Ανακοίνωση του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας


Ανακοίνωση του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης  του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Θεσσαλονίκη, Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019

Το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (εφεξής τΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ύστερα από την αριθμ. 16/6-3-2019 ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης του και αναφορικά με τον νέο τρόπο εισαγωγής στα Μουσικά Τμήματα των ΑΕΙ, ο οποίος έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους γονείς μαθητών της 3ης Λυκείου, τους συλλόγους Μουσικών Σχολείων, το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου κ.α., αποφάσισε να κατατεθεί υπόμνημα στο Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων το οποίο και απέστειλε με αρ.εξ. πρωτ. 351/7-3-2019.

Το υπόμνημα του τΜΕΤ ύστερα από μία αναδρομή στα γεγονότα που προηγήθηκαν της σχετικής νομοθέτησης καθώς και μίας αντιπαραβολής των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο ΥΠΠΕΘ και των τελικών κειμένων των νομοθετημάτων,  συνοψίζοντας τις απόψεις του τΜΕΤ, καταλήγει ως εξής:

«Ελπίζουμε κατ’ αρχήν το Υπουργείο να μην προβεί στην εφαρμογή αυτού του συστήματος εισαγωγής φέτος (Ιούνιο του 2019), αφού έχουμε προχωρήσει τόσο στο σχολικό και ακαδημαϊκό έτος, καθώς και να επανεξετάσει τις προτάσεις μας, ώστε να αποκατασταθούν οι ασάφειες, οι αδικίες και οι ανακολουθίες του συστήματος εισαγωγής που προτίθεται να εφαρμόσει.

Το σύστημα το οποίο νομοθετήθηκε διαφέρει ριζικά από τις προτάσεις μας, και κατά τη γνώμη μας δεν προάγει τις Μουσικές Σπουδές, την αξιοκρατία και την αριστεία, καθιστώντας τις ειδικές εισιτήριες εξετάσεις μακράν κατώτερες των περιστάσεων.

Θεωρούμε ότι η εφαρμογή μίας τόσο σημαντικής αλλαγής χρειάζεται χρόνο και όχι σπασμωδικές ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να ανακοινώνεται σε υποψήφιους ένα διαφορετικό σύστημα εξέτασης, λίγους μήνες πριν τις εξετάσεις και μάλιστα χωρίς να έχει ακόμη ανακοινωθεί η ύλη ανά εξεταζόμενο μάθημα. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα άδικη η αντιμετώπιση των υποψηφίων της φετινής χρονιάς που θα νιώσουν σαν πειραματόζωα, καθώς είναι χωρίς προηγούμενο, το να αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής σε σχολές πανεπιστημίων τρεις μήνες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Καλούμε το ΥΠΕΠΘ να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου και να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες θα θεσπίσουν πραγματικές ειδικές εισιτήριες εξετάσεις, αξιοκρατικές και επικεντρωμένες στην ουσία της αναγκαιότητάς τους, θέτοντας τα κατάλληλα ορθολογικά κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων για ένταξη στα Μουσικά Τμήματα».

 

 

Το πλήρες κείμενο του υπομνήματος είναι αναρτημένο στις ανακοινώσεις του τΜΕΤ, στην ακόλουθη διεύθυνση:

https://www.uom.gr/5769-nea-diadikasia-eisagoghs-foithton-sta-moysika-tmhmata