Στρογγυλή τράπεζα με αντικείμενο τις μικρές Ευρωπαϊκές δυνάμεις και τη μεταβαλλόμενη διεθνή τάξη


Στρογγυλή τράπεζα με αντικείμενο τις μικρές Ευρωπαϊκές δυνάμεις και τη μεταβαλλόμενη διεθνή τάξη

Θεσσαλονίκη, Δευτέρα,  26 Νοεμβρίου 2018

Στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Μικρές Ευρωπαϊκές Δυνάμεις και η Μεταβαλλόμενη Διεθνής Τάξη: Προκλήσεις και Ευκαιρίες» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, στις 6 το απόγευμα  στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με πρωτοβουλία του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.  

Οι αλλαγές στο διεθνές σύστημα επηρεάζουν τις μικρές δυνάμεις περισσότερο από τις μεγάλες δυνάμεις και με διαφορετικούς τρόπους. Το δόγμα του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump: «Η Αμερική Πρώτα», οι φιλοδοξίες της Ρωσίας να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη διεθνή σκηνή, η στρατηγική της Κίνας με την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», το BREXIT, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η οικονομική κρίση και η προσφυγική κρίση καθώς και οι αλλαγές στην ΕΕ επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν καθοριστικά όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και ειδικότερα τα μικρότερα κράτη, όπως π.χ. την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Σουηδία, τη Δανία, την Εσθονία κ.α. Οι έξι ομιλητές αναμένεται να συζητήσουν για όλα τα παραπάνω ζητήματα με σκοπό να αποτυπώσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν για τα μικρότερα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Στη στρογγυλή τράπεζα συμμετέχουν οι: Kjell Engelbrekt, καθηγητής στο Swedish Defence University, Matthew Crandall, αναπληρωτής καθηγητής στο University of Tallinn, Ηλίας Κουσκουβέλης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αθανάσιος Πλατιάς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Anders Wivel, καθηγητής στο University of Copenhagen. Συντονίζει η δημοσιογράφος Σοφία Παπαδοπούλου, επικεφαλής του Γραφείου Θεσσαλονίκης του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η στρογγυλή τράπεζα αποτελεί μέρος του διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιείται στις 29 και 30 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με θέμα: Small Powers’ Security and Strategy in Times of Change, και τη συμμετοχή ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος του διεθνούς συνεδρίου είναι να παρουσιαστούν και να συζητηθούν πρόσφατες μελέτες που αφορούν τις συνέπειες των αλλαγών στο διεθνές σύστημα για τη στρατηγική και την ασφάλεια των μικρών κρατών καθώς και το μέλλον της έρευνας στις Διεθνείς Σχέσεις των μικρών κρατών. Το διεθνές συνέδριο διοργανώνεται με την υποστήριξη της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Λήψη Αρχείων / Downloads
Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font