Τι πρέπει να κάνετε πριν τη μετακίνηση


Τι πρέπει να κάνετε πριν τη μετακίνησή σας στο εξωτερικό για σπουδές

Εφόσον εγκρίθηκε το αίτημά σας για συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

1ο να συμπληρώσετε μια Αίτηση Εγγραφής (ApplicationForm) που θα σας χορηγήσει το ίδρυμα υποδοχής (αν σας ζητηθεί). Τα ιδρύματα υποδοχής συνήθως, στέλνουν απευθείας στους επιλεγμένους φοιτητές email το οποίο περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και έντυπα ή τα σχετικά links. Εάν δεν συμβεί αυτό θα πρέπει να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ιδρύματος υποδοχής και ν’ αναζητήσετε τις απαιτούμενες διαδικασίες και έγγραφα για την εγγραφή σας

2ο να συμπληρώσετε τη Συμφωνία Μάθησης (Learning Αgreement) που καθορίζει τα μαθήματα που θα παρακολουθήσετε στο Ίδρυμα Υποδοχής και τα μαθήματα που θα αναγνωριστούν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μετά την επιτυχή εξέτασή τους στο εξωτερικό.

Η Συμφωνία Μάθησης συμπληρώνεται και υποβάλλεται ψηφιακά (Online Learning Agreement -OLA) .

Συνδέεστε στην πλατφόρμα www.learning-agreement.eu (πλατφόρμα του OLA) για να συμπληρώσετε  τη Συμφωνία Μάθησης αφού πρώτα διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες σύνδεσης και συμπλήρωσης του Online Learning Agreement (OLA) που θα βρείτε εδώ  .

Προσοχή! Πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία και συνεννόηση με τους Διοικητικά και Ακαδημαϊκά Υπευθύνους Erasmus του τμήματός σας σχετικά με τα μαθήματα που θα παρακολουθήσετε στο εξωτερικό και θα αντιστοιχούν σε μαθήματα του Παν. Μακεδονίας και όλες τις σχετικές πληροφορίες.

3ο να συμπληρώσετε τη Σύμβαση Σπουδών προκειμένου να την αποστείλετε στο Γραφείο Erasmus του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (για τις ημερομηνίες προσκόμισης θα ενημερωθείτε με email από το Γραφείο μας). Παρακαλούμε κατά τη συμπλήρωσή της να συμβουλευτείτε τον Οδηγό Συμπλήρωσης της Σύμβασης.

Παρακαλούμε να συμπληρώσετε τη σύμβαση που έχετε λάβει με email από το Γραφείο Erasmus καθώς το πρότυπο αλλάζει ανάλογα με το Σχέδιο από το οποίο χρηματοδοτείται η κινητικότητά σας (Call 2021,Call 2022).

4ο ν’ απευθυνθείτε στο ίδρυμα υποδοχής για πιθανή βοήθεια στο θέμα της διαμονής στη χώρα

5ο να προμηθευθείτε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας. Η κάρτα καλύπτει τις ανάγκες της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατά την περίοδο παραμονής στο εξωτερικό. Ο ασφαλιστικός σας φορέας (είναι ο φορέας του ενός από τους δύο γονείς) θα σας χορηγήσει Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (Ε.Κ.Α.Α.). Εάν ο ασφαλιστικός φορέας ζητήσει βεβαίωση ότι θα μετακινηθείτε μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος, το Γραφείο μας είναι αρμόδιο για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης. Η αίτηση για την έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας  είναι καλό να γίνεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν την ημερομηνία αναχώρησης.Εφόσον δεν είστε ασφαλισμένοι σε κάποιον δημόσιο ασφαλιστικό φορέα, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Φοιτητική μέριμνα του Πανεπιστημίου μας για την πιθανότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης ως φοιτητές. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν υπάρχει ΕΚΑΑ ή αν μετακινείστε σε χώρα εκτός ΕΕ τότε απαιτείται ιδιωτική ασφάλεια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πλήρους κάλυψης.

6ο να ανοίξετε τραπεζικό λογαριασμό εάν δεν έχετε ήδη στο όνομά σας ή ως συνδικαιούχος για την κατάθεση των χρημάτων της υποτροφίας. Στο γραφείο ERASMUS του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα προσκομίσετε σε φωτοτυπία την πρώτη σελίδα του βιβλιαρίου ή αντίγραφο e-banking. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οποιαδήποτε έξοδα προκύψουν από συναλλαγές με την Τράπεζα βαρύνουν εσάς

7ο Να υποβάλλετε συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη την υπεύθυνη δήλωση. Η υπεύθυνη δήλωση πρέπει να είναι επικυρωμένη από τα ΚΕΠ είτε να γίνει  μέσω της πύλης https://www.gov.gr/ .Στη δεύτερη περίπτωση παρακαλούμε να αντιγράψετε το κείμενο που βρίσκεται στο πρότυπο της υπεύθυνης δήλωσης στην ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση που θα δημιουργήσετε.

8ο Οικογενειακό και ατομικό εκκαθαριστικό του φορολογικού έτους που σας έχει ζητηθεί.

9ο Παραστατικά ταξιδίου(κάρτα επιβίβασης για το αεροπλάνο και εισιτήρια για τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς). Αν τα παραστατικά είναι σε φυσική μορφή, θα πρέπει να προσκομίζονται τα πρωτότυπα. Σε περίπτωση που μετακινηθείτε με ΙΧ θα πρέπει να ενημερώσετε το Γραφείο Erasmus ώστε να σας υποδείξουμε τα παραστατικά που απαιτούνται.

 

Τα παραπάνω δικαιολογητικά αποστέλλονται στο Γραφείο Erasmus (erasmus@uom.edu.gr).

Οι φοιτητές που έχουν επιλεχθεί λαμβάνουν email από το Γραφείο Erasmus με οδηγίες σχετικά με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Πριν την αποστολή των δικαιολογητικών είναι σημαντικό να έχετε διαβάσει προσεκτικά τις σχετικές οδηγίες.

 

Επισήμανση: Ο δικαιούχος είναι ο μόνος υπεύθυνος για τη συμπλήρωση των εγγράφων. Επικοινωνείτε αποκλειστικά και μόνο εσείς με το γραφείο ERASMUS με το email του Πανεπιστημίου. Δεν πρέπει να επεμβαίνατε και ν’ αλλάζετε άρθρα και πεδία στα προ-τυπωμένα έντυπα.. Είναι υποχρέωση σας, πριν τη συμπλήρωση της σύμβασης  να έχετε ενημερωθεί για τις ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και λήξης του εξαμήνου σας στο ίδρυμα υποδοχής. Χωρίς αυτές δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε υπογραφή της σύμβασης.

Σε περίπτωση που έχετε επιλεγεί και επιθυμείτε να ακυρώσετε τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα , θα πρέπει να συμπληρώσετε και να μας στείλετε την υπεύθυνη δήλωση ακύρωσης.

Χρήσιμα έντυπα:

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font