Η παρουσίαση «Virtual Antikythera Mechanism» στην 84η ΔΕΘ


Η παρουσίαση «Virtual Antikythera Mechanism» στην 84η ΔΕΘ

 

 

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019

 

Μεθαύριο, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, από τις 10:15 έως τις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στον ειδικό χώρο ομιλιών στο Περίπτερο 14 της ΔΕΘ, η παρουσίαση «VirtualAntikytheraMechanism», από την ερευνητική ομάδα του ComputerandNetworkSystemsTechnologiesLaboratory (CNST-Lab) του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με εισηγητές τον καθηγητή Μάνο Ρουμελιώτη και τον υποψήφιο διδάκτορα Λευτέρη Αναστασοβίτη.

 

Ποιος είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων; Τι υπολόγιζε; Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνά του; Τι προσφέρει το «VirtualMuseumfortheAntikytheraMechanism»; Μπορούν τα «seriousgames» να βοηθήσουν στην κατανόηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς; Ποια είναι η επίδραση της εικονικής πραγματικότητας στην ερμηνεία και την κατανόηση του πρώτου ανθρώπινου υπολογιστή; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα, τα οποία θα συζητηθούν στην εκδήλωση.

 

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το καινοτόμο επιμορφωτικό πρόγραμμα «VR-Games-Lab: 3D παιχνίδια σοβαρού σκοπού για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση με χρήση της εικονικής πραγματικότητας» από τους εκπαιδευτές του, Λευτέρη Αναστασοβίτη, Χριστίνα Τσίτα και Αναστασία Τσίτα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και απευθύνεται σε αρχάριους και μη που ασχολούνται με το αντικείμενο των τρισδιάστατων γραφικών, της εικονικής πραγματικότητας και των παιχνιδιών σοβαρού σκοπού. Στην κατηγορία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μουσειολόγοι, εκπαιδευτικοί, αρχαιολόγοι, διακοσμητές, μηχανικοί, ερευνητές, ιατροί, φυσικοί και φοιτητές, οι οποίοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της βιομηχανίας του θεάματος στην επαγγελματική ή εκπαιδευτική καθημερινότητά τους.

 

Τη συζήτηση θα κλείσει ο Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος θα παρουσιάσει το νεοσύστατο FILM-OFFICE και τις ευκαιρίες που προσφέρει στη δημιουργική βιομηχανία του κινηματογράφου και των ψηφιακών παιχνιδιών. Το επιμορφωτικό πρόγραμμα VR-Games-Lab, υλοποιείται με τη στήριξη του FILM-OFFICE της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να αγγίξουν τα εικονικά θραύσματα του Μηχανισμού και να μελετήσουν την εσωτερική τους δομή στο «VirtualMuseumfortheAntikytheraMechanism», σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας υψηλού βαθμού εμβύθισης.