Οι Μεγάλες Ιδέες των Βαλκανίων, 18ος–20ος αιώνας.


Διεθνές Συνέδριο του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 29 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2018

Το 4ο Διεθνές Συνέδριο των «Βαλκάνιων Κόσμων» θα λάβει χώρα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και θα είναι αφιερωμένο στις Μεγάλες Ιδέες των Βαλκανικών Εθνικών κινημάτων από τον 18ο στον 20οαιώνα: από την Ελληνική Μεγάλη Ιδέα και το Σερβικό Nacertaniye που διατυπώθηκαν ταυτόχρονα το 1844 μέχρι τη Μεγάλη Βουλγαρία του Αγίου Στεφάνου, τις διαφορετικές εκδοχές Ιλλυριανισμών και Γιουγκοσλαβισμών, τα εθνικά οράματα ολοκλήρωσης των Ρουμάνων και Αλβανών εθνικιστών μέχρι και τις διαφορετικές παραλλαγές της Οθωμανικής αυτοκρατορικής ιδεολογίας: Οθωμανισμός, Πανισλαμισμός, Παντουρκισμός. 

Πως όμως θα μπορούσαμε να οριοθετήσουμε το τι είναι «Μεγάλη ιδέα»; Οι Μεγάλες Ιδέες κατ’ αρχήν υπήρξαν τα αλυτρωτικά οράματα των Βαλκάνιων στην προσπάθειά τους να υποκαταστήσουν στα παλαιά εδάφη της την Οθωμανική και την Αυστριακή Αυτοκρατορία. Ωστόσο θα ήταν λάθος να ταυτίζαμε τις Μεγάλες Ιδέες μόνο με τον αλυτρωτισμό: οι Μεγάλες Ιδέες υπήρξαν τα ακρότατα όρια των εθνικών «φαντασιακών κοινοτήτων», ο τρόπος με τον οποίο έπρεπε αυτές συνεχώς να αναπροσδιορίζονται για να μπορέσουν να ενσωματώσουν ή να αποκλείσουν πληθυσμούς από τον «εθνικό κορμό», για να συναγωνισθούν το αυτοκρατορικό μοντέλο την ίδια στιγμή που το οδηγούσαν στο τέλος του αλλά και για να επικοινωνήσουν με εκδοχές ευρωπαϊκών παν-εθνικιστικών ιδεολογικών ρευμάτων, όπως ο Παγγερμανισμός, ο Πανσλαβισμός, ο Πανισλαμισμός ή και η Πανορθοδοξία που μέσα από διαφορετικές αναγνώσεις της φυλής, της εθνότητας ή της θρησκείας έθεταν ένα ζήτημα υπέρβασης της εθνικής διαφορετικότητας μέσα σε ευρύτερους ιδεολογικούς σχηματισμούς.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το Πρόγραμμα καθώς και άλλες πληροφορίες που αφορούν το συνέδριο (περιλήψεις, συμμετέχοντες και επιστημονική επιτροπή):

http://balkanworlds.edu.gr/


Το συνέδριο οργανώνεται από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου μέχρι το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου. Η εναρκτήρια εκδήλωση την Πέμπτη 29/11 στις 5.30 στο Αμφιθέατρο Τελετών εκτός από την κεντρική ομιλία του καθηγητή John Breuilly (London School of Economics) θα περιλαμβάνει και μία στρογγυλή τράπεζα στην ελληνική γλώσσα με θέμα τη Σύγχρονη Ιστοριογραφία και τη συμμετοχή των καθηγητών Ι. Χασιώτη, Β. Γούναρη, Χ. Κουλούρη και Β. Ωρμπάκε. 

 

Με εκτίμηση

Εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής

Δημήτρης Σταματόπουλος

Καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας

Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Εγνατίας 156

54636 Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310891472, 6976692152