† Θωμάς Γ. Χατζηγάγιος


check-icon Ακαδημαϊκό Προσωπικό
Θωμάς Γ. Χατζηγάγιος

Ο Θωμάς Γεωργίου Χατζηγάγιος γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1956 στα Γιαννιτσά και απεβίωσε στις 21 Νοεμβρίου 2021. Διετέλεσε Τακτικός Καθηγητής στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από τις 15 Ιανουαρίου 2010, του οποίου υπήρξε μέλος ΔΕΠ από το 1992 μέχρι το 2021.

Ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1974-1979) και κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών διπλωμάτων του Πανεπιστήμιου του Νανσύ ΙΙ στην Γαλλία (D.E.S.S. and D.E.A.). Το 1984 ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο, του Νανσύ ΙΙ στην Γαλλία (Doctorat d’Etat en droit), με τίτλο της διδακτορικής του διατριβής: “The merger of public companies limited by shares in european and comparative law”. Το 1987-1988 πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σιέρα στην Ιταλία πάνω σε Banking Law and European Banking Law. Κατά την περίοδο 1985-1988 διετέλεσε Ειδικός Επιστήμονας στο Εμπορικό Δίκαιο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης.

Επιπρόσθετα, ο Καθηγητής Θωμάς Χατζηγάγιος ήταν μάχημος Δικηγόρος επί 40 έτη, από το 1981, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών. Από το 1991 ήταν Δικηγόρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας και από το 2005 ήταν Δικηγόρος παρά τω Αρείω Πάγω.

Το ερευνητικό του έργο ήταν στον χώρο του Εμπορικού Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Δικαίου, του Ασφαλιστικού Δικαίου και του Τραπεζικού Δικαίου και περιελάμβανε πλήθος δημοσιεύσεων σε νομικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και φυσικά την Ελληνική γλώσσα, καθώς και βιβλία και μονογραφίες στην γαλλική και την Ελληνική γλώσσα.

Το διδακτικό του έργο περιελάμβανε μεγάλο αριθμό μαθημάτων δικαίου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στα προγράμματα σπουδών του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής αλλά και σε αντίστοιχα προγράμματα συνεργαζομένων τμημάτων του οικείου Πανεπιστημίου και άλλων Πανεπιστημίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως Εμπορικό Δίκαιο, Δίκαιο Εμπορικών Εταιριών, Δίκαιο Κεφαλαιαγοράς, Ασφαλιστικό Δίκαιο, Θέματα Αστικού Δικαίου, Θέματα Εργατικού Δικαίου και Δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Στα προσωπικά του ενδιαφέροντα εντάσσονταν το διάβασμα, οι ξένες γλώσσες, τα ταξίδια και η διακόσμηση.

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font