Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ακαδ. έτους 2019-2020 για το Π.Μ.Σ. "Eπιστήμες της Αγωγής: Eκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή"



ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Επιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή

 

Το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ανακοινώνει την προκήρυξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Επιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή» για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 με τις εξής ειδικεύσεις:

α. Εκπαίδευση Ενηλίκων

β. Ειδική Αγωγή

 

Καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν από τις 19/08/2019 μέχρι και τις 30/08/2019τα εξής δικαιολογητικά:

 

  • Αίτηση συμμετοχής στο Π.Μ.Σ., στην οποία θα δηλώνεται η ειδίκευση σπουδών που σκοπεύει να ακολουθήσει ο υποψήφιος μεταπτυχιακός φοιτητής (Αίτηση Υποψηφιότητας)
  • Αντίγραφο πτυχίου ελληνικού Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. ή αντίγραφο πτυχίου ανώτατου ιδρύματος της αλλοδαπής αναγνωρισμένο από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
  • Νόμιμα επικυρωμένο και μεταφρασμένο αντίγραφο πιστοποιητικού κατοχής μιας ή περισσότερων ξένων γλωσσών, όπως ορίζεται στο άρθ.5 του παρόντος Κανονισμού (υποχρεωτικό για τη συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις) συμπεριλαμβανομένων όλων των πιστοποιητικών τα οποία αναγνωρίζονται από το ΑΣΕΠ. Για όλους τους υποψηφίους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνώση σε επίπεδο τουλάχιστον Γ1 /C1 μιας από τις τρεις ευρωπαϊκές γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική. Ως απόδειξη κατοχής πτυχίου ξένης γλώσσας επιπέδου «πολύ καλή» λαμβάνονται υπόψη όλα πιστοποιητικά τα οποία αναγνωρίζονται από το ΑΣΕΠ.
  • Αναλυτική βαθμολογία του πτυχίου ελληνικού Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. και νόμιμα επικυρωμένη και μεταφρασμένη αναλυτική βαθμολογία πτυχίου από ιδρύματα της αλλοδαπής.
  • Πτυχίο ελληνικής γλωσσομάθειας στην περίπτωση αλλοδαπών φοιτητών όπως ορίζεται στο αρθ. 5 του παρόντος Κανονισμού.
  • Σε περίπτωση υποψηφίου με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα πρέπει να προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση της αναπηρίας ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Τα δικαιολογητικά αφορούν στις σχετικές γνωματεύσεις/πιστοποιήσεις από τους αρμοδίους κρατικούς φορείς.

 

Κριτήρια επιλογής

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Κανονισμού του ΠΜΣ για την επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω κριτήρια, που αντιστοιχίζονται με μονάδες ως εξής:

Ο βαθμός του πτυχίου παίρνει έως και 20 μονάδες, δηλαδή ο βαθμός του πτυχίου πολλαπλασιάζεται X 2. Ως πρώτο πτυχίο λαμβάνεται υπόψη το πτυχίο που ορίζει ο ίδιος ο υποψήφιος στην αίτηση εισαγωγής που υποβάλει στη Γραμματεία. Η συνολική βαθμολογία στις γραπτές εξετάσεις είναι έως και 80 μονάδες, ενώ κάθε εξεταζόμενο μάθημα βαθμολογείται από 0 έως 20 (μόνο ακέραιοι αριθμοί). Η βάση για κάθε μάθημα είναι το 10. Στη λίστα των επιτυχόντων περιλαμβάνονται όσοι έχουν συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία τουλάχιστον είκοσι (20) μονάδες και με την προϋπόθεση ότι έχουν συγκεντρώσει δέκα (10) μονάδες τουλάχιστον σε καθένα από τα δύο εξεταζόμενα μαθήματα. Ο γενικός βαθμός επίδοσης που προκύπτει από το άθροισμα των βαθμών στα δύο εξεταζόμενα μαθήματα πολλαπλασιάζεται επί 2.

Ο ανώτερος αριθμός μονάδων που μπορεί να συγκεντρώσει ένας υποψήφιος είναι εκατό (100). Με βάση τα ανωτέρω κριτήρια, οι υποψήφιοι κατατάσσονται κατά αξιολογική σειρά στον τελικό πίνακα των αποτελεσμάτων της  κάθε ειδίκευσης.

 

Πληροφορίες για το Πρόγραμμα

  • Το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης δεν απαιτεί την καταβολή διδάκτρων.
  • Ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών στο Π.Μ.Σ ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 60 κατ’ έτος (30 ανά κατεύθυνση).

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κανονισμού του Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι τμημάτων πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι τμημάτων ΤΕΙ. (ν. 4485/2017, άρθρο 34). 

Συγκεκριμένα στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος γίνονται δεκτοί:

α) πτυχιούχοι του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,

β) πτυχιούχοι  άλλων Τμημάτων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας,

γ) πτυχιούχοι άλλων Τμημάτων Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής αναγνωρισμένων από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ισοτίμων προς τα ανωτέρω

 Για τους αλλοδαπούς υποψηφίους, όλων των προηγούμενων κατηγοριών απαιτείται αναγνωρισμένο πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας, σε επίπεδο τουλάχιστον Γ1. 

 Για όλους τους υποψηφίους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνώση σε επίπεδο τουλάχιστον Γ1 /C1μιας από τις τρεις ευρωπαϊκές γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική. Ως απόδειξη κατοχής πτυχίου ξένης γλώσσας επιπέδου «πολύ καλή» λαμβάνονται υπόψη όλα πιστοποιητικά τα οποία αναγνωρίζονται από το ΑΣΕΠ.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Κανονισμού του Π.Μ.Σ. υποψήφιοι μπορούν να είναι και τελειόφοιτοι φοιτητές των προαναφερθέντων Τμημάτων, οι οποίοι θα έχουν πάρει το πτυχίο τους πριν από την κοινοποίηση του τελικού πίνακα επιτυχόντων στο Π.Μ.Σ.

 

Οι υπότροφοι του Ι.Κ.Υ και οι αλλοδαποί υπότροφοι οφείλουν να καταθέσουν αίτηση υποψηφιότητας για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών τις καθορισμένες ημερομηνίες κατάθεσης αιτήσεων, καθώς και να πληρούν τις προϋποθέσεις εισαγωγής, όπως αυτές αναγράφονται στον Κανονισμό λειτουργίας του Π.Μ.Σ.

 

Διεξαγωγή εξετάσεων:

Διεξάγονται γραπτές εξετάσεις σε δύο γνωστικά αντικείμενα για κάθε ειδίκευση του Π.Μ.Σ. του Τμήματος ως ακολούθως:

Ειδίκευση «Εκπαίδευση Ενηλίκων»:

  • Εκπαίδευση ενηλίκων
  • Μεθοδολογία Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες

Ειδίκευση «Ειδική Αγωγή»:

  • Εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
  • Μεθοδολογία Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες

 

Η εξεταστέα ύλη είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο σύνδεσμο για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή» (https://www.uom.gr/6085-eksetastea-ylh-kai-proteinomenh-endeiktikh-bibliografia-akad-etoys-2019-2020) του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής.

 

Οι γραπτές εξετάσεις θα διεξαχθούν 11 και 12 Σεπτεμβρίου 2019 (20:00-22:00). Το ακριβές πρόγραμμα καθώς και τυχόν αλλαγές θα ανακοινωθούν μέσα στο προσεχές διάστημα. Παρακαλείσθε να ενημερώνεστε τακτικά από την ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ.

 

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές στη Γραμματεία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας:

ΠΜΣ «Επιστήμες της Αγωγής: Εκπαίδευση Ενηλίκων, Ειδική Αγωγή»

Εγνατίας 156, 54006 Θεσσαλονίκη,

Γραφείο 422, κτίριο ΓΔ, 4ος όροφος

Τηλ 2310-891847

Από Δευτέρα έως και Παρασκευή 11:00-13:00

 

 

Η Διευθύντρια του

            Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών

 

          Καρτασίδου Λευκοθέα

Λήψη Αρχείων / Downloads
Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font