Πολυφωνικά Αναλόγια ΚΘΒΕ-ΠΑΜΑΚ


Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συνεχίζοντας για πέμπτη (5η) συνεχόμενη χρονιά την επιτυχημένη δράση τους, δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές να εξοικειωθούν με το θέατρο και να δοκιμάσουν τις δικές τους δυνατότητες στην υποκριτική μέσα από τη δραστηριότητα Πολυφωνικά Αναλόγια.

Mαζί με τα Οικονομικά, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, την Πληροφορική, τη Λογιστική, την Ειδική Αγωγή, τη Μουσική Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις, οι Φοιτητές διδάσκονται τη βελτίωση της κίνησης, της ορθοφωνίας, των αυτοσχεδιασμών, μέσα από μια ομαδική δραστηριότητα στο Πανεπιστήμιο και ετοιμάζονται για μία παράσταση μαζί με τους συμφοιτητές τους.

Ο λόγος που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι, γιατί, μέσα από τα αναλόγια, δηλαδή την ανάγνωση των έργων, είναι πιο εύκολο για τους φοιτητές να εισαχθούν στον κόσμο του θεάτρου και να εξοικειωθούν με αυτόν. Ο Σκηνοθέτης, κ. Νίκος Βουδούρης, τα ονόμασε πολυφωνικά για να τονίσει την ισότιμη συμμετοχή όλων των συντελεστών στο έργο αλλά και για το ενδεχόμενο της σύμπραξης επαγγελματιών ηθοποιών ή σπουδαστών της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ για τις ανάγκες των παραστάσεων.

Η δραστηριότητα «Πολυφωνικά Αναλόγια» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η συγκρότηση της τελικής ομάδας γίνεται κατόπιν ακρόασης των ενδιαφερομένων από τον Σκηνοθέτη κ. Νίκο Βουδούρη. Οι ακροάσεις πραγματοποιούνται τον Νοέμβριο κάθε έτους, κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους η ομάδα φοιτητών που προέκυψε, θα ανεβάσει με τη μορφή των θεατροποιημένων αναλογίων, δηλαδή με ανάγνωση του έργου  την παράσταση «Ρυθμολογία… ΣΑΙΞΠΗΡ», η οποία συγκροτείται, στη σύνθεσή της, από αποσπάσματα 12 έργων του Συγγραφέα.

 

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (William Shakespeare, 1564 – 1616)

Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Θεωρείται ευρέως ως ο σημαντικότερος συγγραφέας που έγραψε στην αγγλική γλώσσα και ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς παγκοσμίως. Τα σωζόμενα έργα του, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων συνεργασιών, αποτελούνται από περίπου 38 θεατρικά έργα, 154 σονέτα, δύο μεγάλα αφηγηματικά ποιήματα και πολλά άλλα ποιήματα. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και ερμηνεύονται περισσότερο συχνά από τα έργα οποιουδήποτε άλλου θεατρικού συγγραφέα.

Ο Σαίξπηρ έγραψε τα περισσότερα από τα γνωστά έργα του μεταξύ του 1589 και του 1613 και κατάφερε να χειριστεί με απόλυτη δεξιοτεχνία τόσο την κωμωδία όσο και το δράμα και την τραγωδία. Τα έργα του διαπνέονται από βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και παραμένουν επίκαιρα.

Η επίδρασή του, ειδικότερα στην αγγλική λογοτεχνία, θεωρείται τεράστια.

Οι Ρομαντικοί αναγνώρισαν την ιδιοφυΐα του και οι Βικτωριανοί τον λάτρεψαν.

 

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη

Νίκος Βουδούρης

Σπουδές: Κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης. Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. (τελειόφοιτος)

Από το 1978 στρέφεται οριστικά στη μουσική. Συνεργάζεται με το Αέναον Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ από το 1982, ως πιανίστας και ως μουσικός σύμβουλος. Προσαρμόζει και διασκευάζει περισσότερα από 300 κομμάτια πιάνου για την άσκηση των χορευτών της ομάδας. Από το 1993 έως σήμερα συνεργάζεται με το ΚΘΒΕ ως πιανίστας (σκηνικές εμφανίσεις), συνθέτης, μουσικός δάσκαλος και σκηνοθέτης. Καθηγητής θεωρίας μουσικής στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης του Κ.Θ.Β.Ε. όπου επεξεργάζεται σκηνοθετημένα μουσικά προγράμματα σε κείμενα των Κλάιστ, Έρικ Σατί, Μπορίς Βιάν και Μισέλ Τουρνιέ. Από το 2000 έως το 2009 αναλαμβάνει τη διδασκαλία Χορικών Αρχαίου Δράματος και τα τελευταία χρόνια τη διδασκαλία του Θεατρικού Τραγουδιού. Έχει συνεργαστεί σε 100 παραγωγές του ΚΘΒΕ. Από το 2002 παράλληλα με τις μουσικές διδασκαλίες σκηνοθετεί τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του ΚΘΒΕ για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (θέαση 250.000 μαθητές). Είναι ιδρυτικό μέλος από το 2008 στο «Σχήμα εκτός Άξονα», όπου έχει σκηνοθετήσει τα έργα: «Ιοκάστη» της Δ./// Μήττα///''Μπλομ!'' του Β. Αμανατίδη/// «Δεσποινίς Τζούλια» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ/// «Άμλετ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ/// «Ρ… - Αφιέρωμα στον Μπέκετ» του Τηλέμαχου Κοσμέτσα./// «Πύργος» του Φραντς Κάφκα/// «Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ» του Έντγκαρ Άλλαν Πόε/// «Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόυς. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τα Θεατρικά Έργα: Καλιgούλα-God /// BlindLight ///και Ηλέκτρα’sChord.