Χρηστίδης Γεώργιος
 • 2310-891460
 • gxristidis uom.edu.gr
 • Γραφείο: ΚΖ2, 234Β

  Χρηστίδης Γεώργιος

  Αναπληρωτής Καθηγητής
  Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών


  Γνωστικό Αντικείμενο

  Συγκριτική Πολιτική στα Βαλκάνια

  Ακαδημαϊκοί Τίτλοι
  • Πτυχίο, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών (Κατεύθυνση Διεθνείς Σπουδές) Πάντειο Πανεπιστήμιο (1991)
  • MA in Middle East Politics, University of Exeter, UK (1993)
  • PhD in Politics, University of Exeter, UK (1998)
  Ερευνητικά Ενδιαφέροντα
  • Σύγχρονη πολιτική ιστορία των βαλκανικών κρατών
  • Εξωτερική πολιτική - διεθνείς σχέσεις των βαλκανικών κρατών
  • Πολιτικά κόμματα
  • Μειονότητες

  Διδασκόμενα Μαθήματα


  • THE POLITICS OF THE MODERN MIDDLE EAST
   (ΒΣ0630-1)

  Τύπος
  ΕΠΙΛΟΓΗΣ

  Κωδικός Τμήματος
  ΒΣΑΣ

  Τμήμα
  ΤΜΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

  Περιγραφή

  Η περιγραφή του μαθήματος δεν είναι διαθέσιμη

  • ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
   (ΒΣ0824)

  Τύπος
  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

  Κωδικός Τμήματος
  ΒΣΑΣ

  Τμήμα
  ΤΜΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

  Περιγραφή

  Στόχος του μαθήματος είναι να περιγράψει και να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η Πολιτική Επικοινωνία στις μέρες μας και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται και επικοινωνούν οι πολίτες με τις μορφές εξουσίας. Ορίζει τη θέση των μέσων ενημέρωσης σε σχέση με την πολιτική, τις/τους πολιτικούς και το ευρύ κοινό. Περιγράφει και αναλύει τη σημασία των μέσων ενημέρωσης στην αμφίδρομη επικοινωνία πολιτικών-ψηφοφόρων, τόσο σε θέματα υψηλής πολιτικής όσο και στα θέματα της καθημερινής ζωής της/του πολίτη. Επίσης προσπαθεί να ορίσει τη σημασία του Ιντερνέτ και των κοινωνικών δικτύων στη σύγχρονη πραγματικότητα και τις αλλαγές που επιφέρει στη διαμόρφωση των αντιλήψεων για μια σειρά θεμάτων και των αντιδράσεων των πολιτών απέναντι στις καθιερωμένες συμπεριφορές.

  • Η ΑΝ. ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ
   (ΒΣ0635)

  Τύπος
  ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ

  Κωδικός Τμήματος
  ΒΣΑΣ

  Τμήμα
  ΤΜΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

  Περιγραφή

  Η περιγραφή του μαθήματος δεν είναι διαθέσιμη

  • ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
   (ΒΣ0214)

  Τύπος
  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

  Κωδικός Τμήματος
  ΒΣΑΣ

  Τμήμα
  ΤΜΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

  Περιγραφή

  Το μάθημα αποτελεί εισαγωγή στο πεδίο της συγκριτικής πολιτικής. Βασικός στόχος αυτού του επιστημονικού πεδίου είναι η συστηματική μελέτη των πολιτικών διαδικασιών μέσα από τη συγκριτική ανάλυση των χαρακτηριστικών και των διαφορών μεταξύ κρατών και μεταξύ διαφορετικών περιόδων. Το μάθημα εξετάζει τις βασικές έννοιες που προσδιορίζουν το αντικείμενο και τους στόχους της συγκριτικής πολιτικής ανάλυσης, όπως εξουσία, νομιμοποίηση, κράτος, πολιτικό σύστημα, κυβέρνηση, δημοκρατία. Το μάθημα επίσης εξετάζει τρόπους με τους οποίους η κοινωνία επηρεάζει την πολιτική και τους θεσμούς διακυβέρνησης, επίσημους και άτυπους μηχανισμούς, μέσα από τους οποίους επιτυγχάνεται η εκπροσώπηση και η συμμετοχή των κοινωνικών ομάδων στο πολιτικό σύστημα, οι συνθήκες και προϋποθέσεις σταθερότητας του πολιτικού συστήματος. Τέλος, το μάθημα εξετάζει βασικούς θεσμούς και τις δομές μέσα από τις όποιες διαμορφώνεται η πολιτική και ασκείται η πολιτική εξουσία.

   

  • ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΚΑΙ ΝΑ. ΕΥΡΩΠΗ
   (ΒΣ0319)

  Τύπος
  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

  Κωδικός Τμήματος
  ΒΣΑΣ

  Τμήμα
  ΤΜΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

  Περιγραφή

  Το μάθημα επιχειρεί την εισαγωγή της/του φοιτήτριας/ητή σε βασικές διαστάσεις της πολιτικής στη μετα-κομμουνιστική Ευρώπη, και ιδιαιτέρα στις χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αρχικά επιχειρείται η βελτίωση του υποβάθρου γνώσης των φοιτητριών/ών γύρω από την πολιτική γεωγραφία της περιοχής, τα σημαντικότερα γεγονότα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από την περίοδο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου έως σήμερα και της εσωτερικής και διεθνοπολιτικής πορείας των μετα-κομμουνιστικών κρατών από το 1989 έως σήμερα. Ακολούθως αναλύονται βασικές διαστάσεις της πολιτικής, όπως εκδημοκρατισμός, μετάβαση και εδραίωση της δημοκρατίας, οικοδόμηση και ενδυνάμωση των κρατικών θεσμών, εθνικισμός και οικοδόμηση του έθνους, κοινωνία πολιτών, ένταξη σε δυτικούς θεσμούς, λαϊκισμός κ.ά. Για τα παραπάνω χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, οι θεωρίες των Linz, Stepan, Offe, Kuzio, Brubaker. Στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες του εξάμηνου αναλύεται η μετα-κομμουνιστική πολιτική (διαδικασία εκδημοκρατισμού, πολιτικό σύστημα, εκλογές, κόμματα, ελίτ, εθνοτικές σχέσεις και μειονοτικά ζητήματα, ένταξη σε δυτικούς θεσμούς κ.ά.) συγκεκριμένων βαλκανικών κρατών (Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Αλβανία).

  • ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
   (ΒΣ0641-1)

  Τύπος
  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

  Κωδικός Τμήματος
  ΒΣΑΣ

  Τμήμα
  ΤΜΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

  Περιγραφή

  Στόχος του μαθήματος είναι να εισαγάγει τη/τον φοιτήτρια/ητή στη σύγχρονη ρωσική ιστορία και πολιτική, εξετάζοντας αρχικά τη σοβιετική περίοδο (1917–1991) και στη συνέχεια την περίοδο ανασυγκρότησης του ανεξάρτητου ρωσικού κράτους (1991–μέχρι σήμερα). Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου αναλύονται ζητήματα, όπως η κρίση του τσαρικού κράτους, η κατάληψη της εξουσίας από τους Μπολσεβίκους και τα πρώτα μέτρα οικοδόμησης του σοσιαλισμού, ο Σταλινισμός και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η διαδικασία αποσταλινοποίησης και οι διάδοχοι του Στάλιν, οι προσπάθειες ανασυγκρότησης του σοβιετικού κράτους από τον Γκορμπατσόφ και η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Η δεύτερη περίοδος επικεντρώνεται στη διακυβέρνηση της Ρωσίας από τον Μπόρις Γιέλτσιν και τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ παράλληλα αναλύονται συγκεκριμένα θέματα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.

  Δημοσιεύσεις


  • Βιβλία (5 εγγραφές)

  Περιλαμβάνει Βιβλία ή/και μονογραφίες σε διεθνείς ή ελληνικούς εκδοτικούς οίκους. Κεφάλαια ή άρθρα συλλογικών τόμων ή επιμέλεια τόμων σε διεθνείς ή ελληνικούς εκδοτικούς οίκους.

   2008

   • Χρηστίδης Γ., «Η διασυνοριακή συνεργασία ανάμεσα στο Νομό Φλώρινας και τον Δήμο Μοναστηρίου (Bitola) στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg IIIA Ελλάδα-ΠΓΔΜ», στο Ι. Κολιόπουλος, Κ. Χατζηκωνσταντίνου, Β. Γούναρης (επιμ.) Η Διασυνοριακή Συνεργασία Ελλάδας-ΠΓΔΜ ως Ζητούμενο, Εκδόσεις Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 2008, σ. 349-390.
   • Χρηστίδης Γ., Από τον Μιλόσεβιτς στον Κοστούνιτσα. Οι πολιτικές εξελίξεις στη Σερβία και η σερβική πολιτική στο Κοσσυφοπέδιο, 1987-2008 (Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Βάνιας, 2008), σ. 198.

   2003

   • Χρηστίδης Γ., Τα Κομμουνιστικά Βαλκάνια. Εισαγωγή στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική στην Αλβανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία και Ρουμανία την περίοδο 1945-1989 (Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Βάνιας, 2003), σ. 252.

   1996

   • Christidis Y., "The Muslim Minority in Greece" στο Gerd Nonneman, Tim Niblock and Bogdan Szajkowski (επιμ.) Muslim Communities in the New Europe, (Reading, Ithaca Press, 1996), pp.153-166.

   1993

   • Christidis Y., "Macedonian Question" στο Szajkowski Bogdan (επιμ.) Encyclopedia of Conflicts, Disputes and Flashpoints in Eastern Europe, Russia and the Successor States (Essex, Longman Current Affairs 1993), pp.201-212.
   • Επιστημονικά Περιοδικά (8 εγγραφές)

   Περιλαμβάνει Άρθρα σε διεθνή ή ελληνικά επιστημονικά περιοδικά (με κριτές).

    2012

    • Christidis Y., "The Party of Democratic Action in the Sandzak (Serbia): establishment, evolution and political aims, 1991- 2010", in Etudes Balkaniques, Issue 1, 2012, Sofia, pp. 3-25.

    2011

    • Christidis Y., "Bulgaria and the EU, 1988-2006" δημοσιευμένο από το Bulgarian Journal of American and Transatlantic Studies, μια ηλεκτρονική έκδοση του Bulgarian American Studies Association, Issue 8, 16 June 2011.

     Προβολή Δημοσίευσης

    2008

    • Christidis Y., “The State of Islam in post-communist Bulgaria”, Church Studies, Nis (Serbia), 5-2008, pp. 345-359.
    • Χρηστίδης Γ., «Οι μετα-Μιλόσεβιτς σερβικές κυβερνήσεις (2001-2006). Ένας απολογισμός», Αγορά χωρίς Σύνορα, Τόμος 14, Τεύχος 1, Ιούνιος –Αύγουστος 2008, σ. 44-67.

    2006

    • Christidis Y., "Охридското мирно споразумение 2001 г. и неговото приложение" («Η ειρηνευτική συμφωνία της Αχρίδας του 2001 και η εφαρμογή της»), Международ
    • Christidis Y., "Гърция и „Македонският въпрос” от 50-те години на XX в. до подписването на Нюйоркското в

    2005

    • Christidis Y., "Bulgarian-Turkish Relations, 1990-2003. The View from Abroad", Bulgarian Historical Review, Sofia, 1-2, 2005, pp. 167-186.
    • Christidis Y., "Акценти в гръцко-българските отношения след 1990 г." («Κύρια σημεία και τάσεις στις έλληνο-βουλγαρικές σχέσεις μετά το 1990»), Международни отнош
    • Συνέδρια (6 εγγραφές)

    Περιλαμβάνει Άρθρα σε δημοσιευμένα πρακτικά διεθνών ή ελληνικών συνεδρίων (με κριτές).

     2013

     • Christidis Y., "Arab integration in the 1960s" σε Искра Баева (съставител), Интеграционите процеси през 60-те години на ХХ век (Сl

     2009

     • Χρηστίδης Γ., Η διαμόρφωση της βουλγαρικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην ΠΓΔΜ, 1989-2006», στο Διαστάσεις της μετάβασης και η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Βαλκανικής, Πρακτικά Α΄ Επιστημονικού Συνεδρίου του ΤΒΣΦ, Θεσσαλονίκη 2007, σ. 175-194. Το ίδιο άρθρο δημοσιεύτηκε (7 Ιανουαρίου 2009) μεταφρασμένο ως “Bulgarian Foreign Policy and FYROM, 1989-2006” στην ιστοσελίδα του Macedonian Heritage (An online review of Macedonian affairs, history and culture)

      Προβολή Δημοσίευσης

     • Χρηστίδης Γ., «Η σερβική πολιτική στο Κοσσυφοπέδιο: από την εγκατάσταση της UNMIK μέχρι την κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου» στο Σ. Περράκης (επιμ.) Ματιές στο σύγχρονο τοπίο των δυτικών Βαλκανίων (Αθήνα: Ελληνική Εταιρία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων & Εκδόσεις Σιδέρης, 2009), σ. 295-320.
     • Christidis Y., "The development of post-Soviet Greek-Russian relations", σε Русия, Европа и светът. Сборник с материали от международната научна кl

     2008

     • Christidis Y., "The Roma in post-communist Bulgaria" στο Iskra Baeva, Plamen Mitev (επιμ.), "University Readings and Researches on Bulgarian History", IV International Seminar, Smolyan , 11-13 Μαΐου 2006, Universitetsko Izdatelstvo, “Sv. Kliment Ohridski”, Sofia, 2008, pp. 699-713.

     2007

     • Christidis Y., "Greece in the European Union. A Historical Review", στο Together in Europe, πρακτικά του διεθνούς συνεδρίου Together in Europe, Representation of the European Commission in Bulgaria, Sofia, 2007, pp. 79-91.
     • Άλλα (0 εγγραφές)

     Περιλαμβάνει Παρουσιάσεις σε διεθνή ή ελληνικά συνέδρια χωρίς δημοσίευση σε πρακτικά.

     Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις.