Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η χρηματοδότηση της κοινοπραξίας ευρωπαϊκών πανεπιστημίων «BAUHAUS4EU» στην οποία συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η χρηματοδότηση της κοινοπραξίας ευρωπαϊκών πανεπιστημίων «BAUHAUS4EU» στην οποία συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024

Σημαντικό βήμα για τη διεθνοποίηση των δράσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποτελεί η έγκριση της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Κοινοπραξίας δέκα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων «BAUHAUS4EU», μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το ΠΑΜΑΚ.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ανακοινώθηκαν σήμερα και σύμφωνα με αυτά η πρόταση της «BAUHAUS4EU» εγκρίθηκε, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «European Universities» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται για μια από τις 14 συμπράξεις ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, τα οποία ανά ομάδες και με κοινές προτάσεις διεκδίκησαν και έλαβαν  χρηματοδότηση στην τρέχουσα πρόσκληση, ενώ το συνολικό ύψος για την συγκεκριμένη κοινοπραξία ανέρχεται στο ποσό των 14.396.260 ευρώ.

Η «BAUHAUS4EU» αποτελείται από 10 ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Το ρόλο συντονιστή της κοινοπραξίας έχει το γερμανικό πανεπιστήμιο Bauhaus-University Weimar, ενώ μετέχουν επίσης τα: Blekinge Institute of Technology (Σουηδία), Polytechnic Institute of Castelo Branco (Πορτογαλία), Polis University (Αλβανία), University of Architecture, Civil Engineering and Geodesy (Βουλγαρία), University of Bergamo (Ιταλία), University of Economics in Katowice (Πολωνία), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Université Lumière Lyon 2 (Γαλλία) και Université de Picardie Jules Verne (Γαλλία).

Ο στόχος της κοινοπραξίας, που πλέον αποκτά τα χαρακτηριστικά ενός χρηματοδοτούμενου έργου, είναι η συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, έρευνας, καινοτομίας και παροχής υπηρεσιών προς την κοινωνία με απώτερη επιδίωξη τον βιώσιμο και συμπεριληπτικό μετασχηματισμό των Ευρωπαϊκών Περιφερειών, μέσω διεθνούς συνεργασίας. 

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης υπογράμμισε τη σημασία του επιτεύγματος, τονίζοντας πως ανοίγει νέους ορίζοντες σε ένα ευρύ πεδίο κοινών δράσεων με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια οι οποίες θα έχουν θετικές επιπτώσεις όχι μόνον για το Ίδρυμα, αλλά και για την κοινωνία γενικότερα. Μάλιστα, ο κ. Κατρανίδης υποδέχθηκε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Bauhaus της Βαϊμάρης που έχει αναλάβει το ρόλο του συντονιστή της κοινοπραξίας.

Ο καθηγητής Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου, Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας εκτιμά πως πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και υπογραμμίζει τις εξαιρετικές προοπτικές που ανοίγονται για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας από τη συμμετοχή σε μια ευρωπαϊκή οικογένεια συνεργαζόμενων ιδρυμάτων. 

Τέλος, όπως σημειώνει η Μαριέτ Βαϊνά, Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων, το θετικό αποτέλεσμα ήταν καρπός συστηματικής προετοιμασίας και εκτενούς συνεργασίας με τα υπόλοιπα εννέα πανεπιστήμια, η οποία διήρκεσε αρκετούς μήνες.

 

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα:

https://education.ec.europa.eu/document/european-universities-erasmus-call-2024-results

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font