Εργαστήριο ΠΝ.Ο.Ε.Σ.


 

 

 

Η ορχήστρα πνευστών του ΤΜΕΤ, Δεκέμβριος 2022

 

Η Ορχήστρα Πνευστών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με μαέστρο τον Α. Ζέρβα, 2018

 

Η Ορχήστρα Τζαζ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 2018


Εργαστήριο Συνόλων Πνευστών Οργάνων ΠΝ.Ο.Ε.Σ. - Ορχήστρα πνευστών ΤΜΕΤ

Το «Εργαστήριο Συνόλων Πνευστών Οργάνων ΠΝ.Ο.Ε.Σ.», το πρώτο εργαστήριο του ΤΜΕΤ, θεσμοθετήθηκε με ΦΕΚ το 2016 και διευθύνεται από τον Δρ. Κωστή Χασιώτη, καθηγητή του ΤΜΕΤ. Μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου είναι οι κ. κ. Αθανάσιος Ζέρβας, Κατερίνα-Αννέτε Τσεντς, Αναστάσιος Βασιλειάδης και Μιλτιάδης Μουμουλίδης.

Το Εργαστήριο υποστηρίζει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΤΜΕΤ και έχει ως σκοπό την έρευνα και προώθηση της σύγχρονης σκέψης σε ότι αφορά τα σύνολα πνευστών οργάνων, την ανάδειξη του ελληνικού (ιδιαίτερα του ανέκδοτου) και διεθνούς ρεπερτορίου συνόλων πνευστών, καθώς και την προαγωγή σχετικών τεχνικών διδασκαλίας, μελέτης, διεύθυνσης, σύνθεσης και εκτέλεσης. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του συνεργάζεται με συνθέτες, καλλιτεχνικούς και ερευνητικούς φορείς, ενώ διοργανώνει κάθε χρόνο πλήθος εκδηλώσεων καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα (συναυλίες, διαλέξεις, εργαστήρια κλπ.). Πυρήνα της εκτελεστικής δράσης του Εργαστηρίου αποτελεί η Ορχήστρα Πνευστών του ΤΜΕΤ, η οποία δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2013 και στελεχώνεται από ενεργούς φοιτητές του Τμήματος, απόφοιτους, σπουδαστές μουσικής της Θεσσαλονίκης και βιρτουόζους σολίστες. Στα σχήματα του ΠΝΟΕΣ εντάσσονται επίσης η Ορχήστρα Τζαζ και μικρότερα σύνολα μουσικής δωματίου.

Το ρεπερτόριο της Ορχήστρας Πνευστών του ΤΜΕΤ περιλαμβάνει έργα γραμμένα ή επεξεργασμένα ειδικά για ορχήστρες πνευστών από την Ελληνική και διεθνή έντεχνη μουσική δημιουργία από διάφορες ιστορικές περιόδους και στυλ. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ηχογράφησε και εκτέλεσε το «Αρχαίο Ελληνικό Εμβατήριο» του Νίκου Σκαλκώτα και πολλά ακόμα έργα Ελλήνων συνθετών (σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση), ενώ τακτικά αναδεικνύει σημαντικά ξεχασμένα έργα του πρωτότυπου ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.

Η ερευνητική δραστηριότητα του ΠΝΟΕΣ υποστηρίζεται από πτυχιακές και διδακτορικές εργασίες φοιτητών και των μελών ΔΕΠ.  Δραστηριότητες
   Εκδηλώσεις
    Wheelchair Blue
    Accessibility Tools
    Fonts PlusIncrease Text
    Fonts MinusDecrease Text
    ContrastHigh Contrast
    GrayscaleGrayscale
    Readable FontReadable Font