Οι Πρυτανικές Αρχές στη σιωπηλή πορεία στη μνήμη των Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα


Οι Πρυτανικές Αρχές στη σιωπηλή πορεία στη μνήμη των Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα

Εκδήλωση μνήμης για τους περίπου πενήντα χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο διοργάνωσαν Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από κοινού με φορείς της πόλης, με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα (30 Οκτωβρίου).

Η εκδήλωση, με τίτλο «Μέγιστη απουσία, ένοχη σιωπή, σιωπηλή συγγνώμη», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019 και διοργανώθηκε από:

  • τα Τμήματα Θεάτρου και Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ,
  • τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ,
  • το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και το Εργαστήριο Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,
  • το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ),
  • το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ),
  • τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟΜus)
  • και το Άτυπο Στούντιο νεοΠοιητικής.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση και πήρε μέρος στην πορεία μνήμης που ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας και κατέληξε στο Μνημείο του παλιού Εβραϊκού Νεκροταφείου μέσα στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ. Στο σημείο αναγνώστηκαν ποιήματα των Ραχήλ Έιντζελ Νάγκλερ, Χόρχε Λουίς Μπορχές, Μανώλη Αναγνωστάκη Μάρκο Μέσκου και Βενιαμίν Μπενουζίλιο. Στη συνέχεια η τραγουδίστρια και συνθέτης Σαββίνα Γιαννάτου τραγούδησε Σεφαραδίτικα τραγούδια και έναν ύμνο θρήνο αφιερωμένο στους νεκρούς της κατοχής από τους Ναζί.

To Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Ιδρύματος εκπροσώπησε η Καθηγήτρια Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Πρόεδρος του Τμήματος και Διευθύντρια στο Εργαστήριο Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εκπροσώπησε η Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγήτρια Ευγενία Αλεξανδροπούλου.

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font