Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)


Εδώ μπορείς να βρεις απαντήσεις στις συχνότερα υποβαλλόμενες ερωτήσεις.

Frequently Asked Questions

  • Πόσα μαθήματα θα πρέπει να παρακολουθήσω στο ξένο Πανεπιστήμιο;
  • Ποιός θα με βοηθήσει στην εύρεση στέγης στην χώρα που θα μετακινηθώ;
  • Μπορώ να συμμετάσχω για δεύτερη φορά στο πρόγραμμα ERASMUS;
  • Είμαι αλλοδαπός φοιτητής στο ΠΑΜΑΚ. Μπορώ να γίνω υπότροφος ERASMUS στην χώρα υπηκοότητάς μου;
  • Μπορώ να παρατείνω το χρόνο παραμονής μου στο Πανεπιστήμιο υποδοχής;
  • Σε τι θα με ωφελήσει επαγγελματικά το πρόγραμμα ERASMUS;
  • Υπάρχουν φοιτητικοί σύλλογοι που μπορούν να με πληροφορήσουν για το θέμα;
  • Μπορώ να ακυρώσω τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα ERASMUS/Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων;
  • Πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα;
  • Σας προτείνουμε ...

O γενικός κανόνας για το σύνολο των ECTS μονάδων των μαθήματων που θα πρέπει να δηλώσεις αναλύεται ως εξής:

  • 6 μήνες παραμονής στο εξωτερικό αντιστοιχούν σε 30 πιστωτικές μονάδες (ECTS)
  • 3 μήνες αντιστοιχούν σε 20 πιστωτικές μονάδες (ΕCTS)
  • 12 μήνες αντιστοιχούν σε 60 πιστωτικές μονάδες (ΕCTS)

Το πρόγραμμα σπουδών σου θα αναγράφεται αναλυτικά στο "Learning Agreement", το οποίο θα συμπληρώσεις πριν την αναχώρησή σου.

Η εύρεση στέγης είναι ένα από τα πρώτα θέματα που καλείσαι να επιλύσεις ως υποψήφιος φοιτητής Erasmus. Οι επιλογές διαφέρουν από προορισμός σε προορισμό. Οι φοιτητικές εστίες έρχονται πρώτες στην προτίμηση των φοιτητών Erasmus καθώς είναι η οικονομικότερη λύση. Εάν το ίδρυμα υποδοχής δεν παρέχει τέτοια υπηρεσία στους εισερχόμενους φοιτητές μπορείς να νοικιάσεις δωμάτιο σε διαμέρισμα με άλλους φοιτητές έτσι ώστε να μοιράζεσαι τα έξοδα ενοικίου και λογαριασμών.

Πληροφορίες για την διαμονή σου θα αναζητήσεις στην ιστοσελίδα του ιδρύματος υποδοχής αλλά και στους φοιτητικούς συλλόγους Erasmus της πόλης-προορισμού σου.

Κατά τη διάρκεια σπουδών σου στο ΠΑΜΑΚ (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, PhD) μπορείς να λάβεις έως 3 υποτροφίες Erasmus.

  1. Για μετακίνηση με σκοπό τις σπουδές
  2. Για μετακίνηση με σκοπό την πρακτική άσκηση
  3. Για συμμετοχή στο Εrasmus Mundus Master Course (δεν το έχει ενεργοποιήσει ως πρόγραμμα το ΠΑΜΑΚ)

Ο ίδιος φοιτητής μπορεί να λάβει επιχορήγηση για περιόδους κινητικότητας συνολικής διάρκειας έως 12 μηνών κατά το μέγιστο σε κάθε κύκλο σπουδών, ανεξαρτήτως του αριθμού και του είδους των δραστηριοτήτων κινητικότητας. Ετσι, εάν έχεις μετακινηθεί για σπουδές για διάστημα x μηνών, στη συνέχεια μπορείς να μετακινηθείς για πρακτική άσκηση για διάστημα μέχρι 12-x μήνες.

Επίσης μπορείς να μετακινηθείς δεύτερη φορά για σπουδές ή δεύτερη φορά για πρακτική άσκηση. Ωστόσο, φοιτητές που δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία περίοδο κινητικότητας στο εξωτερικό έχουν προτεραιότητα έναντι αυτών που επιθυμούν δεύτερη συμμετοχή στον ίδιο τύπο μετακίνησης.

Επίσης αξίζει να αναφέρουμε πως οι μήνες φοίτησης ή πρακτικής με μηδενική υποτροφία (zero grant) συνυπολογίζονται για το συνολικό διάστημα των 12 μηνών.

Οι φοιτητές που μετακινήθηκαν για σπουδές ή για πρακτική άσκηση κατά το LLP μπορούν να μετακινηθούν στο Erasmus+, μέχρι το ανώτατο όριο μηνών (12 μήνες) ανά κύκλο σπουδών συνυπολογίζοντας τη περίοδο κινητικότητας. Το ίδιο ισχύει και για τους zero grant students.

Οι σπουδαστές πρέπει να πραγματοποιήσουν τη δραστηριότητα κινητικότητας σε μια χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά διαφέρει από τη χώρα του φορέα αποστολής και τη χώρα διαμονής τους.

Εάν θέλεις μπορείς να παρατείνεις τον χρόνο παραμονής σου στο πανεπιστήμιο που σε φιλοξενεί μέχρι να συμπληρωθεί το ανώτατο όριο των 12 μηνών εφόσον:

  • υπάρχει συμφωνία με το Ίδρυμα Υποδοχής ΠΡΙΝ ολοκληρώσεις την προγραμματισμένη περίοδο ERASMUS.
  • Η παράταση πρέπει να ακολουθεί αμέσως μετά την αρχικά εγκεκριμένη περίοδο ERASMUS και δεν επιτρέπονται κενά. Οι διακοπές και οι περίοδοι που κλείνει το Πανεπιστήμιο δεν θεωρούνται "κενά". Εάν υπάρχει κενό, πρέπει να δοθεί αιτιολόγηση από τα Ιδρύματα και έγκρισή της.
  • Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης, η περίοδος της κινητικότητας δεν πρέπει να ξεπερνά το τέλος της συμβατικής περιόδου για την οποία χρηματοδοτείται το Ίδρυμα Προέλευσης του φοιτητή (δηλαδή την 30η Σεπτεμβρίου).
  • Όταν αποφασίσεις ότι επιθυμείς να παρατείνεις τις σπουδές σου και πριν την ολοκλήρωση του τελευταίου μήνα της προγραμματισμένης παραμονής σου στο ίδρυμα υποδοχής πρέπει να στείλεις email με το σχετικό αίτημα προς το γραφείο erasmus.
  • Αντίστοιχα, θα λάβεις γραπτή απάντηση στο αίτημά σου που θα σε ενημερώνει εάν αυτό έχει γίνει δεκτό μαζί με τις λεπτομέρειες όπως το συνολικό διάστημα και το συνολικό ποσό που δικαιούσαι για αυτή την παράταση. Το email αυτό ενέχει θέση τροποποιητικής σύμβασης.
  • Η έγκριση ή απόρριψη του αιτήματος παράτασης εξαρτάται από το εάν υπάρχοει το σχετικό χρηματικό ποσό στον λογαριασμό του Ιδρύματος προκειμένου να σου καταβληθεί.
  • Εάν δεν υπάρχει το ανάλογο χρηματικό ποσό, μπορείς να παρατείνεις την παραμονής σου στο ίδρυμα υποδοχής με μηδενική υποτροφία. Πρέπει όμως να θυμάσαι ότι οι μήνες μηδενικής υποτροφίας προσμετρούνται ως μήνες συμμετοχής στο πρόγραμμα και άρα θα αφαιρεθούν από το συνολικό αριθμό των 12 μηνών που είναι το μέγιστο διάστημα συμμετοχής κάθε φοιτητή στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον αντίκτυπο του προγράμματος Erasmus οι φοιτητές οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus αυξάνουν σημαντικά το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: αν σπουδάσεις ή κάνεις κατάρτιση στο εξωτερικό, έχεις περισσότερες πιθανότητες να αυξήσεις τις επαγγελματικές σου προοπτικές. Το νέο πρόγραμμα Erasmus+ θα προσφέρει χρηματοδότηση σε τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους από το 2014 έως το 2020, επιτρέποντας τους να αποκτήσουν την εμπειρία της ζωής σε μια άλλη χώρα μέσα από σπουδές, εξάσκηση, διδασκαλία ή εθελοντισμό» είπε μεταξύ άλλων η κα Ανδρούλα Βασιλείου Επίτροπος για την Εκπαίδευση, την Κουλτούρα, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, κατά τη λήψη αποφάσεων πρόσληψης, το 92% των εργοδοτών αναζητούν χαρακτηριστικά προσωπικότητας που ενισχύονται από το πρόγραμμα όπως ανεκτικότητα, αυτοπεποίθηση, ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, φιλομάθεια, επίγνωση των προτερημάτων και των αδυναμιών, και αποφασιστικότητα. Τεστ που πραγματοποιήθηκαν πριν και μετά τις περιόδους ανταλλαγής στο εξωτερικό απέδειξαν ότι οι φοιτητές Erasmus σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά αυτά τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, ακόμα και πριν από την ανταλλαγή τους· όταν επιστρέφουν, η διαφορά τους με τους άλλους φοιτητές όσον αφορά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυξάνεται κατά 42% κατά μέσο όρο.

Eνόσω βρίσκεσαι στο πρώτο ή στο δεύτερο στάδιο, (έχεις επιλεγεί από τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο του τμήματός σου) μπορείς να ακυρώσεις τη συμμετοχή σου στο πρόγραμμα δηλώνοντας γραπτά την πρόθεσή σου (πρέπει να συμπληρώσεις και αποστείλεις μέσω του gov.gr το κείμενο της υπεύθυνης δήλωσης που θα βρεις  εδώ συμπληρώνοντας τα σωστά πεδία). Εάν δεν μπορείς να στείλεις την υπεύθυνη δήλωση μέσω του gov.gr θα πρέπει η υπεύθυνη δήλωση να επικυρωθεί ως προς το γνήσιο της υπογραφής από ΚΕΠ της περιοχής σου και στη συνέχεια να τη στείλεις στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Επίσης θα πρέπει να ενημερώσεις γραπτά και το Ίδρυμα Υποδοχής για τη μη συμμετοχή σου στο πρόγραμμα.

Οι αιτήσεις μετακίνησης για σπουδές υποβάλλονται στον διοικητικά υπεύθυνο του κάθε τμήματος την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου για όλο το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Πρέπει να παρακολουθείς την ιστοσελίδα μας για να ενημερωθείς για τις ακριβείς ημερομηνίες κάθε έτους.

Σημαντικό επίσης είναι να παρακολουθήσεις την ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιείται πριν την έναρξη της περιόδου δηλώσεων. Εκεί θα πληροφορηθείς για όλες τις λεπτομέρειες της συμμετοχής σου και θα έχεις την ευκαιρία να απευθύνεις τυχόν ερωτήματα στους υπεύθυνους του προγράμματος.

Να παρακολουθήσετε την ταινία «L'Auberge Espagnole» (the Spanish youth hostel) του Cedric Klapish. Πρόκειται για τις περιπέτειες ενός Γάλλου φοιτητή κατά τη διάρκεια των σπουδών του (ενός έτους) στην Βαρκελώνη όπου μοιράζεται ένα διαμέρισμα με 6 Ευρωπαίους, έναν Ισπανό, έναν Άγγλο, έναν Βέλγο, έναν Γερμανό, έναν Ιταλό και έναν Δανό. Στο τέλος το αγόρι που έχει αποκτήσει πια πολλές εμπειρίες συνειδητοποιεί ότι δεν θέλει πλέον να κάνει μια δουλειά γραφείου και αποφασίζει να ακολουθήσει το πάθος του, την συγγραφή. Ξεκινά καταγράφοντας τις εμπειρίες του στην Ισπανία…

Η ταινία έχει και το sequel με τίτλο "les Poupées Russes" (the Russian dolls). Τώρα οι χαρακτήρες ξαναβρίσκονται στην Αγία Πετρούπολη 5 χρόνια μετά, έχοντας ήδη τις καριέρες τους, κερδίζοντας χρήματα, βρίσκοντας το ταίρι τους, ωστόσο συνεχίζουν να μαθαίνουν για την ζωή…

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font