Karagianni Roxani
  • +30 2310 891.192
  • roxani uom.edu.gr

    Karagianni Roxani

    Assistant Professor
    Department of Business Administration


    Teaching


    • ECONOMETRICS
      (ΟΔ0409)

    Type
    ELECTIVE

    Department Abbreviation
    BA

    Department
    DEPARTMENT OF BUSINESS ADMINISTRATION

    Course Outlines

    Μετά από μία παρουσίαση της χρησιμότητας της Οικονομετρίας, το μάθημα ασχολείται με ένα υπόδειγμα μίας μεταβλητής και ορισμένες βασικές έννοιες της στατιστικής επαγωγής. Κατόπιν παρουσιάζεται το κλασσικό γραμμικό υπόδειγμα παλινδρόμησης δύο μεταβλητών και οι βασικές υποθέσεις του, η μέθοδος εκτίμησης των ελαχίστων τετραγώνων και οι ιδιότητες του εκτιμητή ελαχίστων τετραγώνων. Ακολουθεί το πολυμεταβλητό υπόδειγμα παλινδρόμησης καθώς και έλεγχοι υποθέσεων με τη χρήση των στατιστικών t και F. Παρουσιάζεται επίσης η χρήση των ψευδομεταβλητών σε μια παλινδρόμηση και διάφορες μορφές παραβιάσεων των στατιστικών υποθέσεων του κλασσικού γραμμικού υποδείγματος (πολυσυγγραμμικότητα, αυτοσυσχέτιση και ετεροσκεδαστικότητα).

    • HEALTH POLICY
      (MHM0103)

    Type
    COMPULSORY

    Department Abbreviation
    MHM

    Department
    MASTER'S DEGREE IN HEALTH CARE MANAGEMENT

    Course Outlines

    Η περιγραφή του μαθήματος δεν είναι διαθέσιμη

    • MACROECONOMICS
      (ΟΔ0304)

    Type
    COMPULSORY

    Department Abbreviation
    BA

    Department
    DEPARTMENT OF BUSINESS ADMINISTRATION

    Course Outlines

    H Μακροοικονομική μελετά τη συμπεριφορά και τα προβλήματα του οικονομικού συστήματος στο σύνολό του. Ο στόχος του μαθήματος είναι οι φοιτητές να κατανοήσουν τη σημασία και τη χρησιμότητα των μακροοικονομικών μεγεθών για το νοικοκυριό και την επιχείρηση. Τα θέματα που μελετώνται περιλαμβάνουν την έννοια και τους στόχους της μακροοικονομικής πολιτικής, τον ρόλο του δημόσιου τομέα και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην οικονομία και στη διαμόρφωση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, τη σχέση μεταξύ του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), του Εθνικού Εισοδήματος (ΕΕ) και της συνολικής κατανάλωσης και αποταμίευσης, τους παράγοντες που προσδιορίζουν το μέγεθος των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, και τον τρόπο προσδιορισμού του ΑΕΠ και του ΕΕ. Επιπλέον, μελετώνται η έννοια και η σημασία της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, το υπόδειγμα της συνολικής ζήτησης και συνολικής προσφοράς και η σημασία της άσκησης της μακροοικονομικής πολιτικής στα πλαίσια του υποδείγματος αυτού. Τέλος, εξετάζονται οι παράγοντες που επηρεάζουν τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, τη λειτουργία των αγορών χρήματος, το ύψος των επιτοκίων, τον πληθωρισμό, την ανεργία, την απασχόληση, τα ελλείμματα του προϋπολογισμού του δημόσιου τομέα και το μέγεθος του δημόσιου ή εθνικού χρέους.

    • MICROECONOMICS
      (ΟΔ0204)

    Type
    COMPULSORY

    Department Abbreviation
    BA

    Department
    DEPARTMENT OF BUSINESS ADMINISTRATION

    Course Outlines

    Η Μικροοικονομική μελετά την οικονομική συμπεριφορά δύο σημαντικών οικονομικών μονάδων, του καταναλωτή (ή νοικοκυριού) και της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, αναλύει α) τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα νοικοκυριά αποφασίζουν ποια αγαθά και σε τι ποσότητες θα τα αγοράσουν, τις τιμές που είναι διατεθειμένα να πληρώσουν για να τα αγοράσουν, καθώς και τις τιμές στις οποίες θα διαθέσουν τους παραγωγικούς συντελεστές που έχουν στην ιδιοκτησία τους, και β) τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι επιχειρήσεις αποφασίζουν τις ποσότητες παραγωγικών συντελεστών που θα αγοράσουν, ποια προϊόντα θα παράγουν, σε ποια ποσότητα θα τα παράγουν και σε τι τιμή θα τα πουλήσουν. Στα πλαίσια αυτά παρουσιάζονται ο βασικός οικονομικός τρόπος σκέψης, οι παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας, οι έννοιες της ζήτησης και προσφοράς και των ελαστικοτήτων τους, η οικονομική αποδοτικότητα και δικαιοσύνη στις αγορές, η επιβολή ανώτατων και κατώτατων τιμών, η καταναλωτική επιλογή και η θεωρία της χρησιμότητας, οι θεωρίες παραγωγής και κόστους και η συμπεριφορά της επιχείρησης σε διαφορετικές δομές αγορών.

    • PUBLIC FINANCE
      (ΟΔ0312)

    Type
    ELECTIVE

    Department Abbreviation
    BA

    Department
    DEPARTMENT OF BUSINESS ADMINISTRATION

    Course Outlines

    Το μάθημα αυτό έχει ως στόχο την εξοικείωση των φοιτητών με τα οικονομικά του δημοσίου τομέα. Αφού γίνει μια εισαγωγή στην έννοια και στο περιεχόμενο της Δημόσιας Οικονομικής, προσεγγίζεται το ζήτημα εάν ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι υπερβολικά μεγάλος. Στη συνέχεια αναλύονται οι περιπτώσεις εκείνες στις οποίες ο μηχανισμός της ελεύθερης αγοράς αποτυγχάνει να κατανείμει αποδοτικά και κοινωνικά δίκαια τους διαθέσιμους πόρους μιας οικονομίας. Ως παράδειγμα αναλύεται η αγορά υπηρεσιών υγείας και οι αποτυχίες της. Εξηγείται κατόπιν ο ρόλος του Κράτους και συζητείται ο πολιτικός μηχανισμός λήψης αποφάσεων και οι δικοί του περιορισμοί. Υπό το πρίσμα των παραπάνω, προσεγγίζεται κριτικά το επίκαιρο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων οργανισμών. Στη συνέχεια το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πρακτική εφαρμογή της Ανάλυσης Κόστους Οφέλους για την αξιολόγηση προγραμμάτων του δημοσίου τομέα. Τέλος συζητείται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα και οι ενδεχόμενες πολιτικές επίλυσής τους.

    Publications


    • Scientific Journals (10 records)

    Περιλαμβάνει Άρθρα σε διεθνή ή ελληνικά επιστημονικά περιοδικά (με κριτές).

      2025

      • Karagiannis R. and G. Karagiannis, (2025), “Distance-based Weighting Methods for Composite Indicators with Applications Related to Energy Sustainability”, International Transactions in Operational Research, vol. 32(2025), pp. 478-501.

        View Publication

      2024

      • Liborio M.P., Karagiannis R., Diniz A.M.A., Ekel P.I., Vieira D.A.G. and L.C. Ribeiro, (2024), “The Use of Information Entropy and Expert Opinion in Maximizing the Discriminating Power of Composite Indicators”, Entropy, vol. 26(2), 143

        View Publication

      2023

      • Karagiannis R. and G. Karagiannis, (2023), “Nonparametric Estimates of Price Efficiency for the Greek Infant Milk Market: Curing the Curse of Dimensionality with Shannon Entropy”, Economic Modelling, vol. 121(2023) 106202.

        View Publication

      2022

      • Xenodoxidou E., Theodorou P., Karagiannis R., Intas G. and C. Platis, (2022), “Factors that Determine Patients’ Satisfaction with the Care Given to Their Children in Two Greek Public Hospitals”, Health & Research Journal, vol. 8(2), pp. 87–100.

        View Publication

      2020

      • Karagiannis R. and G. Karagiannis, (2020), “Constructing Composite Indicators with Shannon Entropy: The Case of Human Development Index”. Socio-Economic Planning Sciences, vol. 70 (June 2020), 100701.

        View Publication

      2018

      • Karagiannis R. and G. Karagiannis, (2018), “Intra- and Inter-Group Composite Indicators Using the BoD Model”, Socio-Economic Planning Sciences, vol. 6, pp. 44-51.

        View Publication

      2016

      • Athanassiou E., Ν.C. Kanellopoulos, R. Karagiannis, I. Katselidis and A. Kotsi, (2016) “Measurement of the Intensity of Reforms in Professions and Economic Activities in Greece via a Composite Regulation Index”, International Economics and Economic Policy, vol. 13, pp. 411-428.

        View Publication

      2015

      • Karagiannis R., (2015), “A System-of-equations Two-stage DEA Approach for Explaining Capacity Utilization and Technical Efficiency”, Annals of Operations Research, vol. 227(1), pp. 25-43.

        View Publication

      2012

      • Karagiannis R. and K. Velentzas, (2012), “Productivity and Quality Changes for Public Hospitals in Greece”, Operational Research: An International Journal, vol. 12(1), pp. 69-81.

        View Publication

      2009

      • Karagiannis R. and K. Velentzas, (2009), “A Comparison of Alternative Parametric Efficiency Estimates Using Rank-sum Test Statistic”, International Journal of Computational Economics and Econometrics, vol. 1(2), pp. 195-209.

        View Publication

      Wheelchair Blue
      Accessibility Tools
      Fonts PlusIncrease Text
      Fonts MinusDecrease Text
      ContrastHigh Contrast
      GrayscaleGrayscale
      Readable FontReadable Font