Αντιπρύτανης Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων, Καθηγητής Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου.

Ακολούθησε η έναρξη του ενημερωτικού προγράμματος της επίσκεψης στην Αίθουσα Συνεδρίων «Καθηγητής Ηλίας Ι. Κουσκουβέλης». Στις εργασίες, εκτός από τις Πρυτανικές Αρχές, συμμετείχαν εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, Κοσμήτορες Σχολών, Πρόεδροι Τμημάτων, ακαδημαϊκά υπεύθυνοι Τμημάτων στο πρόγραμμα Erasmus και μέλη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου.

Από την πλευρά του Πανεπιστημίου Μακεδονίας χαιρέτισε ο Αντιπρύτανης κ. Χατζηγεωργίου και από την πλευρά της αντιπροσωπείας ο Πρόεδρος του Bauhaus-Universität Weimar, κ. Benz. Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση της κοινοπραξίας BAUHAUS4EU.

Όπως επισημάνθηκε, οι εταίροι της κοινοπραξίας BAUHAUS4EU συνεργάζονται στους τομείς της εκπαίδευσης, έρευνας, καινοτομίας και παροχής υπηρεσιών προς την κοινωνία και επιδιώκουν να συνεισφέρουν στο βιώσιμο και συμπεριληπτικό μετασχηματισμό των Ευρωπαϊκών Περιφερειών, μέσω διεθνούς συνεργασίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η κοινοπραξία εστιάζει σε τρέχουσες προκλήσεις των Περιφερειών που είναι κοινές μεταξύ των μελών της κοινοπραξίας και αξιοποιεί τη συμπληρωματική εξειδίκευση των Πανεπιστημίων και των συνεργασιών τους καθώς και στις αξίες της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας «New European Bauhaus: (Beautiful, Sustainable, Together)», ως κυρίαρχης κίνησης για βιώσιμο μετασχηματισμό.

Στη συνέχεια του προγράμματος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής Ευτύχιος Σαρτζετάκης και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναστασία Λίτινα ανέπτυξαν το θέμα των κοινών πτυχίων.

Ακολούθως, ο Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Διά Βίου Μάθησης, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολόγος Δεργιαδές, παρουσίασε το πρόγραμμα Erasmus, ενώ αργότερα πραγματοποιήθηκε σύντομη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συνοδεία του Αντιπρύτανη Οικονομικών και Υποδομών Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Ταμπακούδη.

Με την ευκαιρία ο Περικλής Χατζηνάκος, Υπεύθυνος Γραφείου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, παρουσίασε την Περιβαλλοντική Πολιτική του Πανεπιστημίου, ενώ ακολούθως ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Καλέμης παρουσίασε το θέμα «Celebrate Awareness - The Upcycling Project». Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα (πτυχιακό ρεσιτάλ) στο Αμφιθέατρο Τελετών από φοιτητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε επίσης στην Αίθουσα Συνεδρίων «Καθηγητής Ηλίας Ι. Κουσκουβέλης», με παρουσιάσεις από το μέλος της ομάδας υποψηφίων διδακτόρων BAUHAUS4EU και στέλεχος του πανεπιστημίου Στέφανο Κατσούλη, και την παρουσίαση της φοιτητικής δράσης από την προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Άγγέλα Νέσκοβιτς.

Ακολούθησε η παρουσίαση πρωτοβουλιών από φοιτητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Συγκεκριμένα της ομάδας «Open Source» από τον επιστημονικά υπεύθυνο, Καθηγητή Άγγελο Σιφαλέρα, τον φοιτητή Κωστή Αρχοντή και την φοιτήτρια Ζωή Ντούνου. Της «HerON», «Robotics Team UoM» από την Μαρία Ορφανάκη και τον Κωνσταντίνο Βραζάλη. Της «IEEE Student Branch» από τον Κωνσταντίνο Μούκα και την Μαρία Θεοδώρα Φωλίνα. Τέλος το «Finance Club» από τους φοιτητές Γιώργο Μανίκα και Θρασύβουλο Καραγιάννη.

Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν με παρουσίαση της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας από τον Καθηγητή του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Χρήστο Καρπέτη.

Η πανεπιστημιακή αντιπροσωπεία του Bauhaus-Universität Weimar, αποτελούνταν από τους: Πρόεδρος, καθηγητής Peter Benz, Καγκελάριος, Δρ. Horst Henrici, Καθ. Jutta Emes, Σχολή ΜΜΕ, Διαχείριση ΜΜΕ – Μάρκετινγκ και ΜΜΕ, Καθ. Stefan Lucks, Σχολή ΜΜΕ, Επιστήμης Υπολογιστών, Ασφάλειας Πληροφοριών και Κρυπτογραφίας, Anke Schulze, International Office, Intercultural Learning, Intergration, Δρ. Tonia Schmitz, Υπεύθυνη Αειφορίας, Δρ. Christian Kaestner, Επικεφαλής του Διεθνούς Γραφείου, Milla Semisch, Εκπρόσωπος Φοιτητών, Ομάδα Αειφορίας, Δρ. Jens Ewen, Αντιπρόεδρος Διεθνοποίησης, Ακαδημία Μουσικής Franz Liszt, Καθ. Tiago de Oliviera Pinto, Διαπολιτισμικές Μουσικές Σπουδές /Έδρα της UNESCO, Ακαδημία Μουσικής Franz Liszt, Mitra Behpoori, Research Assistant Transcultural Music Studies, Academy of Music Franz Liszt.

Η επίσημη επίσκεψη εργασίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έκλεισε με ξενάγηση της αντιπροσωπείας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Εκεί, την ξενάγηση πραγματοποίησε η υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αθηνά Μουρατίδου.

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font