Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής: Συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στον διαγωνισμό ΣΕΝ/JA Start Up 2019


Το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής συμμετείχε στον 5ο Πανελλαδικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2019» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019 στην Αθήνα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Μετά από επιλογή των επιχειρηματικών ιδεών που κατατέθηκαν, οι 20 πιο πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες για start-up εταιρείες που ανήκαν σε ομάδες φοιτητών από Πανεπιστήμια της Ελλάδας όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, φοιτητές του Συλλόγου Αποφοίτων (Alumni) του ΣΕΝ / JA Greece και Κολλέγια της χώρας διαγωνίστηκαν στον τελικό.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εκπροσωπήθηκε από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών  με 4 ομάδες. Οι ιδέες των ομάδων αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του μαθήματος Επιχειρηματικότητα και Νεοφυείς Επιχειρήσεις που διδάσκει ο Επίκουρος Καθηγητής Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογικής Καινοτομίας κ. Κωνσταντίνος Φούσκας, συνεπικουρούμενος  από την Υποψήφια Διδάκτορα του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής  κ. Όλγα Παχνή-Τσιτηρίδου.

Οι ομάδες του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας κέντρισαν το ενδιαφέρον με τις πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες τους. Οι ομάδες και οι ιδέες ήταν οι παρακάτω:

  • B-Sensor αποτελούμενη από τιςΜοσχίδου Βασιλική, Τσαχλαρή Μαρία, Fjorida Shahollari που αφορά την ανάπτυξη ενός «έξυπνου» μπαστουνιού με αισθητήρα ώστε να εντοπίζει κινδύνους και εμπόδια για άτομα με προβλήματα όρασης. Απώτερος σκοπός της ιδέας πέρα από την εύκολη μετακίνηση των ατόμων είναι η ανάπτυξη της κοινωνικότητας τους.
  • Ecosteps αποτελούμενη από τουςΜπαχτσεβάνου Ελισσάβετ, Παπαδοπούλου Παναγιώτα, Τσαλαμπούνη Κωνσταντίνο-Μάριο, Δρομπουλιανούδη Παναγιώτη που αφορά τη δημιουργία μιας εφαρμογής για την επιβράβευση των επιβατών των ΜΜΜ με σκοπό την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης, τη μείωση των περιβαλλοντικών ρύπων και τη μείωση της λαθρεπιβίβασης.  
  • thEscapeαποτελούμενη από τουςΛεπιδά Αργυρώ, Λιάπης Γιώργος, Παπαντωνίου Μαρία, Χαντές Δημήτρης που αφορά τη δημιουργία ενός παιχνιδιού σε μορφή outdoor escape game για κινητές συσκευές, το οποίο διευκολύνει την εκμάθηση των ιστορικών, επιχειρηματικών γεγονότων της πόλης της Θεσσαλονίκης.
  • Trip it Low αποτελούμενη από τις Κούκα Παναγιώτα, Λαμπριανίδη Βαλέρια, Σιμήτα Δέσποινα, Θεοδωρίκα Μαρία που αφορά την δημιουργία μιας πλατφόρμας για την οργάνωση ταξιδιών με βάση το χαμηλό budget απευθυνόμενη σε άτομα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ταξίδια. 

 

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font