Χαιρετισμός του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας


Το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διανύει ήδη την 4η δεκαετία της ζωής του. Όντας το πρώτο Τμήμα Πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη και ένα από τα πρώτα που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα, στο διάστημα αυτό αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε πολυδιάστατα, αριθμώντας σήμερα 37 μέλη ΔΕΠ, χιλιάδες ενεργούς φοιτητές και ακόμη περισσότερους αποφοίτους.

Ως Τμήμα συνδυάζει τη θεωρία της Πληροφορικής με τις εφαρμογές της, ιδίως στο χώρο της Οικονομίας και της Διοίκησης, διατηρώντας την παράδοση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτό αποτυπώνεται τόσο στα δύο προπτυχιακά προγράμματα σπουδών του, τα «Επιστήμη και Τεχνολογία Υπολογιστών» και «Πληροφοριακά Συστήματα», όσο στα τρία προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών του, το ομώνυμο «Εφαρμοσμένη Πληροφορική» και τα «Δίκαιο και Πληροφορική» και «Τεχνητή Νοημοσύνη και Αναλυτική Δεδομένων».

Οι απόφοιτοι του Τμήματος επιτυγχάνουν πολύ υψηλά ποσοστά απορρόφησης στον ιδιωτικό τομέα, αρκετοί εξ αυτών έχουν διοριστεί σε ανάλογες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που επιχειρούν μόνοι τους. Σημαντικό μέρος των αποφοίτων του Τμήματος επιλέγει να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό, ενώ κάποιοι εξ αυτών παραμένουν στην αλλοδαπή εργαζόμενοι σε μεγάλες εταιρείες ή κατακτώντας θέσεις σε Πανεπιστήμια.

Στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην εκπαίδευση. Τα προγράμματα σπουδών ενημερώνονται συχνά ώστε να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες εξελίξεις. Οι υποδομές, χώροι και υλικοτεχνικές, αναβαθμίζονται επίσης. Ως Τμήμα επενδύουμε σε διαδικασίες που θεσπίζονται και εφαρμόζονται. Σύμβουλοι σπουδών, ώρες γραφείου, οδηγοί σπουδών και κανονισμοί αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς.

Κεντρικό ρόλο στην στρατηγική εξέλιξη του Τμήματος παίζει η αριστεία και η έρευνα. Βραβεία καλύτερων επιδόσεων για τους φοιτητές και καλύτερης διδασκαλίας για τους διδάσκοντες έχουν ήδη θεσπιστεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Το Τμήμα παρουσιάζει τη υψηλότερη ερευνητική επίδοση εντός του Πανεπιστημίου, η οποία αυξάνεται σταθερά χρόνο με το χρόνο.

Ως Τμήμα χαρακτηρίζεται επίσης από την εξωστρέφειά του. Πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus, ενώ το Τμήμα υποδέχεται κάθε χρόνο ικανό αριθμό εισερχόμενων φοιτητών. Υπάρχει διαρκής συνεργασία με τις εταιρείες του χώρου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούνται ενημερωτικές εκδηλώσεις, πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση σε εταιρείες της πόλης μας και αρκετοί συνεχίζουν και μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής τους. Τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη εμφανίζει μια έκρηξη στη ζήτηση αποφοίτων Τμημάτων Πληροφορικής και οι απόφοιτοι του Τμήματός μας είναι περιζήτητοι.

Το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής εντάσσεται στην Μονοτμηματική Σχολή Επιστημών Πληροφορίας, μια από τις λίγες μονοτμηματικές Σχολές της χώρας. Το σχήμα αυτό αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα, μιας και παρέχει ευελιξία στο σχεδιασμό της στρατηγικής και αμεσότητα στην λήψη και υλοποίηση των αποφάσεων που αφορούν το Τμήμα.

Και ένα μήνυμα ειδικά για τους προπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος, ιδίως αυτούς που μόλις εισήχθησαν στο Τμήμα αλλά και αυτούς που σκέφτονται να εισαχθούν: Με τις σπουδές σας στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής αφενός θα γνωρίσετε σε βάθος την επιστήμη της Πληροφορικής, αφετέρου θα προσφέρετε στον εαυτό σας μια πληθώρα επαγγελματικών διεξόδων ώστε να σχεδιάσετε το μέλλον που σας ταιριάζει. Τα μέλη του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής θα είναι πάντα αρωγοί στην προσπάθειά σας, τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών σας, όσο και στη συνέχεια.

 

Ο Κοσμήτορας της Μονοτμηματικής Σχολής Επιστημών Πληροφορίας

 

Γιάννης Ρεφανίδης, Καθηγητής

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font