Πρόσκληση σε Διαδικτυακή Ημερίδα του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ)


Πρόσκληση σε Διαδικτυακή Ημερίδα του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ)

Το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ) διοργανώνει, με τη χορηγία του Fritz Thyssen Stiftung, την Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 και ώρα 17:30 μ.μ., Ημερίδα με θέμα την παρουσίαση του βιβλίου:

Αμοιβαία εμπιστοσύνη στην εποχή της κρίσης των αξιών της ΕΕ: Κατάσταση και πιθανά επόμενα βήματα

Mutual trust in times of crisis of EU values: State of play and possible next steps

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά και θα διεξαχθεί στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία, ενώ σε αυτή θα συμμετάσχουν διακεκριμένες προσωπικότητες του ακαδημαϊκού και δικαστικού χώρου.

Κατά την πρώτη συνεδρία η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από τη Βιργινία Τζώρτζη, επικεφαλής της ομάδας, την Κωνσταντίνα-Αντιγόνη Πούλου, τη Μαρία Σαπαρδάνη και την Έλλη Τσιτσιπά, θα παρουσιάσει τα πορίσματα του ερευνητικού προγράμματος του ΚΔΕΟΔ “Mutual trust in times of crisis of EU values: State of play and possible next steps”. Το πρόγραμμα και η έκδοση του βιβλίου χρηματοδοτήθηκαν από το Fritz Thyssen Stiftung.

Προσκεκλημένοι ομιλητές στη δεύτερη συνεδρία, την οποία θα συντονίσει ο πρώην Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ και Πρόεδρος του ΚΔΕΟΔ, Βασίλειος Σκουρής, είναι η Δικαστής του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Camelia Toader, και ο Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο King’s College London, Τάκης Τριδήμας. Οι ομιλητές θα εισφέρουν τις γνώσεις τους και θα κάνουν καίριες παρατηρήσεις σχετικά με τη λειτουργία και τη σημασία της αρχής της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως ενόψει της κρίσης των αξιών της Ένωσης.

Οι κοινές αξίες αποτελούν προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται από τις Συνθήκες και αποτελούν τη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κρίση αξιών, αποκαλύπτοντας βαθιές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών ως προς το νόημα των θεμελιωδών αξιών της. Η συστηματική παραβίαση των αξιών, που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 ΣΕΕ, από ορισμένα κράτη μέλη έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα τη διάβρωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Η σαφής κρίση της αξίας του κράτους δικαίου σε διάφορα κράτη μέλη και η συνεπαγόμενη συζήτηση σχετικά με τα όρια της αμοιβαίας εμπιστοσύνης προσελκύουν την αυξημένη προσοχή από ακαδημαϊκούς, φορείς χάραξης πολιτικής και μέσα ενημέρωσης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ερευνητικό πρόγραμμα “Mutual trust in times of crisis of EU values: State of play and possible next steps”.

Στόχος της ημερίδας είναι να παρουσιάσει τα πορίσματα του ερευνητικού προγράμματος, τα οποία συνίστανται, αφενός, στην ανάλυση της σχετικής βιβλιογραφίας και νομολογίας και, αφετέρου, στην ανάπτυξη και ανάλυση ενός ερωτηματολογίου απευθυνόμενου σε δικηγόρους, δικαστές και νομικούς από τις γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, προκειμένου να εκτιμηθεί ο σεβασμός της αξίας του κράτους δικαίου στις χώρες αυτές.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε ακαδημαϊκούς, δικαστικούς λειτουργούς, δικηγόρους, δημοσίους λειτουργούς και φοιτητές νομικών σχολών.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα του ΚΔΕΟΔ www.cieel.gr και στο youtube.

GR https://youtu.be/BwtzgR81FTY

EN https://youtu.be/H0byesxU4UY

FR https://youtu.be/eKsVHjNeujw

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font