ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ "ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ" 8/3/2025 ΤΟΥ ΔΔΠΜΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ημερομηνία Έναρξης
2025-03-08 18:00:00
Ημερομηνία Λήξης
2025-03-08 20:00:00

Meeting ID: 964 1566 1155
- Μπανιώτη Αγγελική, Λογοθεραπεύτρια, Υποψήφια Διδάκτωρ (ΔΑΦ)
- Κάρκος Πέτρος, Καθηγητής ΩΡΛΙατρικής ΑΠΘ, Διευθυντής Α' ΩΡΛ Κλινικής ΑΧΕΠΑ και
- Τσιτιρώκη Αλίκη, Λογοθεραπεύτρια, MSc (Φωνή)
- Κυριαφίνης Γεώργιος, Χειρουργός ΩΡΛ, Διευθυντής Κέντρου Κοχλιακών Εμφυτεύσεων ΑΧΕΠΑ και
- Αηδονά Σοφία, Λογοθεραπεύτρια, PhD (Ακοή)
Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:
- Οκαλίδου Αρετή, Καθηγήτρια Λογοπαθολογίας και Αγωγής Λόγου ΠΑΜΑΚ και Ιδρύτρια του ΔΔΠΜΣ
- Συριοπούλου - Δελλή Χριστίνα, Αν. Καθηγήτρια Εκπαίδευσης Ατόμων με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές ΠΑΜΑΚ και Διευθύντρια του ΔΔΠΜΣ
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Βογινδρούκας Ιωάννης, Λογοπεδικός, PhD.
Η Σημασία της Επιστήμης των Διαταραχών Επικοινωνίας και Ο Δρόμος στο Φάσμα του Αυτισμού
Χριστίνα Κ. Συριοπούλου - Δελλή, Αναπλ. Καθηγήτρια
Διευθύντρια του ΔΔΠΜΣ "Επιστήμες των Διαταραχών της Επικοινωνίας "
Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Ημερίδα: "Θεραπευτικές Ιστορίες" 8/3/2025
Αξιότιμοι καθηγητές, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες και υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες, αγαπητοί/ές θεραπευόμενοι/ες, κυρίες και κύριοι
Είναι αληθινή μου χαρά και τιμή να βρίσκομαι ανάμεσά σας σήμερα, σε αυτή την τόσο ξεχωριστή Ημερίδα. Μαζί με τους μεταπυχιακούς φοιτητές/τριες εξερευνούμε το συναρπαστικό και γεμάτο προκλήσεις πεδίο των Επιστημών των Διαταραχών της Επικοινωνίας, ένα πεδίο που αγγίζει το βάθος της ανθρώπινης ύπαρξης. "Θεραπευτικές Ιστορίες" είναι ο τίτλος της Ημερίδας μας και νομίζω περιγράφει ακριβώς τη δουλειά που όλοι προσπαθούμε να κάνουμε: να φέρνουμε φως και ελπίδα σε ζωές μέσω της αποκατάστασης της επικοινωνίας.
Η επικοινωνία δεν είναι απλά μία δεξιότητα. Είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους. Μέσα από την επικοινωνία μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας, εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, δημιουργούμε σχέσεις και συμμετέχουμε στον κόσμο γύρω μας. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτή η ζωτικής σημασίας δεξιότητα διαταράσσεται; Όταν ένα παιδί δεν μπορεί να βρει τις λέξεις που θέλει να πει, όταν ένας ενήλικας χάνει τη δυνατότητα ομιλίας μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή όταν ένας αυτιστικός άνθρωπος καθημερινά αντιμετωπίζει μία κοινωνία που δεν τον κατανοεί και συχνά τον αφήνει να παλεύει μόνο;
Ιδιαίτερα για τα άτομα με Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), η επικοινωνία μπορεί να αποτελεί μια καθημερινή πρόκληση. Είναι άνθρωποι με μοναδική ενέργεια και δημιουργικότητα, που όμως συχνά αντιμετωπίζουν εμπόδια στο να εκφραστούν ή να γίνουν κατανοητοί. Η δουλειά μας ως θεραπευτές είναι να σπάσουμε αυτά τα εμπόδια. Να αναγνωρίσουμε ότι κάθε αυτιστικό άτομο έχει τη δική του φωνή, τους δικούς του τρόπους έκφρασης και να τους ενθαρρύνουμε να ξεδιπλώσουν τις δυνατότητές τους.
Εσείς, οι φοιτητές/τριες (και οι υποψήφιοι φοιτητές/τριες) του ΠΜΣ μελλοντικοί επαγγελματίες αυτού του πεδίου, καλείστε να γίνετε οι γέφυρες στη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Μέσα από την επιστήμη και την εφαρμογή της, αλλά κυρίως μέσα από την ενσυναίσθηση, μπορείτε να φτάσετε σε εκείνους που νιώθουν παγιδευμένοι. Για ένα παιδί με αυτισμό, η πρώτη του λέξη, η πρώτη του πρόταση ή ακόμη και ένας απλός τρόπος να δείξει τι αισθάνεται, είναι ένα τεράστιο επίτευγμα. Αυτά τα μικρά βήματα είναι που κάνουν τη διαφορά.
Όσοι από εσάς επιλέξετε το ΔΔΠΜΣ "Επιστήμες των Διαταραχών της Επικοινωνίας ", να ξέρετε ότι έχετε στα χέρια σας μια απίστευτη ευκαιρία να κάνετε τη διαφορά σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Μέσα από τη δουλειά σας σε σχολεία, κλινικές, νοσοκομεία ή ακόμα και ιδιωτικά γραφεία ή δημόσιους φορείς, θα είστε οι άνθρωποι που θα βοηθήσουν τα παιδιά να μιλήσουν, τους ενήλικες να ξαναβρούν τη φωνή τους και τις οικογένειες να ξαναχτίσουν τις επικοινωνιακές τους γέφυρες. Οι επαγγελματίες θεραπευτές είστε η πρώτη γραμμή, οι πραγματικοί ήρωες που κάνουν τον ανθρώπινο παράγοντα να λάμψει.
Αν επιλέξετε το ακαδημαϊκό μονοπάτι, τότε το πεδίο των Διαταραχών της Επικοινωνίας μπορεί να σας προσφέρει ένα απίστευτα γόνιμο έδαφος για έρευνα. Είναι ένας τομέας όπου οι ερωτήσεις είναι ακόμα περισσότερες από τις απαντήσεις, δίνοντας το έναυσμα για νέες μεθόδους, θεωρίες και εφαρμογές. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στην αποκατάσταση της επικοινωνίας, οι στρατηγικές για την κοινωνική ένταξη και οι τεχνικές που βασίζονται στην τεχνολογία είναι μόνο μερικά παραδείγματα των τομέων που χρειάζονται περαιτέρω μελέτη. Επιπλέον, η πολυπλοκότητα του φάσματος του αυτισμού προσφέρει μια διεπιστημονική προσέγγιση, συνδέοντας την επιστήμη της ψυχολογίας, της γλωσσολογίας, της νευρολογίας και της παιδαγωγικής.
Οι δύο δρόμοι, ο επαγγελματικός και ο ακαδημαϊκός, δεν είναι αποκλειστικοί. Ουσιαστικά συνεργάζονται. Οτιδήποτε μαθαίνουμε από τις πρακτικές εφαρμογές μπορεί να τροφοδοτήσει την έρευνα, ενώ οι εξελίξεις από την έρευνα μπορούν να αλλάξουν δραματικά την καθημερινότητα των επαγγελματιών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι οι πρόσφατες καινοτομίες που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη. Εφαρμογές όπως οι πλατφόρμες εναλλακτικής επικοινωνίας, οι αλγόριθμοι που αναλύουν τη φωνή και την ομιλία σε πραγματικό χρόνο, και τα συστήματα που δημιουργούν προσωποποιημένα προγράμματα παρέμβασης έχουν αρχίσει να αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε. Αυτές οι τεχνολογίες αποτελούν το σημείο όπου η έρευνα συναντά την πράξη, προσφέροντας καλύτερα εργαλεία για τους επαγγελματίες και καλύτερα αποτελέσματα για τους ανθρώπους με Διαταραχές στο Φάσμα του Αυτισμού.
Το Διιδρυματικό Μεταπτυχιακό μας Πρόγραμμα με τίτλο " Επιστήμες των Διαταραχών της Επικοινωνίας" είναι υψηλών προδιαγραφών. Όσοι συμμετέχετε σε αυτό μπορεί να υπάρξουν στιγμές που θα κουραστείτε, που θα αμφισβητήσετε τις ικανότητές σας. Όμως να θυμάστε πάντα: κάθε μικρή νίκη που θα βοηθήσετε κάποιον να κατακτήσει, είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στις δικές του "Θεραπευτικές Ιστορίες".
Σκεφτείτε έναν νεαρό ενήλικα με αυτισμό που παίρνει τον πρώτο του μισθό γιατί κάποτε εσείς τον βοηθήσατε να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες. Ή ένα μικρό παιδί που ξεκινά να παίζει με τους συμμαθητές του, επειδή εσείς ήσασταν εκεί για να το υποστηρίξετε στις πρώτες του προσπάθειες. Αυτές οι στιγμές είναι το αποκορύφωμα της δουλειάς μας.
Σας καλώ, λοιπόν, να αγκαλιάσετε αυτή την πορεία με όλη σας την καρδιά συμμετέχοντας στο Διιδρυματικό αυτό ΠΜΣ. Μην σταματάτε να μαθαίνετε, να ψάχνετε, να προσπαθείτε. Στα άτομα με Αυτισμό κρύβεται ένας κόσμος που αξίζει να ανακαλύψουμε και να ενισχύσουμε.
Σας ευχαριστώ που είστε εδώ, που αφοσιώνεστε σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι, και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις επιλογές, στις σπουδές και στην καριέρα σας!
Με εκτίμηση
Χριστίνα Κ. Συριοπούλου - Δελλή