3η ΘΕΡΙΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΈΔΡΑΣ UNESCO ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


3η ΘΕΡΙΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΈΔΡΑΣ UNESCO ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ σε συνεργασία με το Ίδρυμα HeinrichBoell- παράρτημα Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα:

«ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ»

Παρασκευή 28 έως Κυριακή 30 Ιουνίου, 2019 (απογεύματα)

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- Θεσσαλονίκη

Η Έδρα UNESCO “Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια” του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνει την 3η Θερινή Ακαδημία στη Θεσσαλονίκη για δικηγόρους, δικαστές, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς, δημοσιογράφους, πολιτικούς και κοινωνικούς επιστήμονες, κοινωνικούς λειτουργούς, στελέχη Υπηρεσίας Ασύλου, στελέχη ΜΚΟ και φοιτητές με θέμα την «Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ευρώπη με ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα των προσφύγων».

Τα μαθήματα θα γίνουν στην Αγγλική γλώσσα από εξειδικευμένους ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη και την Ελλάδα στην κλιματιζόμενη Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στις 28-30 Ιουνίου, 2019. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 24 διδακτικές ώρες και προσφέρει 3 εξωσχολικές μονάδες ECTS στους συμμετέχοντες που θα περάσουν την εξέταση πολλαπλής επιλογής με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, άλλως θα τους απονεμηθεί πιστοποιητικό αποφοίτησης. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή από τις 14.30 μέχρι τις 21.45, το Σάββατο από τις 15.00 μέχρι τις 21.45 και την Κυριακή από τις 15.00 έως τις 22.00.

Διάλεξη θα κάνουν:

Α) ο κ. Πέτρος Μάστακας, αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα με θέμα “Πέρα από την επείγουσα αντίδραση και τη μετάβαση: Η έρευνα για μόνιμες λύσεις για τους πρόσφυγες” (Beyond emergency response and transition: The search for durable solutions for refugees) και

Β) ο κ. Στέργιος Κοφίνης, Δ.Ν., Πρωτοδίκης στα Διοικητικά Δικαστήρια και Μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών σε θέματα Ασύλου «Διαδικασίες Ασύλου στην Ελλάδα». 

Η Ακαδημία θα ξεκινήσει με ένα βιντεομήνυμα του Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δ. Αβραμόπουλου και στη συνέχεια αναμένεται να γίνει χαιρετισμός του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου, Μάρκου Καραβία.

Περιληπτικά, η θερινή ακαδημία αποτελείται από έξι θεματικούς κύκλους και τις αντίστοιχες διαλέξεις, οι οποίες είναι:

A. Διεθνείς και Ενωσιακοί Μηχανισμοί Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Παπαγεωργίου, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης:  «Η Διεθνής και Ενωσιακή Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: το παράδειγμα των προσφύγων»

B. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

D. Rajska, Δ.Ν., Εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Ουτρέχτης: «Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – Το δικαίωμα σε Δίκαιη Δίκη και το Δικαίωμα Ασύλου»

Γ. Ευρωπαϊκή Ένωση: Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων - Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων με έμφαση στους πρόσφυγες

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λ. Παπαδοπούλου, Νομική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης : «Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων»

Καθηγήτρια και Αντιπρύτανης Ε. Αλεξανδροπούλου και Δρ. Μ. Μυλώση: «Η Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων στην Ε.Ε. και οι Πρόσφυγες»

Δ. Απαγόρευση Διακρίσεων με έμφαση στα Δικαιώματα των ΛΟΑΤ

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δ. Αναγνωστοπούλου, Τμήμα ΔΕΣ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: «Η νομοθεσία και νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με την Απαγόρευση των Διακρίσεων με έμφαση στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ στην Ευρώπη»

Ε. Πρόσφυγες

Δρ. Ε. Κουτσουράκη, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Αθήνα  «Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου – Η Οδηγία για την υποδοχή, ασυνόδευτοι ανήλικοι και η οικογενειακή επανένωση», «Η Δήλωση κρατών μελών της ΕΕ και της Τουρκίας»

Δρ. Ν. Βάβουλα, Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary, Λονδίνο «Ανάλυση της Οδηγίας για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών»

Στ. Μειoνότητες και Θρησκευτική ελευθερία

Δρ. Ν. Γαϊτενίδης, Διδάσκων στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ: «Μειονότητες και Αυτόχθονες Πληθυσμοί» και «Θρησκευτική Ελευθερία».

Το κόστος συμμετοχής είναι 194 ευρώ. Ειδικά για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τους άνεργους, το κόστος μειώνεται κατά 10%. Σε περίπτωση που φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχουν παρακολουθήσει και άλλο πρόγραμμα ΚΕΔΙΒΙΜ η έκπτωση είναι 15%. Υπάρχουν ειδικές εκπτώσεις 25% στα δίδακτρα σε περίπτωση ομαδικής εγγραφής 4 ατόμων για κάθε άτομο.  

Το κόστος περιλαμβάνει: τα δίδακτρα, όλο το διδακτικό υλικό (θα σταλεί με e-mail), διαλείμματα με καφέ, τις εξετάσεις καθώς και τα πιστοποιητικά.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι μέχρι τις 22 Ιουνίου, 2019. 

Για περισσότερες πληροφορίες στο 2310 891 442 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://unescochair.uom.gr/. Την αίτηση μπορείτε να υποβάλλετε στο  link http://seminars.uom.gr/index.php/application-form. Κάτω αριστερά υπάρχουν οι όροι που πρέπει να αποδεχθείτε και μετά θα πρέπει να επιλέξετε το “UNESCO Summer school” όπου θα βρείτε την αίτηση και όλο το πληροφοριακό υλικό.

 

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font