
- 2310 891.402
- sofiab uom.edu.gr
- Γραφείο: ΚΖ, 325
Μπουτσιούκη Σοφία
Επίκουρη Καθηγήτρια
Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών
Γνωστικό Αντικείμενο
Στρατηγικός σχεδιασμός πολιτικών εκπαίδευσης, απασχόλησης και πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Βιογραφικό
Ακαδημαϊκοί Τίτλοι
- Πτυχίο Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
- Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Σύγχρονη Ιστορία, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
- Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
- Διδακτορικό Δίπλωμα, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα
- Ευρωπαϊκές πολιτικές
- Πολιτικές εκπαίδευσης
- Πολιτικές απασχόλησης
- Πολιτιστική πολιτική
- Πολιτιστική διπλωματία
- Επιχειρηματικότητα και καινοτομία
- Πολιτικές νεολαίας
- Κοινωνική πολιτική της Ε.Ε.
- Πολιτική και Θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Διδασκόμενα Μαθήματα
- ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
(Δ26015)
Τύπος
ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Κωδικός Τμήματος
IES
Τμήμα
ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ KAI ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Περιγραφή
Η διαχρονική σημασία της εκπαιδευτικής πολιτικής στο σχεδιασμό και την εφαρμογή μεγάλου εύρους πρωτοβουλιών και δράσεων σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο είναι αναμφίβολη. Οι σύγχρονες εξελίξεις έχουν συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της. Γι' αυτό το λόγο η μελέτη επίκαιρων ζητημάτων της εκπαιδευτικής πολιτικής αποκτά νέο ενδιαφέρον. Στο μάθημα αναλύονται το βασικό θεωρητικό πλαίσιο της διαμόρφωσης της εκπαιδευτικής πολιτικής, καθώς και οι εξειδικευμένες στρατηγικές και πολιτικές διαφόρων διεθνών οργανισμών και της Ε.Ε. σε θέματα εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, και δια βίου μάθησης με έμφαση στις κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις τους. Ιδιαίτερη εστίαση γίνεται σε ειδικότερα θέματα, όπως η ποιότητα και η πιστοποίηση της εκπαίδευσης, η επένδυση στην εκπαίδευση και οι επιπτώσεις της σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, η διαχείριση των εκπαιδευτικών πόρων, η διαμόρφωση και διεθνοποίηση της αγοράς εκπαιδευτικών υπηρεσιών, η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, κλπ. Το μάθημα προσεγγίζοντας ειδικές θεματικές της διεθνούς και της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής αποσκοπεί στη διαμόρφωση από τους φοιτητές του κατάλληλου γνωστικού υποβάθρου και στην ανάπτυξη από μέρους τους της ικανότητας να δρουν ως φορείς σχεδιασμού, εφαρμογής και διαχείρισης σχετικών πολιτικών και δράσεων κατά τη δραστηριοποίησή τους στην αγορά εργασίας.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά αποτελέσματα
- Γνώση και ανάλυση των βασικών θεωρητικών προσεγγίσεων που αναφέρονται στην εκπαιδευτική πολιτική και διάκριση των διαφορών τους.
- Κατανόηση των βασικών εννοιών που αναφέρονται στο πεδίο της εκπαίδευσης και περιγραφή των μεταξύ τους διασυνδέσεων.
- Περιγραφή της εκπαιδευτικής πολιτικής διαφόρων διεθνών οργανισμών.
- Περιγραφή της εκπαιδευτικής πολιτικής της Ε.Ε., κατανόηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες διαμορφώνεται και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών που αναπτύσσονται στο πλαίσιό της.
- Κριτική ανάλυση της επίδρασης που ασκείται στις εθνικές εκπαιδευτικές πολιτικές από τις πρωτοβουλίες των διεθνών οργανισμών και της Ε.Ε.
- Αναγνώριση και ανάλυση των βασικών κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων του σχεδιασμού και της εφαρμογής εκπαιδευτικής πολιτικής.
- Αναγνώριση επαγγελματικών ευκαιριών σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς και φορείς σχεδιασμού και άσκησης εκπαιδευτικής πολιτικής.
- Ανάπτυξη του απαραίτητου πλαισίου γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, ώστε ως απόφοιτοι να είναι σε θέση να συμμετέχουν σε δράσεις διαχείρισης εκπαιδευτικών πολιτικών ως ερευνητές, ως πολίτες και ως επαγγελματίες.
- ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ
(ΔΕ4016)
Τύπος
ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Κωδικός Τμήματος
IES
Τμήμα
ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ KAI ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Περιγραφή
Η ύλη του μαθήματος διακρίνεται σε τρια μέρη. Το πρώτο είναι μια εισαγωγική παρουσίαση της ΕΕ και μια θεωρητική προσέγγιση στην έννοια της σύγκλισης και άλλων συναφλων εννοιών όπως ο συντονισμός και η εναρμόνιση, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το δεύτερο μέρος εστιάζει στις πολιτικές οικονομικής σύγκλισης που έχει υιοθετήσει η ΕΕ, όπως η Τελωνειακή Ένωση, η Κοινή/Ενιαία/Εσωτερική Αγορά, η Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η Φορολογική Πολιτική και η επίδραση αυτών στο συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών μελών (συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης διαδικασιών όπως αυτές του Συμφώνου Σταθερότητας, του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, του Δημοσιονομικού Συμφώνου). Το τρίτο μέρος αφορά στη διεθνή χρηματοδοτική δραστηριότητα της ΕΕ μέσω των πολιτικών παροχής αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας και τη δομή και λειτουργία των σχετικών θεσμικών και χρηματοδοτικών οργάνων (Συνθήκη Κοτονού, Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, κλπ. ) με εμφαση στο πολιτικό και χρηματοδοτικό περιεχόμενο τους.
- ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ
(ΝΕΠ0201)
Τύπος
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ
Κωδικός Τμήματος
ΜΕΠΝ
Τμήμα
Π.Μ.Σ. ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Περιγραφή
Η περιγραφή του μαθήματος δεν είναι διαθέσιμη
- ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
(ΝΕΠ0103)
Τύπος
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ
Κωδικός Τμήματος
ΜΕΠΝ
Τμήμα
Π.Μ.Σ. ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Περιγραφή
Η περιγραφή του μαθήματος δεν είναι διαθέσιμη
- ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ (ΜΑΘΗΜΑ ΕΔΡΑΣ JEAN MONNET)
(ΔΕ5007-1)
Τύπος
ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Κωδικός Τμήματος
IES
Τμήμα
ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Περιγραφή
Το μάθημα εστιάζει στη λειτουργία των ρυθμίσεων (κανόνων με την οργανική και τη λειτουργική έννοια) και του προϋπολογισμού της ΕΕ ως ένα εργαλείο υποστήριξης των διαρθρωτικών αλλαγών που υλοποιούν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο των Εθνικών Προγραμμάτων Μεταρρύθμισης. Το μάθημα διακρίνεται σε δυο μέρη:
Στην αρχή του πρώτου μέρους εξετάζεται το θεωρητικό υπόβαθρο της ρυθμιστικής διακυβέρνησης, η έννοια της ρύθμισης ως εργαλείο εφαρμογής πολιτικών, καθώς και τα είδη και τα μέσα της ρύθμισης. Αυτή η εξέταση εμβαθύνεται περισσότερο με αναφορά στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο της ΕΕ. Το σχήμα της δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ επίσης αποτελεί αντικείμενο εξέτασης. Βασικό στοιχείο του μαθήματος είναι η ανάλυσης της πιστοποίησης συμβατότητας μεταξύ ρυθμιστικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ, ενώ αναφορά γίνεται και στο σχήμα ελέγχου τήρησης των ρυθμίσεων σε θεσμικό και δημοσιονομικό επίπεδο.
Το δεύτερο μέρος του μαθήματος περιλαμβάνει, υπό τη μορφή ανάλυσης παραδείγματος (case study) την ανάλυση του συνολικού πλαισίου που έχει θεσπίσει η ΕΕ ώστε τα κράτη μέλη να διαμορφώσουν και να υλοποιήσουν τις εθνικές πολικές μεταρρύθμισης. Δίδεται έμφαση στις επιλογές που κάνουν τα Κράτη Μέλη στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων μεταρρύθμισης. Το μάθημα περιλαμβάνει μια ανάλυση της διαχείρισης των πόρων που διαθέτει η ΕΕ προς τα κράτη μέλη ώστε να τα υποστηρίξει στην υλοποίηση των εθνικών προγραμμάτων μεταρρύθμισης.
- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
(Δ1-27014)
Τύπος
ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Κωδικός Τμήματος
IES
Τμήμα
ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Περιγραφή
Το μάθημα αποσκοπεί στην εισαγωγή των φοιτητών στο ευρύ πεδίο της ευρωπαϊκής κοινωνικής πολιτικής και στην καθοδήγηση της μελέτης τους σε ζητήματα που αναδύονται υπό την επίδραση των διεθνών εξελίξεων. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται σε θεματικές που συνδέονται με την τρέχουσα επικαιρότητα, με στόχο την εξοικείωση των φοιτητών με τις προοπτικές των κοινωνικών πολιτικών στην Ευρώπη, αλλά και την ανταπόκρισή τους στις προκλήσεις που παρουσιάζει η μελλοντική μετάβασή τους ως αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Περιγράφεται το βασικό εννοιολογικό και θεωρητικό πλαίσιο και παρουσιάζονται συγκριτικά διαφορετικά συστήματα κοινωνικής πολιτικής, με στόχο την καλύτερη κατανόηση και αποτίμηση των προβληματισμών που τίθενται κάθε φορά σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Προσεγγίζεται η σχέση μεταξύ της κοινωνικής πολιτικής και της ευρωπαϊκής ενοποίησης, περιγράφεται η διαχρονική αναζήτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου κοινωνικής πολιτικής και αναλύονται το σχετικό ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και οι μηχανισμοί. Το μάθημα εστιάζει ιδιαίτερα στην ανάδειξη των ευρωπαϊκών πολιτικών και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού και την επίτευξη κοινωνικής συνοχής, καθώς και σε ειδικότερα επίκαιρα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής στην Ευρώπη (απασχόληση, κοινωνία των πολιτών, Μ.Κ.Ο., κοινωνική ευθύνη, κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα, συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, κλπ.).
Προσδοκώμενα Μαθησιακά αποτελέσματα
- Ορισμός του πεδίου της κοινωνικής πολιτικής και περιγραφή των συνθηκών που το διαμορφώνουν διαχρονικά.
- Γνώση και δυνατότητα ανάλυσης των βασικών θεωρητικών προσεγγίσεων που αναφέρονται στην κοινωνική πολιτική και διάκρισης των διαφορών τους.
- Κατανόηση των βασικών εννοιών του πεδίου της κοινωνικής πολιτικής, περιγραφή των επιμέρους κατηγοριοποιήσεών τους και ορισμός των μεταξύ τους διασυνδέσεων.
- Ανάλυση της πολιτικής της Ε.Ε. και διαφόρων διεθνών οργανισμών σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και κατανόηση των επιδράσεων που ασκείται στις εθνικές πολιτικές.
- Γνώση του θεσμικού πλαισίου και δυνατότητα αξιολόγησης των κυριότερων πρωτοβουλιών και δράσεων που αναπτύσσονται στην Ευρώπη για θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος.
- Ικανότητα αξιοποίησης των μηχανισμών και των εργαλείων άσκησης κοινωνικής πολιτικής που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Αναγνώριση και ανάλυση των βασικών κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων σημαντικών κοινωνικών ζητημάτων, όπως: απασχόληση και ανεργία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, κοινωνία των πολιτών και κοινωνική ευθύνη, κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα.
- Αναγνώριση επαγγελματικών ευκαιριών σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς και φορείς σχεδιασμού και άσκησης κοινωνικής πολιτικής
- Ανάπτυξη των απαραίτητων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, ώστε να είναι σε θέση να συμμετέχουν σε δράσεις διαχείρισης κοινωνικών πολιτικών ως ερευνητές, ως πολίτες και ως επαγγελματίες.
- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ
(ΣΕ0501)
Τύπος
ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Κωδικός Τμήματος
ESP
Τμήμα
ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Περιγραφή
Μαθησιακά Αποτελέσματα |
|
Περιεχόμενο Μαθήματος |
Τα πεδία της Κοινωνικής Πολιτικής και της Δια Βίου Μάθησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα σύγχρονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα τόσο σε επίπεδο εθνικό (κράτος) όσο και υπερεθνικό (Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνής κοινωνία). Το μάθημα έχει ως σκοπό την εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές έννοιες των δύο πεδίων, ενταγμένων στο ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό πλαίσιο. Η προσέγγιση γίνεται στη βάση του θεωρητικού στοχασμού που έχει αναπτυχθεί, καθώς και της ανάλυσης των βασικών παραμέτρων των φαινομένων και των δράσεων που συνδέονται με αυτές, όπως διαμορφώνονται και μετεξελίσσονται στο σύγχρονο περιβάλλον. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται σε θεματικές που συνδέονται με την τρέχουσα επικαιρότητα, αλλά και με την ανάγκη ανταπόκρισης των φοιτητών στις προκλήσεις που παρουσιάζει η μετάβασή τους στην αγορά εργασίας. Το μάθημα συζητά τα εξής θέματα:
|
- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ (ΕΔΡΑ UNESCO)
(ΔΕ4011-1)
Τύπος
ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Κωδικός Τμήματος
IES
Τμήμα
ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ KAI ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Περιγραφή
Το μάθημα επιχειρεί μία ιχνηλάτηση της σημασίας της Πολιτιστικής Διπλωματίας, όπως αυτή συναρτάται με την άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, στα πλαίσια των διεθνών σχέσεων και των διεθνών οργανισμών. Στις αρχικές εισαγωγικές διαλέξεις θα αναλυθεί η έννοια της πολιτιστικής διπλωματίας και θα αναδιφηθεί ιστορική της εξέλιξη καθώς και η ανάλυση του περιεχομένου και των φορέων της. Στην συνέχεια θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην Ελληνική διμερή πολιτιστική διπλωματία και πως αυτή ασκείται ( Υπ.Εξ., Υπουργείο Τουρισμού, Υπουργείο Παιδείας, Οικουμενικό Πατριαρχείο κ.ο.κ.) ενώ θα γίνει μια ενδεικτική αναφορά στην πολιτιστική διπλωματία άλλων κρατών (π.χ. Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.ο.κ.).
Το δεύτερο μέρος των διαλέξεων θα αφορά την πολυμερή πολιτιστική διπλωματία και τους οργανισμούς και τα φόρα στα πλαίσια των οποίων αυτή ασκείται. Θα αναδειχθεί ο ρόλος της UNESCO, της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και άλλων θεσμών στο πεδίο αυτών όπως ο Πολιτιστικός διάλογος Ευρώπης-Ασίας(ASEM). Τέλος το ακροατήριο θα εισαχθεί σε μια σειρά από σύνθετα ζητήματα που αφορούν το διεθνές περιβάλλον και τις σύγχρονες προκλήσεις, την σύγκρουση των πολιτισμών αλλά και τον διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά αποτελέσματα
- Ικανότητα περιγραφής του θεσμικού πλαισίου και της πολιτικής των εθνικών αρχών και φορέων σε ζητήματα πολιτιστικής διπλωματίας.
- Γνώση και ανάλυση της άσκησης πολιτιστικής διπλωματίας σε διμερές επίπεδο.
- Ικανότητα περιγραφής του συμβατικού πλαισίου και της πολιτικής της UNESCO, της Ε.Ε., του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων υπερεθνικών οργανισμών σε ζητήματα πολιτιστικής διπλωματίας.
- Γνώση και ανάλυση των κυριότερων διεθνών συμβάσεων που αναφέρονται σε ζητήματα πολιτιστικής διπλωματίας.
- Κατανόηση των δυσκολιών άσκησης πολιτιστικής διπλωματίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και προβολή τρόπων αντιμετώπισης των παραβιάσεων του υφιστάμενου πλαισίου.
- Αναγνώριση και ανάλυση των βασικών κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων των πρωτοβουλιών και των δράσεων της πολιτιστικής διπλωματίας των εθνικών αρχών και των υπερεθνικών οργανισμών.
- Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της άσκησης πολιτιστικής διπλωματίας.
- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
(ΝΕΠ0203)
Τύπος
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ
Κωδικός Τμήματος
ΜΕΠΝ
Τμήμα
Π.Μ.Σ. ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Περιγραφή
Η περιγραφή του μαθήματος δεν είναι διαθέσιμη
Δημοσιεύσεις
- Βιβλία (25 εγγραφές)
Περιλαμβάνει Βιβλία ή/και μονογραφίες σε διεθνείς ή ελληνικούς εκδοτικούς οίκους. Κεφάλαια ή άρθρα συλλογικών τόμων ή επιμέλεια τόμων σε διεθνείς ή ελληνικούς εκδοτικούς οίκους.
2025
- Boutsiouki, S. (2025). Intercultural dimensions of the EU education policy. In Despoina Anagnostopoulou (ed.), Fundamental Rights and Intercultural Dialogue: Valuing Europe’s Diversity. Springer. [υπό έκδοση]
2024
- Μπουτσιούκη, Σ., Βασιλειάδης, Ν., Χαΐνογλου, Κ., & Σεραφείμ, Π. (2024). Ειδικά Θέματα Πολιτιστικής Διπλωματίας. [Μεταπτυχιακό εγχειρίδιο]. Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις. https://dx.doi.org/10.57713/kallipos-970 (σελ. 506) [ηλεκτρονικό βιβλίο]
- Μπουτσιούκη, Σ. (2024). Νεολαία και Ευρωπαϊκή πολιτική. Η πρωτοβουλία Εγγύηση για τη Νεολαία (Youth Guarantee). Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας. (σελ. 466)
- Μπουτσιούκη, Σ. (2024). Πολιτιστική Διπλωματία και Αθλητισμός. Στο Σοφία Μπουτσιούκη, Νικόλαος Βασιλειάδης, Καλλιόπη Χαΐνογλου, & Παύλος Σεραφείμ, Ειδικά Θέματα Πολιτιστικής Διπλωματίας. [Μεταπτυχιακό εγχειρίδιο] (Κεφάλαιο 4, σελ. 141-171). Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις. https://dx.doi.org/10.57713/kallipos-970
- Μπουτσιούκη, Σ. (2024). Πολιτιστική Διπλωματία και Τουρισμός. Στο Σοφία Μπουτσιούκη, Νικόλαος Βασιλειάδης, Καλλιόπη Χαΐνογλου, & Παύλος Σεραφείμ, Ειδικά Θέματα Πολιτιστικής Διπλωματίας. [Μεταπτυχιακό εγχειρίδιο] (Κεφάλαιο 3, σελ. 111-139). Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις. https://dx.doi.org/10.57713/kallipos-970
- Μπουτσιούκη, Σ. (2024). Διπλωματία των Μουσείων. Στο Σοφία Μπουτσιούκη, Νικόλαος Βασιλειάδης, Καλλιόπη Χαΐνογλου, & Παύλος Σεραφείμ, Ειδικά Θέματα Πολιτιστικής Διπλωματίας. [Μεταπτυχιακό εγχειρίδιο] (Κεφάλαιο 2, σελ. 73-110). Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις. https://dx.doi.org/10.57713/kallipos-970
- Μπουτσιούκη, Σ. (2024). Εκπαιδευτική Διπλωματία. Στο Σοφία Μπουτσιούκη, Νικόλαος Βασιλειάδης, Καλλιόπη Χαΐνογλου, & Παύλος Σεραφείμ, Ειδικά Θέματα Πολιτιστικής Διπλωματίας. [Μεταπτυχιακό εγχειρίδιο] (Κεφάλαιο 1, σελ. 25-72). Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις. https://dx.doi.org/10.57713/kallipos-970
2023
- Μπουτσιούκη, Σ., Σκιαδάς, Δ., Ζαφειρόπουλος, Κ., Βασιλειάδης, Ν., Καρατσιώρη, Μ., Κόνιαρης, Β., & Τσαλαμπούνη, Αικ. (επιμ.) (2023). Πανεπιστήμιο και Πρακτική Άσκηση. Εμπειρίες, Προσδοκίες και Προοπτικές για τον ρόλο των Κοινωνικών Εταίρων. Πρακτικά 2ου Συνεδρίου του ερευνητικού έργου «Προγράμματα Πρακτικής Άσκησης στην Ανώτατη Εκπαίδευση» (Hi.Ed.WEP). Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. (σελ. 145) [σε ψηφιακή μορφή]
- Μπουτσιούκη, Σ., Καρατσιώρη, Μ., Κόνιαρης, Β., Τσαλαμπούνη, Αικ., Σκιαδάς, Δ., Κουσκουβέλης, Η., Ζαφειρόπουλος, Κ., & Βασιλειάδης, Ν. (2023). Μοντέλα Καλών Πρακτικών Πρακτικής Άσκησης. Μια Πρώτη Προσέγγιση σε 4 Θεματικές Περιοχές Σπουδών (Μέρη Α΄ και Β΄). Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. (σελ. 85)
- Μπουτσιούκη, Σ., Σκιαδάς, Δ., Κουσκουβέλης, Η., Ζαφειρόπουλος, Κ., Βασιλειάδης, Ν., Καρατσιώρη, Μ., Κόνιαρης, Β., & Τσαλαμπούνη, Αικ. (2023). Προγράμματα Πρακτικής Άσκησης στα Ελληνικά Α.Ε.Ι. Θεσμική Αποτύπωση και Προτάσεις Αναμόρφωσης. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. (σελ. 138)
2022
- Μπουτσιούκη, Σ., Σκιαδάς, Δ., Κουσκουβέλης, Η., Ζαφειρόπουλος, Κ., Βασιλειάδης, Ν., Καρατσιώρη, Μ., Κόνιαρης, Β., & Τσαλαμπούνη, Αικ. (επιμ.) (2022). Πανεπιστήμιο και Πρακτική Άσκηση. Εμπειρίες και Προκλήσεις. Πρακτικά 1ου Συνεδρίου του Ερευνητικού Έργου «Προγράμματα Πρακτικής Άσκησης στην Ανώτατη Εκπαίδευση» (Hi.Ed.WEP). Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. (σελ. 201) [σε ψηφιακή μορφή]
- Μπουτσιούκη, Σ. (2022). Πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις της Πολιτιστικής Διπλωματίας. Στο Νικόλαος Βασιλειάδης & Σοφία Μπουτσιούκη, Πολιτιστική Διπλωματία (Κεφάλαιο 6, σελ. 247-296 και σελ. 665-677 [παράρτημα Α]). Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη.
- Μπουτσιούκη, Σ. (2022). Πολυμερής Πολιτιστική Διπλωματία. Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο Νικόλαος Βασιλειάδης & Σοφία Μπουτσιούκη, Πολιτιστική Διπλωματία (Κεφάλαιο 5, σελ. 171-246). Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη.
- Μπουτσιούκη, Σ. (2022). Η πολυμερής Πολιτιστική Διπλωματία. Διεθνείς οργανισμοί και διεθνείς συλλογικές πρωτοβουλίες. Στο Νικόλαος Βασιλειάδης & Σοφία Μπουτσιούκη, Πολιτιστική Διπλωματία (Κεφάλαιο 4, σελ. 113-170). Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη.
- Boutsiouki, S. (2022). Youth Guarantee: context, implementation and challenges. In Despoina Anagnostopoulou & Dimitrios Skiadas (eds.), Higher Education and Research in the European Union: Mobility Schemes, Social Rights and Youth Policies. (pp. 297-316). Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-030-85690-8
- Boutsiouki, S. (2022). Recognition of skills and qualifications in the European Union: institutional framework and operational dimensions. In Despoina Anagnostopoulou & Dimitrios Skiadas (eds.), Higher Education and Research in the European Union: Mobility Schemes, Social Rights and Youth Policies. (pp. 173-195). Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-030-85690-8
- Βασιλειάδης, Ν., & Μπουτσιούκη, Σ. (2022). Πολιτιστική Διπλωματία. Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη. (σελ. 778)
2021
- Μπουτσιούκη Σ. (2021). Η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά στο διεθνές πλαίσιο: «διάκριση» και «ἀριστεῖα». Στο Δήμητρα Κιζλάρη & Μαρία Σιεχατέ (επιμ.), Ελληνική Πολιτιστική Διπλωματία. Σύγχρονες Προσεγγίσεις – Μελλοντικές Προκλήσεις (σελ. 89-106). Αθήνα: Επίκεντρο.
2020
- Μπουτσιούκη, Σ. (2020). Ανάπτυξη και αναγνώριση δεξιοτήτων και προσόντων στο πλαίσιο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Στο Δέσποινα Αναγνωστοπούλου, Παρασκευή Νάσκου-Περράκη & Δημήτριος Σκιαδάς (επιμ.), Δικαίωμα στην εκπαίδευση και εκπαιδευτικές πολιτικές. Διεθνείς, Ευρωπαϊκές και Εθνικές διαστάσεις (σελ. 455-472). Θεσσαλονίκη: Ανικούλα.
2017
- Μπουτσιούκη, Σ.Α. (2017). Ευρωπαϊκή πολιτική στην εκπαίδευση. Από τη Στρατηγική της Λισαβόνας στη Στρατηγική «Ευρώπη 2020». Θεσσαλονίκη: Εκδοτικός οίκος Κ. & Μ. Αντ. Σταμούλη. (σελ. 415)
2015
- Μπουτσιούκη Σ. (2015). Πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις της Πολιτιστικής Διπλωματίας. Στο Νικόλαος Βασιλειάδης & Σοφία Μπουτσιούκη, Πολιτιστική Διπλωματία. Ελληνικές και Διεθνείς διαστάσεις (Κεφάλαιο 6, σελ. 129-158). Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις. http://dx.doi.org/10.57713/kallipos-581
- Μπουτσιούκη Σ. (2015). Η πολυμερής Πολιτιστική Διπλωματία. Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο Νικόλαος Βασιλειάδης & Σοφία Μπουτσιούκη, Πολιτιστική Διπλωματία. Ελληνικές και Διεθνείς διαστάσεις (Κεφάλαιο 5, σελ. 95-127). Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις. http://dx.doi.org/10.57713/kallipos-581
- Μπουτσιούκη Σ. (2015). Η πολυμερής Πολιτιστική Διπλωματία. Διεθνείς οργανισμοί και διεθνείς συλλογικές πρωτοβουλίες. Στο Νικόλαος Βασιλειάδης & Σοφία Μπουτσιούκη, Πολιτιστική Διπλωματία. Ελληνικές και Διεθνείς διαστάσεις (Κεφάλαιο 4, σελ. 61-94). Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις. http://dx.doi.org/10.57713/kallipos-581
- Μπουτσιούκη Σ. (2015). Η πορεία προς τη δημοκρατική κατοχύρωση των προσόντων στην ΕΕ και οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί (EQF, ECVET, EQAVET, ESCO): μία κριτική προσέγγιση. Στο Δέσποινα Αναγνωστοπούλου (επιμ.), Δημοκρατία, υπηκοότητα και ισότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκδόσεις Έδρας Jean Monnet Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Τόμος 2 (σελ. 137-166). Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
- Βασιλειάδης, Ν., & Μπουτσιούκη, Σ. (2015). Πολιτιστική Διπλωματία. Ελληνικές και Διεθνείς Διαστάσεις. Κάλλιπος, Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις. http://dx.doi.org/10.57713/kallipos-581 (σελ. 291) [ηλεκτρονικό βιβλίο]
- Επιστημονικά Περιοδικά (15 εγγραφές)
Περιλαμβάνει Άρθρα σε διεθνή ή ελληνικά επιστημονικά περιοδικά (με κριτές).
2023
- Πολύδωρα, Α.-Ε., Μπουτσιούκη, Σ., Ζαρίφης, Γ., & Κουτσουπιάς, Ν. (2023). Ψηφιακός Γραμματισμός στην Ευρώπη. Μια βιβλιομετρική ανάλυση της απήχησής του στις κοινωνικές επιστήμες. International Scientific Educational Journal “educ@tional circle”, 11(2), 86-99.
2022
- Sotirakoglou, M., Boutsiouki, S., & Sarri, K. (2022). Entrepreneurship education for migrants as a path to social inclusion: The case of southeastern Europe. South-Eastern Europe Journal of Economics, 20(1), 51-65.
- Koniaris, V., Karatsiori, M., Tsalampouni, A., Boutsiouki, S., Skiadas, D., & Zafiropoulos, K. (2022). Traineeships in Greek higher education: The state of the art and the way forward. Education Quarterly Reviews, 5(4), 504-519. https://doi.org/10.31014/aior.1993.05.04.681
- Zafiropoulos, K., Boutsiouki, S., Skiadas, D., Karatsiori, M., & Koniaris, V. (2022). Students' perceptions of traineeships in a Greek university: Incentives and barriers. Universal Journal of Educational Research, 10(12), 587-597. https://doi.org/10.13189/ujer.2022.101201
2021
- Skiadas, D., Boutsiouki, S., Koniaris, V., Zafiropoulos, K. & Karatsiori, M. (2021). Developing student work experience programmes within the European Higher Education Area framework: The role of social partners. International Education Studies, 14(11), 31-42. https://doi.org/10.5539/ies.v14n11p31
- Boutsiouki, S., Vasileiadis, N., Kouskouvelis, I., & Koniaris, V. (2021). Regulating work experience programs in the Greek post-secondary education: The case of traineeships. Education Quarterly Reviews, 4(4), 306-320. https://doi.org/10.31014/aior.1993.04.04.394
2019
- Skiadas, D., Boutsiouki, S., & Ftaklaki, E. (2019). Multilevel governance potential for cultural tourism in Greece. The case of the Region of South Aegean. Journal of Tourism Research, 22, 5-22.
2017
- Boutsiouki, S. (2017). European Youth Guarantee: a new pathway for the transition of young people to the labour market?. EAST-WEST Journal of Economics and Business, XX(1), 19-40.
2016
- Skiadas, D., & Boutsiouki, S. (2016). Inclination of university students towards entrepreneurship: a Greek case study. Journal of Basic and Applied Research International, 16(4), 247-264.
- Boutsiouki, S. (2016). International mobility schemes in higher education: options organised by students for students. Advances in Management & Applied Economics, 6(3), 17-46.
- Boutsiouki, S. (2016). Changing political discourses in the EU: reinventing youth potential. International Journal of Employment Studies, 24(2), 35-55.
2015
- Boutsiouki, S. (2015). Challenging transformations in the Greek VET system with an employment focus. Management Education: An International Journal, 15(2), 11-30.
2014
- Boutsiouki, S. (2014). Policy transformations and institutional interventions regarding VET in an employment-oriented European Union. Review of European Studies, 6(1), 201-217. https://doi.org/10.5539/res.v6n1p201
2010
- Boutsiouki, S. (2010). Dynamics and potentiality of postgraduate students regarding lifelong learning. A Greek case. International Education Studies, 3(1), 3-16. https://doi.org/10.5539/ies.v3n1p3
- Boutsiouki, S. (2010). In search of wellbeing - Aspirational and functional purposes of learning of Greek postgraduates. LLinE (Lifelong Learning in Europe), XV(2), 72-84.
- Συνέδρια (41 εγγραφές)
Περιλαμβάνει Άρθρα σε δημοσιευμένα πρακτικά διεθνών ή ελληνικών συνεδρίων (με κριτές).
2024
- Oraiopoulou, C., Ioannidis, V., Mavritsiou, I., Bertoli, T., Bitzenis, A., Boutsiouki, S., & Koutsoupias, N. (2024). Student career counseling: A bibliometric review (1985-2022). Στο Ε. Καραΐσκου, Α. Κοκκίνου, Α. Μαυρογιάννη, & Γ. Ρεντίφης (επιμ.), Πρακτικά του 3ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου "Ελλάδα – Ευρώπη 2030: Εκπαίδευση, Έρευνα, Καινοτομία, Νέες Τεχνολογίες, Θεσμοί και Βιώσιμη Ανάπτυξη", Ηράκλειο, 7-10 Σεπτεμβρίου 2023 (σελ. 1-17). Αθήνα: Έκδοση του Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικών της Εκπαίδευσης & Διά Βίου Μάθησης, της Έρευνας & Καινοτομίας, Ηλεκτρονική έκδοση : Ελληνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
- Μπουκουβάλα, Φ., & Μπουτσιούκη, Σ. (2024). Η αποτελεσματικότητα στις ομάδες: Η περίπτωση των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.). Στο Ε. Καραΐσκου, Α. Κοκκίνου, Α. Μαυρογιάννη, & Γ. Ρεντίφης (επιμ.), Πρακτικά του 3ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου "Ελλάδα – Ευρώπη 2030: Εκπαίδευση, Έρευνα, Καινοτομία, Νέες Τεχνολογίες, Θεσμοί και Βιώσιμη Ανάπτυξη", Ηράκλειο, 7-10 Σεπτεμβρίου 2023 (σελ. 1-16). Αθήνα: Έκδοση του Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικών της Εκπαίδευσης & Διά Βίου Μάθησης, της Έρευνας & Καινοτομίας, Ηλεκτρονική έκδοση : Ελληνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
- Μπουτσιούκη, Σ., Καρατσιώρη, Μ., Κόνιαρης, Β., & Τσαλαμπούνη, Αικ. (2024). Αντιλήψεις και προσδοκίες των επιχειρήσεων σχετικά με την πρακτική άσκηση των φοιτητών: Ποιοτική διερεύνηση μιας αλληλεπιδραστικής εμπειρίας. Στο Ε. Καραΐσκου, Α. Κοκκίνου, Α. Μαυρογιάννη, & Γ. Ρεντίφης (επιμ.), Πρακτικά του 3ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου "Ελλάδα – Ευρώπη 2030: Εκπαίδευση, Έρευνα, Καινοτομία, Νέες Τεχνολογίες, Θεσμοί και Βιώσιμη Ανάπτυξη", Ηράκλειο, 7-10 Σεπτεμβρίου 2023 (σελ. 1-15). Αθήνα: Έκδοση του Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικών της Εκπαίδευσης & Διά Βίου Μάθησης, της Έρευνας & Καινοτομίας, Ηλεκτρονική έκδοση : Ελληνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
- Loukidou, A., Boutsiouki, S., & Sarri, K. (2024). Early sparks: Fostering entrepreneurship competences in Balkan countries. In Proceedings of the 13th Youth ASECU Conference “Economic dynamics in a globalized world: Collaborative strategies for adaptation and progress” (Vlore, Albania, 1-7 September, 2024). [υπό έκδοση]
- Ωραιοπούλου, Χ., Χατζηπαναγιώτου, Γ., Καϋμένη, Ν., Πολιτάκη, Γ., Σεφερίδου, Ε., Ζιάβρου, Α., Μπιτζένης, Α., Μπουτσιούκη, Σ., & Κουτσουπιάς, Ν. (2024). Το LinkedIn ως Ψηφιακό Βιογραφικό: Βιβλιομετρική Ανάλυση (2007-2023). Στα Πρακτικά του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ανάλυσης Δεδομένων της Ελληνικής Εταιρίας Ανάλυσης Δεδομένων (Θεσσαλονίκη, 3-6 Οκτωβρίου 2024). [υπό έκδοση]
2023
- Oraiopoulou, C., Boutsiouki, S., & Koutsoupias, N. (2023). Online career counseling in scientific research: Bibliometric data analysis. Στα Πρακτικά 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ανάλυσης Δεδομένων (Γρεβενά, 29 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου 2022) (σελ. 81-95). Ελληνική Εταιρία Ανάλυσης Δεδομένων. https://doi.org/10.5281/zenodo.10838267
- Boutsiouki, S., & Damou, M. (2023). Digital activities as online getaways to cultural heritage: The paradigm of Greek museums during the Covid-19 era. In Vicky Katsoni (ed.), Tourism, Travel and Hospitality in a Smart and Sustainable World, 9th International Conference, IACuDiT, Syros, Greece, 2022, Vol. 2 (pp. 365-385). Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-031-29426-6_24
- Bitzenis, A., Koutsoupias, N., & Boutsiouki, S. (2023). Business research and data mining: a bibliometric analysis. In Proceedings of the 3rd International Conference on Electrical, Computer, Communications, and Mechatronics Engineering (ICECCME 2023) (Tenerife, Canary Islands, Spain, 19-21.07.2023) (pp. 1-6). Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). https://doi.org/10.1109/ICECCME57830.2023.10252699
- Oraiopoulou, C., Bitzenis, A., Boutsiouki, S., Koutsoupias, N., Bozinis, A., Banioras, C., Papadopoulou, G., Tsartsalis, E.-C., Tsachouridis, S., & Chatzimladis, Th. (2023). e-Government and education: Review of current research and trends. In Proceedings of the 11th International Conference in International Business – ICIB 2023 (Paphos, Cyprus, 15-17.09.2023). [υπό έκδοση]
- Μπιτζένης, Α., Ωραιοπούλου, Χρ., Μπουτσιούκη, Σ., & Κουτσουπιάς, Ν. (2023). Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην απασχόληση: Βιβλιομετρική ανάλυση. Στα Πρακτικά του 5ου Τακτικού Συνεδρίου ΠΕΔιΣ «Το Διεθνές, το Εθνικό και το Τοπικό: Προκλήσεις για την Πολιτική, την Οικονομία και την Κοινωνία» (Λουτράκι, 15-17.12.2023). [υπό έκδοση]
2022
- Boutsiouki, S. (2022). International learners and labor mobil(abil)ity: Old challenges, new scenarios. In Georgios Zarifis (ed.), Proceedings of the 6th Biennial Meeting of the ESREA-ReNAdET “Adult educators in times of changing cultures: embracing diversity for empowerment and inspiration” (Thessaloniki, Greece, 16-18 October 2019). Springer. [υπό έκδοση]
- Boutsiouki, S. (2022). Now you see me, now you don’t. Mapping the role of employers within the framework of traineeships for university students. In Foteini Asderaki, & Jean Monnet Chair on European Union’s Education, Training, Research and Innovation Policies (eds.), International Conference Proceedings «The EHEA and the ERA: The role of the universities and research centers in smart specialization and growth» (Piraeus, 18-19 April 2019) (pp. 16-29). University of Piraeus Publications.
2021
- Boutsiouki, S. (2021). The Erasmus+ Alliances as a field of education – labour market interaction. In Aristidis Bitzenis & Panagiotis Kontakos (eds.), ICIB 2019 proceedings (Thessaloniki, 23-26 May 2019) (pp. 104-114). Laboratory of International Relations and European Integration of the University of Macedonia.
2019
- Boutsiouki, S. (2019). The concept of work-based learning in the Europe 2020 strategy. Στο Φωτεινή Ασδεράκη (επιμ.), 1o Διεθνές Συνέδριο «Μελετώντας, Διδάσκοντας, Μαθαίνοντας την Ευρώπη» (1-3 Σεπτεμβρίου 2017) (σελ. 97-116). Αθήνα: Εκδόσεις Ι. Σιδέρη.
- Koutsoupias, N., & Boutsiouki, S. (2019). Exploring European cultural goods trade: A multidimensional perspective. In Aristidis Bitzenis & Panagiotis Kontakos (eds.), International Conference on International Business ICIB 2017 & 2018 proceedings (Thessaloniki, 18-21 May 2017 & 17-20 May 2018) (pp. 121-135). Laboratory of International Relations and European Integration of the University of Macedonia. http://doi.org/10.5281/zenodo.1286354
- Μπουτσιούκη, Σ., & Κουτσουπιάς, Ν. (2019). Δείκτες επίδοσης μεσογειακών χωρών της ΕΕ με οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις: μία πρόταση διερεύνησης με μεθόδους Πολυδιάστατης Ανάλυσης Δεδομένων. In Aristidis Bitzenis & Panagiotis Kontakos (eds.), International Conference on International Business ICIB 2017 & 2018 proceedings (Thessaloniki, 18-21 May 2017 & 17-20 May 2018) (σελ. 437-455). Laboratory on International Relations and European Integration. https://www.icib.eu/wp-content/uploads/ICIB_2017_18_proceedings-e-book.pdf
- Boutsiouki, S. (2019). Learning to/at work and VET reform in Greece. In Aristidis Bitzenis & Panagiotis Kontakos (eds.), International Conference on International Business ICIB 2017 & 2018 proceedings (Thessaloniki, 18-21 May 2017 & 17-20 May 2018) (pp. 378-388). Laboratory of International Relations and European Integration of the University of Macedonia.
- Σκιαδάς, Δ., Κουτσουπιάς, Ν., & Μπουτσιούκη Σ. (2019). Η επιχειρηματικότητα μέσα από τα μάτια των νέων: επιλογή δημιουργίας ή επιβίωσης; Στο Ελισάβετ Καραΐσκου & Γιώργος Κουτρομάνος (επιμ. ), Πρακτικά του 2ου Πανελληνίου Επιστημονικού Συνεδρίου με Διεθνή Συμμετοχή «Ελλάδα-Ευρώπη 2020: Εκπαίδευση, Δια Βίου Μάθηση, Έρευνα, Νέες Τεχνολογίες, Καινοτομία και Οικονομία» (Λαμία 28, 29, 30 Σεπτεμβρίου 2018) (σελ. 830-845). Αθήνα: Έκδοση του Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικών της Εκπαίδευσης & Διά Βίου Μάθησης, της Έρευνας & Καινοτομίας, Ηλεκτρονική έκδοση : Ελληνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. http://doi.org/10.12681/elrie.1573
- Boutsiouki, S., & Polydora, A.-E. (2019). Is the museum going digital? Experiences from the websites of Greek museums. In Vicky Katsoni & Thanasis Spyriadis (eds.), 6th International IACuDiT Conference “Cultural and Tourism Innovation in the Digital Era”, Athens 2019 (pp. 229-245). Springer Proceedings in Business and Economics. Springer Nature Switzerland AG. https://doi.org/10.1007/978-3-030-36342-0_19
- Boutsiouki, S. (2019). Mapping the role of education in Eastern Partnership under the SDGs lens. In Valentin Goev & Grigoris Zarotiadis (eds.), Proceedings of the 15th International Conference of ASECU “Sustainable Development Goals 2030: Challenges for South and Eastern European Countries and the Black Sea Region (Sofia, Bulgaria, 26-27 September 2019) (pp. 478-489). Sofia: UNWE Publishing Complex.
2018
- Μπουτσιούκη, Σ. (2018). Ερευνητική προσέγγιση της πρακτικής άσκησης στο διεθνές περιβάλλον: μαθησιακές και κοινωνικές διαστάσεις. Στο Χρυσή Βιτσιλάκη & Διονύσης Γουβιάς (επιμ.), Ανιχνεύοντας την κρίση – Επιλεγμένα κείμενα από τις εισηγήσεις του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης (Ρόδος, Ελλάδα, 20-22 Μαΐου 2016) (σελ. 353-379). Αθήνα: Gutenberg.
- Boutsiouki, S. (2018). Prioritising youth in the national policy agendas: the role of the Youth Guarantee in three European countries. In M.H. Bilgin, H. Danis & U. Can (eds.), Consumer Behavior, Organizational Strategy and Financial Economics, Proceedings of the 21st Eurasia Business and Economics Society Conference (pp. 313-341). Springer International Publishing AG. https://doi.org/10.1007/978-3-319-76288-3_24
- Μπουτσιούκη, Σ. (2018). Ο θεσμός της πρακτικής άσκησης: μία νέα πρόκληση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές εκπαίδευσης και απασχόλησης. Στo Βασιλική Καραβάκου (επιμ.), Για έναν πολιτισμό της μάθησης, Πρακτικά του 1ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου Διά Βίου Μάθησης «Δια Βίου Μάθηση και Σύγχρονη Κοινωνία. Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκπαίδευση και Εργασία» (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 27-28 Ιουνίου 2015) (σελ. 395-408). Θεσσαλονίκη: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
- Μπουτσιούκη, Σ. (2018). Ευρωπαϊκή πολιτική και εκπαιδευτική ηγεσία: Από το όραμα στην αποστολή. Στο Βασιλική Καραβάκου & Κωνσταντίνος Τσιούμης (επιμ.), Πρακτικά 1ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Εκπαιδευτική Ηγεσία, Αποτελεσματική Διοίκηση και Ηθικές Αξίες» (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 24-26 Νοεμβρίου 2017), τ. Α΄ «Ηθική, Εκπαίδευση και Ηγεσία» (σελ. 160-170). Θεσσαλονίκη: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
- Boutsiouki, S. (2018). European policy on culture and prospective synergies: a mission not so impossible. In Vicky Katsoni & Kathy Velander (eds.), Innovative Approaches to Tourism and Leisure, 4th International Conference IACuDiT (Athens 2017) (σελ. 115-131). Springer Proceedings in Business and Economics. Springer.
- Σκιαδάς, Δ., & Μπουτσιούκη, Σ. (2018). Μαθαίνοντας (σ)την πράξη: Μία ερευνητική προσέγγιση της μαθητείας στο ΕΠΑ.Λ. Στο Λοΐζος Συμεού, Θεόδωρος Θάνος & Μάριος Βρυωνίδης (επιμ.), Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση, Πρακτικά 3ου Συνεδρίου Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης (σελ. 703-721). Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
- Boutsiouki, S. and Koutsoupias, N. (2018). Indicators of performance of the Mediterranean countries of the European Union with economic and social dimensions: a research proposal with the Multidimensional Data Analysis methods. In Aristidis Bitzenis & Panagiotis Kontakos (eds.) (2018), International Conference on International Business ICIB 2017-2018 proceedings (Thessaloniki, Greece, 19-22.05.2017 and 17-20.05.2018). Laboratory on International Relations and European Integration.
- Boutsiouki, S. (2018). European policy on culture and prospective synergies: a mission not so impossible. In V. Katsoni and K. Velander (eds), Innovative Approaches to Tourism and Leisure. Springer Proceedings in Business and Economics Series. Volume with selected papers from the 4th International IACuDiT Conference «Innovative approaches to tourism and leisure. Culture, places and narratives in a sustainability context» (Athens, Greece, 25-27.05.2017).
2017
- Boutsiouki, S. (2017). The implementation of the European Youth Guarantee: a step forward for Malta and Spain. In D. Petropoulos & G. Kyriazopoulos (eds.), Conference proceedings of 2nd International Conference of Development and Economy (ICODECON) (Thessaloniki, Greece, 09-12.06.2016) (pp. 284-300).
- Κουτσουπιάς, Ν., & Μπουτσιούκη, Σ. (2017). Ευρωπαϊκοί δείκτες εκπαίδευσης, δια βίου μάθησης και αγοράς εργασίας: πρόταση διερεύνησης με Μεθόδους Πολυδιάστατης Ανάλυσης Δεδομένων. Στο Ε. Καραΐσκου, Γ. Κουτρομάνος, Ι. Βουτσινάς, Π. Πέγκας, Π. Πρόντζας, Γ. Ρεντίφης & Μ. Σολάκη (επιμ.), Πρακτικά του 1ου Πανελληνίου Επιστημονικού Συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή «Ελλάδα-Ευρώπη 2020: Εκπαίδευση, Δια Βίου Μάθηση, Έρευνα, Καινοτομία και Οικονομία» (Αθήνα, Ελλάδα, 01-03.07.2016) (σελ. 409-423). Αθήνα: Ελληνικό Ινστιτούτο Οικονομικών της Εκπαίδευσης & Δια Βίου Μάθησης, της Έρευνας & Καινοτομίας, Ηλεκτρονική έκδοση: Ελληνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. http://dx.doi.org/10.12681/elrie.805
- Boutsiouki, S. (2017). Planning and implementing youth policies: A critical approach of the Youth Guarantee in Greece. In Conference proceedings of 35th International Labour Process Conference «Reconnecting Work and Political Economy» (ILPC 2017) (Sheffield, United Kingdom, 04-06.04.2017) [e-proceedings]. https://www.ilpc.org.uk/Previous-Conferences/2017
- Koutsoupias, N. and Boutsiouki, S. (2017). European indicators of education, lifelong learning and labour market: an exploration proposal with the Multidimensional Data Analysis methods. In E. Karaiskou, G. Koutromanos, I. Voutsinas, P. Pegkas, P. Prontzas, G. Rentifis and M. Solaki (eds.), Proceedings of the 1st Panhellenic Scientific Conference with international participation «Greece-Europe 2020: Education, Lifelong Learning, Research, Innovation and Economy» (Athens, Greece, 01-03.07.2016), 409-423, Athens: Greek Institute of Economics of Education & Lifelong Learning, of Research & Innovation.
2016
- Boutsiouki, S. (2016). From learning to practice: walking a fine line? EU policy on school-to-work transition and the concept of apprenticeships. In Aristidis Bitzenis & Panagiotis Kontakos (eds.), International Conference on International Business ICIB 2015 & 2016 proceedings (Thessaloniki, Greece, 22-24.05.2015 and 20-22.05.2016) (pp. 138-150). Laboratory on International Relations and European Integration.
2015
- Boutsiouki, S. (2015). Female entrepreneurship in a two-speed European Union: Please, Mind the Gap! In Aristidis Bitzenis & Vasileios A. Vlachos (eds.), International Conference on International Business ICIB 2014 proceedings (Thessaloniki, Greece, 23-25.05.2014) (pp. 333-351). Laboratory on International Relations and European Integration.
- Boutsiouki, S. (2015). The employment of immigrants in Greece and the economic crisis. In Dimitrios Giannias, Athanasios Mihiotis & Eleni Sfakianaki (eds.), Conference proceedings of the Hellenic Open Business Administration (HOBA) International Conference 2015 (07-08.03.2015). Patras: Hellenic Open University.
- Boutsiouki, S. (2015). Youth transition to the labour market and entrepreneurial dynamics: can a spark light a fire?. In Conference proceedings of 33rd International Labour Process Conference (ILPC 2015) (Athens, Greece, 13-15.04.2015) [e-proceedings].
2014
- Boutsiouki, S. (2014). Employment-oriented transformations in Greek education and training: lighting a fire or just filling a pail?. In Conference proceedings of 32nd International Labour Process Conference (ILPC 2014) (London, United Kingdom, 07-09.04.2014) [e-proceedings].
2012
- Boutsiouki, S. (2012). Well begun is half done: Preparing citizens who care. In Conference proceedings of 2nd International Multidisciplinary Conference «Political and Civic Participation» (Surrey, United Kingdom, 16-17.04.2012). PIDOP Consortium and Centre for Research on Nationalism, Ethnicity and Multiculturalism (CRONEM) [e-proceedings].
2011
- Boutsiouki, S. (2011). Promoting female entrepreneurship: European Union strategy and Greek experience. In Conference proceedings of 29th International Labour Process Conference «Work matters» (ILPC 2011) (Leeds, United Kingdom, 05-07.04.2011) [e-proceedings].
2007
- Boutsiouki, S. (2007). Socio-economic dimensions of training and their impact on the graduates’ social and employment performance. In Conference proceedings of International Sociological Association Conference «New directions in Sociology of Education in/for the 21st century» (Nicosia, Cyprus, 25-27.05.2007) (pp. 366-382). ISA Research Committee on Sociology of Education (RC04).
- Psarrou, M., & Boutsiouki, S. (2007). Globalization: Civilization vs Culture. In Conference proceedings of International Sociological Association Conference «Globalization, Conflict and the Experience of Localities» (Rome, Italy, 28-29.06.2007). ISA Research Committee on Social Classes and Social movements (RC47) [e-proceedings].
- Άλλα (33 εγγραφές)
Περιλαμβάνει Παρουσιάσεις σε διεθνή ή ελληνικά συνέδρια χωρίς δημοσίευση σε πρακτικά.
2024
- Θεσσαλονίκη, Ελλάδα (15-19 Απριλίου 2024). 1st Erasmus+ International Staff Week «Collaboration, inclusion and sustainability». Τίτλος ανακοίνωσης: “Challenges of the Erasmus+ Traineeships: Identification and Management”.
- Θεσσαλονίκη, Ελλάδα (19-20 Σεπτεμβρίου 2024). 3rd International Student Conference organized by the Interns of the UNESCO CHAIR Intercultural Policy for an Active Citizenship and Solidarity «Media and Information Literacy & Intercultural Dialogue». Τίτλος ανακοίνωσης: “Media literacy education as a means for intercultural competence development: An exploration of the EU policy”.
- Maastricht, Netherlands (26-28 Σεπτεμβρίου 2024). ICIB 2024 – 12th International Conference on International Business «Trends in Sustainable International Business». Τίτλος ανακοίνωσης: “Entrepreneurship in education: The EU policy agenda and implementation initiatives”.
- Θεσσαλονίκη, Ελλάδα (3-6 Οκτωβρίου 2024). 12o Πανελλήνιο Συνέδριο Ανάλυσης Δεδομένων της Ελληνικής Εταιρίας Ανάλυσης Δεδομένων. Τίτλος ανακοίνωσης: “Πολιτικές νεολαίας, απασχόληση και εκπαίδευση: Μια βιβλιομετρική ανάλυση” (σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Νικόλαο Κουτσουπιά).
2023
- Εισήγηση στο πλαίσιο του Επιμορφωτικού προγράμματος «Παιδαγωγική & διδασκαλία στη Γ’ εκπαίδευση. Καινοτόμες μέθοδοι και τεχνικές διδασκαλίας” (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ακαδημαϊκό έτος 2022-2023). Η εισήγηση πραγματοποιήθηκε στις 24.02.2023 και είχε τίτλο “Δημιουργία Teaching Portfolio”.
- Συμμετοχή στην Απολογιστική Εκδήλωση Οριζόντιας Δράσης Γραφείων Πρακτικής Άσκησης, που πραγματοποιήθηκε στις 31.10.2023, με εισήγηση με τίτλο “Ο ρόλος των Γραφείων Πρακτικής Άσκησης στη διασύνδεση των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας και η συμβολή της Οριζόντιας Δράσης προς το σκοπό αυτό. Εμπειρίες και Προτάσεις”.
- Θεσσαλονίκη, Ελλάδα (29-30 Μαΐου 2023). Φοιτητικό Συνέδριο των Ασκουμένων της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια Πανεπιστημίου Μακεδονίας «Ποιοτική Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή: Πολιτικές και Δράσεις της UNESCO, της ΕΕ και της Ελλάδας». Τίτλος ανακοίνωσης: “Εκπαιδευτική πολιτική για τις ψηφιακές δεξιότητες: ένας οδικός χάρτης για την Ευρωπαϊκή Ένωση”.
- Θεσσαλονίκη, Ελλάδα (22-26 Αυγούστου 2023). EARLI 2023 – 20th Biennial EARLI Conference for Research on Learning and Instruction «Education as a hope in uncertain times». Τίτλος ανακοίνωσης: “Entrepreneurship in school education: policy directions and pedagogical considerations” (σε συνεργασία με τον Δρ. Νικόλαο Μουράτογλου).
2022
- Εισήγηση στο σεμινάριο της Infinity Greece «EU Strategies and Youth: Helping the NEET’s» (Θεσσαλονίκη 20.05.2022) με τίτλο “NEETs: Ορισμός, προκλήσεις και διαχείριση από την Ε.Ε. – Δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση”.
- Καλαμάτα, Ελλάδα (21-23 Οκτωβρίου 2022). 5th International Conference of Development and Economy (ICODECON). Τίτλος ανακοίνωσης: “Work-based learning and traineeships in Greek higher education: from fragmentation towards unification” (σε συνεργασία με τον Δρ Βασίλειο Κόνιαρη, την Δρ Μαριάνθη Καρατσιώρη, την υποψήφια διδάκτορα κ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, τον Καθηγητή κ. Δημήτριο Σκιαδά και τον Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Ζαφειρόπουλο).
2021
- Barcelona, Spain (5-9 Ιουλίου 2021). 5th International Conference on Public Policy (ICPP5) – Barcelona 2021. Τίτλος ανακοίνωσης: “Lifelong learning policy as a European Semester dimension” (σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Δημήτριο Σκιαδά και τον υποψήφιο διδάκτορα κ. Θεοφάνη Παπαστάθη).
2019
- Θεσσαλονίκη, Ελλάδα (23-26 Μαΐου 2019). 10th International Conference International Business (ICIB 2019). Τίτλος ανακοίνωσης: “Employers’ involvement in the EHEA policy making and implementation”.
2018
- Prague, Czech Republic (12-15 September 2018). 12th Pan-European Conference on International Relations (EISA PEC18). Τίτλος ανακοίνωσης: “Education as a field of policy cooperation in the ENP-South: a critical approach”.
- Θεσσαλονίκη, Ελλάδα (14-15 Δεκεμβρίου 2018). 2nd Workshop DAAD Hochschuldialog Greece-Germany The impact of migration in Europe: Governance responses to mass migration and refugees «UN Global Compact on Migration: perspectives for Europe: the case of Greece and Germany». Τίτλος ανακοίνωσης: “Skill Development for migrants: Key issues of concern”.
2017
- Συμμετοχή μετά από πρόσκληση στην ομάδα Ευρωπαίων διακυβευματούχων που έλαβαν μέρος στο 6th EXCEPT Workshop (Θεσσαλονίκη, 30 Αυγούστου 2017). Κάθε μέλος της ομάδας κλήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα του ερευνητικού προγράμματος EXCEPT (στο πλαίσιο του Horizon 2020) από τις συμμετέχουσες χώρες και να καταθέσει προτάσεις σχετικά με την αξιοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών και κρατών μελών.
- Θεσσαλονίκη, Ελλάδα (10-14 Μαΐου 2017). 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας «Άτομα, Θεσμοί, Κοινωνία: ο κόσμος της Ψυχολογίας», Συμπόσιο με θέμα «Νέοι και μεταβατικές διαδικασίες σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης: εκπαιδευτικές και εργασιακές διαδρομές και η εμπειρία της αυτονομίας». Τίτλος ανακοίνωσης: “Πολιτικές για την απασχόληση των νέων στην Ελλάδα: προκλήσεις και προοπτικές την εποχή της κρίσης”.
- Δράμα, Ελλάδα (22-24 Σεπτεμβρίου 2017). Επιστημονικό Συμπόσιο «Τοπικός Πολιτισμός και εκπαιδευτικά προγράμματα. Διαβατήρια ‘ήπιας ισχύος’ για τις διεθνείς σχέσεις των πόλεων». Τίτλος ανακοίνωσης: “Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως έναυσμα πολιτιστικών συμπράξεων: ο ρόλος της εκπαίδευσης”.
- Θεσσαλονίκη, Ελλάδα (28-30 Σεπτεμβρίου 2017). 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανάλυσης Δεδομένων με διεθνή συμμετοχή. Τίτλος ανακοίνωσης: “Διερεύνηση της οικονομικής διάστασης των πολιτιστικών αγαθών” (σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Νικόλαο Κουτσουπιά).
2016
- Συμμετοχή στην ημερίδα της AIESEC «Η δύναμη της επιλογής» (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, 14 Φεβρουαρίου 2016). Τίτλος ανακοίνωσης: “Χτίσε το δικό σου μέλλον!”
- Εισήγηση στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δήμου Θερμαϊκού στη θεματική ενότητα «Ευρωπαϊκή Ένωση & ελληνική οικονομία σε περίοδο κρίσης». Τίτλος εισήγησης: “Ευρωπαϊκή πολιτική για την απασχόληση των νέων: σύγχρονες προκλήσεις” (17 Φεβρουαρίου 2016).
- Berlin, Germany (4-6 Απριλίου 2016). 34th International Labour Process Conference «Working Revolutions: Revolutionising Work» (ILPC 2016). Τίτλος ανακοίνωσης: “Work-based learning for VET students. Policy and implementation challenges”.
- Θεσσαλονίκη, Ελλάδα (20-22 Μαΐου 2016). 7th International Conference on International Business (ICIB 2016). Τίτλος ανακοίνωσης: “Nationalising the Youth Guarantee Initiative in Europe: the cases of Ireland and Spain”.
- Vienna, Austria (10-14 Ιουλίου 2016). 3rd International Sociological Association (ISA) Forum in Sociology. Τίτλος ανακοίνωσης: “Experiences from student international internships: taking a step into the real world?”.
- Συγγραφή ερευνητικής μελέτης σχετικά με την ανάπτυξη της απασχόλησης στην Ελλάδα με εστίαση στους νέους και στις πολιτικές πρωτοβουλίες και τα εξειδικευμένα προγράμματα δράσης για αυτούς, η οποία αποτελεί μέρος του προγράμματος EXCEPT Project (Social ΕΧClusion of Youth in Europe: Cumulative Disadvantage, Coping Strategies, Effective Policies and Transfer) στο πλαίσιο του Horizon, 2016.
2015
- Milan, Italy (19-21 Μαρτίου 2015). International Sociological Association, RC52 Interim meeting 2015 «Professions, bonds and boundaries» (Università Cattolica del Sacro Cuore). Τίτλος ανακοίνωσης: “European Youth Guarantee: challenges and prospects for E.U. cohesion”.
- Θεσσαλονίκη, Ελλάδα (22-24 Μαΐου 2015). 6th International Conference on International Business (ICIB 2015). Τίτλος ανακοίνωσης: “Entrepreneurial perceptions and attitudes of university students” (σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Δημήτριο Σκιαδά).
- Turku, Finland (19-21 Αυγούστου 2015). Second International Interdisciplinary Conference on Research on Work - WORK2015 on «New Meanings of Work». Τίτλος ανακοίνωσης: “School-to-work transition and student internships: are they a bridge over troubled water?”.
2014
- Zagreb, Croatia (13-15 Ιουνίου 2014). Croatian Sociological Association Conference «Towards a European Society? Boundaries, Borders, Barriers». Τίτλος ανακοίνωσης: “Swimming against the tide in Greece. Entrepreneurship in times of crisis: a gender perspective”.
- Θεσσαλονίκη, Ελλάδα (29-30 Σεπτεμβρίου 2014). CEDEFOP/DG EAC Conference «Building European VET – Time to move on». Συμμετοχή σε δύο workshops με αντικείμενο τις εξελίξεις στο πεδίο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τη διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
- Frankfurt, Germany (13-14 Νοεμβρίου 2014). European Sociological Association - ESA Research Network 35 Sociology of Migration «Contested Migration Regimes» (Goethe University Frankfurt). Τίτλος ανακοίνωσης: “The employment status of immigrants in Greece: Developments at times of crisis”.
2013
- Θεσσαλονίκη, Ελλάδα (21 Μαΐου 2013). Ημερίδα του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας «European values, Societies and Social Europe: redefining the social and policy context in Europe». Τίτλος ανακοίνωσης: “VET in the European Union during the crisis: daring to hope because of fear of failure”.
2005
- Θεσσαλονίκη, Ελλάδα (27 Μαΐου 2005) – Ημερίδα του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Η πρακτική άσκηση του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, 2004-2005: από τα πανεπιστημιακά έδρανα στη σχολική τάξη». Τίτλος ανακοίνωσης: “Πρακτική άσκηση φοιτητών του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής σε σχολικές μονάδες: μία κριτική αποτίμηση”.
2003
- Συμμετοχή στη συγγραφή ερευνητικής μελέτης για την αναδιάρθρωση του προγράμματος σπουδών στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΚ ΙΙ-"Ανάπτυξη του εφαρμοσμένου και εργαστηριακού χαρακτήρα των σπουδών", 2003.