Συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στον διαγωνισμό ΣΕΝ/JA StartUp 2019


Συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας  στον διαγωνισμό ΣΕΝ/JA StartUp 2019

Το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής συμμετείχεστον 5ο Πανελλαδικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JAStartUp 2019» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/JuniorAchievementGreece.Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019 στην Αθήνα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Μετά από επιλογή των επιχειρηματικών ιδεών που κατατέθηκαν, οι 20 πιο πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες για start-up εταιρείες που ανήκαν σε ομάδες φοιτητών απόΠανεπιστήμια της Ελλάδας όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, φοιτητές του Συλλόγου Αποφοίτων (Alumni) του ΣΕΝ / JA Greece και Κολλέγια της χώρας διαγωνίστηκαν στον τελικό.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εκπροσωπήθηκε από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών  με 4 ομάδες. Οι ιδέες των ομάδων αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του μαθήματος Επιχειρηματικότητα και Νεοφυείς Επιχειρήσεις που διδάσκει ο Επίκουρος Καθηγητής Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογικής Καινοτομίας κ. Κωνσταντίνος Φούσκας, συνεπικουρούμενος από την Υποψήφια Διδάκτορα του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής  κ. Όλγα Παχνή-Τσιτηρίδου.

Οι ομάδες του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας κέντρισαν το ενδιαφέρον με τις πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες τους. Οι ομάδες και οι ιδέες ήταν οι παρακάτω:

  • B-Sensorαποτελούμενη από τιςΜοσχίδου Βασιλική, Τσαχλαρή Μαρία, FjoridaShahollariπου αφορά την ανάπτυξη ενός «έξυπνου» μπαστουνιού με αισθητήρα ώστε να εντοπίζει κινδύνους και εμπόδια για άτομα με προβλήματα όρασης. Απώτερος σκοπός της ιδέας πέρα από την εύκολη μετακίνηση των ατόμων είναι η ανάπτυξη της κοινωνικότητας τους.
  • Ecostepsαποτελούμενη από τουςΜπαχτσεβάνου Ελισσάβετ, Παπαδοπούλου Παναγιώτα, Τσαλαμπούνη Κωνσταντίνο-Μάριο, ΔρομπουλιανούδηΠαναγιώτη που αφορά τη δημιουργία μιας εφαρμογής για την επιβράβευση των επιβατών των ΜΜΜ με σκοπό την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης, τη μείωση των περιβαλλοντικών ρύπων και τη μείωση της λαθρεπιβίβασης.
  • thEscapeαποτελούμενη από τουςΛεπιδά Αργυρώ, Λιάπης Γιώργος, Παπαντωνίου Μαρία, Χαντές Δημήτρης που αφορά τη δημιουργία ενός παιχνιδιού σε μορφή outdoorescapegame για κινητές συσκευές, το οποίο διευκολύνει την εκμάθηση των ιστορικών, επιχειρηματικών γεγονότων της πόλης της Θεσσαλονίκης.
  • TripitLowαποτελούμενη από τις Κούκα Παναγιώτα, Λαμπριανίδη Βαλέρια, Σιμήτα Δέσποινα, Θεοδωρίκα Μαρία που αφορά την δημιουργία μιας πλατφόρμας για την οργάνωση ταξιδιών με βάση το χαμηλό budgetαπευθυνόμενη σε άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ταξίδια.