Διενέργεια Διεθνούς Φοιτητικού Διαγωνισμού SEERC 2025


Διενέργεια Διεθνούς Φοιτητικού Διαγωνισμού SEERC 2025

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός προγραμματισμού SEERC 2025: Μια σύμπραξη των Πανεπιστημίων Μακεδονίας και Πατρών

Θεσσαλονίκη,17/12/2025 – Με μεγάλη επιτυχία και ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκε ο διεθνής φοιτητικός διαγωνισμός προγραμματισμού SEERC 2025 (South Eastern Europe Regional Contest). Η διοργάνωση αποτέλεσε καρπό της άριστης συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο φιλοξένησε τον διαγωνισμό στις εγκαταστάσεις του, και του Πανεπιστημίου Πατρών, που είχε την ευθύνη της κεντρικής διεύθυνσης του διαγωνισμού.

Την ευθύνη της διοργάνωσης (directors) είχαν ο υποψήφιος διδάκτορας, κ. Αλέξανδρος Σπιτάλας του Πανεπιστημίου Πατρών, και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ιδίου πανεπιστημίου, κ. Κωνσταντίνος Τσίχλας. Από την πλευρά του ιδρύματος υποδοχής, καθήκοντα Site Director ανέλαβε ο Καθηγητής του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Νικόλαος Σαμαράς.

Την εναρκτήρια τελετή (Opening Ceremony) τίμησε με την παρουσία του ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Ιωάννης Μαυρίδης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους διαγωνιζόμενους, τονίζοντας τη σημασία τέτοιων διοργανώσεων για την εξωστρέφεια και την ακαδημαϊκή αριστεία.

 

Λεζάντα: Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας του ΠΑΜΑΚ, κ. Ιωάννης Μαυρίδης, απευθύνει χαιρετισμό κατά την τελετή έναρξης του SEERC 2025.

Ο Διαγωνισμός σε Αριθμούς

Ο SEERC 2025 προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον της φοιτητικής κοινότητας, με τη συμμετοχή 68 ομάδων (αποτελούμενες από τρία άτομα η καθεμία), από 45 διαφορετικά Πανεπιστήμια, από 8 διαφορετικές χώρες. Οι φοιτητές κλήθηκαν να επιλύσουν σύνθετα αλγοριθμικά προβλήματα υπό αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς, δοκιμάζοντας τις γνώσεις και τη συνεργατικότητά τους.

 

 

Λεζάντα: Στιγμιότυπα από τον χώρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Τα Αποτελέσματα και η Επόμενη Φάση

Το επίπεδο του ανταγωνισμού ήταν ιδιαίτερα υψηλό, καθώς ο διαγωνισμός αποτελεί προκριματικό στάδιο για τις επόμενες φάσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα:

  • Συνολικά 13 ομάδες εξασφάλισαν το εισιτήριο για τον Ευρωπαϊκό Τελικό (EUC - European Championship). Μπορείτε να δείτε την τελική κατάταξη των ομάδων εδώ.
  • Οι δύο πρώτες ομάδες της κατάταξης πέτυχαν τη μέγιστη διάκριση, προκρινόμενες απευθείας στους Παγκόσμιους Τελικούς (World Finals).

Η άρτια διεξαγωγή του διαγωνισμού επιβεβαίωσε το υψηλό επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων και την ικανότητά τους να διοργανώνουν διεθνείς δράσεις μεγάλης εμβέλειας.

Σημαντικές Ανακοινώσεις για το Μέλλον του Θεσμού

Στο πλαίσιο των εργασιών της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση των προπονητών (Coaches Meeting). Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η φετινή πορεία του SEERC καθώς και κρίσιμα οργανωτικά ζητήματα. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ήταν η απόφαση για την παραμονή της διοργάνωσης στη χώρα μας: τόσο το SEERC 2026 όσο και το SEERC 2027 θα διεξαχθούν στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη της κοινότητας στο οργανωτικό επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων.

 

Λεζάντα: Στιγμιότυπο από το Coaches Meeting, όπου αποφασίστηκε η διεξαγωγή του SEERC στην Ελλάδα για τα έτη 2026 και 2027.

Σχετικά με τον SEERC: Ο SEERC είναι ένας από τους σημαντικότερους περιφερειακούς διαγωνισμούς προγραμματισμού στην Ευρώπη και αποτελεί μέρος του διεθνούς διαγωνισμού ICPC (International Collegiate Programming Contest), του παλαιότερου και πιο αναγνωρισμένου διαγωνισμού προγραμματισμού για πανεπιστήμια στον κόσμο.

Στοιχεία Επικοινωνίας για ΜΜΕ: Αλέξανδρος Σπιτάλας email: a.spitalas@upatras.gr webpage: https://seerc.euc.icpc.global/

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font