Ετήσια Διάλεξη εις Μνήμην του Καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη


Ετήσια Διάλεξη εις Μνήμην του Καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη

Ετήσια Διάλεξη εις Μνήμην του Καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη:

Πέμπτη 4 Μαΐου,  1:00 μμ

Ουκρανική Κρίση και Ρεαλισμός στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Τάξη: Μια επιστροφή στις Ευρωπαϊκές Ρίζες της Ρεαλιστικής Θεωρίας 

Την 1η Ετήσια Διάλεξη εις Μνήμην του Καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη διοργανώνει το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.  

Τη διάλεξη με θέμα: Ουκρανική Κρίση και Ρεαλισμός στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Τάξη: Μια επιστροφή στις Ευρωπαϊκές Ρίζες της Ρεαλιστικής Θεωρίας θα δώσει ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο St Andrews της Σκωτίας, Δρ Βασίλης Παϊπάης. Ο Πόλεμος στην Ουκρανία άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο αναστοχασμού για τη Θεωρία των Διεθνών Σχέσεων. Θέτωντας προκλήσεις για τις παραδοσιακές και τις νέες προσεγγίσεις στη Θεωρία Διεθνών Σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο Ο κ. Παϊπάης θα παρουσιάσει μία ανάλυση της Ουκρανικής Κρίσης με βάση τον Ρεαλισμό και πιο συγκεκριμένα την ευρωπαϊκή παράδοση του Ρεαλισμού και το έργο των Hans Morgenthau και Reinhold Niebuhr.  

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Μαΐου στη 1:00 μμ στην Αίθουσα Συνεδρίων Ηλίας Κουσκουβέλης (1ος Όροφος), με την υποστήριξη του JeanMonnetModule ΕUAntifraud. 

Σχετικά με την απόφαση του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών σημειώνεται ότι σε συνέχεια των δραστηριοτήτων του Τμήματος για την απόδοση τιμών στον αείμνηστο Καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος αποφάσισε να αξιοποιηθεί ο διαδεδομένος θεσμός των Ετησίων διαλέξεων, προκειμένου να τιμάται σε ετήσια βάση η μνήμη και η προσφορά του αείμνηστου Καθηγητή που συνέδραμε τα μέγιστα στην ανάπτυξη, την εξωστρέφεια, την πρόοδο του Τμήματός Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

Ο Ηλίας Κουσκουβέλης επιδίωκε σταθερά την αριστεία, τη δικτύωση με κορυφαίους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, την εξωστρέφεια. Προετοίμασε και υλοποίησε αμέτρητες ομιλίες, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, συνέδρια με διακεκριμένους συναδέλφους από την αλλοδαπή και την ημεδαπή. Σε αυτό το πνεύμα, αποφασίστηκε η διοργάνωση ετήσιας διάλεξης κάθε άνοιξη με θεματολογία σχετική με το ερευνητικό και διδακτικό έργο του Ηλία Κουσκουβέλη: Θεωρία Διεθνών Σχέσεων, Ρεαλισμός, Στρατηγικές Σπουδές, ο Θουκυδίδης στις Διεθνείς Σχέσεις, Λήψη Απόφασης κτλ. σε συνδυασμό με την τρέχουσα επικαιρότητα, καθώς ο αείμνηστος Ηλίας Κουσκουβέλης προσπαθούσε ακούραστα για  τη διάδοση των ιδεών και των εννοιών της επιστήμης των Διεθνών Σχέσεων στο ευρύ κοινό και τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία.  

Ο προσκεκλημένος του Τμήματος για τη φετινή διάλεξη Δρ Βασίλης Παϊπάης είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο St Andrews, Σκωτία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη Θεωρία Διεθνών Σχέσεων, τη Διεθνή Πολιτική Θεωρία, την ιστορία της πολιτικής και διεθνολογικής σκέψης, την πολιτική οντολογία και την πολιτική θεολογία. Είναι συγγραφέας μιας μονογραφίας, επιμελητής τριών συλλογικών τόμων και συγγραφέας πληθώρας άρθρων και κεφαλαίων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.  Είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (πτυχίο Νομικής), του Πάντειου Πανεπιστημίου (μεταπτυχιακό δίπλωμα Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών), ενώ κατέχει διδακτορικό δίπλωμα από το London School of Economics and Political Science. Είναι επίσης εταίρος (Fellow) της Ακαδημίας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου (HEA) και ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (Greek Council for International Relations). Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια: LSE, SOAS, UCL, και University of Edinburgh ενώ συμμετέχει ενεργά σε διεθνή συνέδρια σε Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία. 

Δείτε την αφίσα εδώ

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font