Διευθύντρια Προγράμματος
Γραφείο 312, Κτίριο ΚΖ ☎️ 2310 891358 ✉️ okalidou@uom.edu.gr |
Αρετή Οκαλίδου
Καθηγήτρια Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής
H Αρετή Οκαλίδου, Ph.D., CCC-SLP, είναι Καθηγήτρια Λογοπαθολογίας και Αγωγής Λόγου στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διευθύντρια του Διιδρυματικού Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Επιστήμες των Διαταραχών της Επικοινωνίας. Έχει κλινική ειδίκευση στη Λογοπαθολογία (CCC-SLP, A.S.H.A) και διδακτορικό στις Επιστήμες Λόγου και Ακοής από το City University της Νέας Υόρκης.
Ήταν ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΑΤΕΙ Πάτρας, στο οποίο υπηρέτησε ως Επίκουρη Καθηγήτρια. Δίδαξε επίσης στο Τμήμα Λογοθεραπείας του Hunter College της Νέας Υόρκης και πρόσφατα στο Τμήμα Hearing Speech and Language Sciences του Gallaudet University της Ουάσιγκτον. Έχει εργαστεί εκτενώς ως λογοπαθολόγος σε σχολεία, νοσοκομεία, κλινικές λόγου και ακοής και κέντρα πρώιμης παρέμβασης στις Η.Π.Α. και την Ελλάδα.
Διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας του Υπουργείου Υγείας (ΚΕΣΥ) για την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του λογοθεραπευτή καθώς και Συντονίστρια επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των λογοθεραπευτών της ημεδαπής.
H έρευνά της επικεντρώνεται σε θέματα φωνητικής, ανάπτυξης και αξιολόγησης ελληνόφωνου λόγου, ιδιαίτερα σε παιδιά με ακουστική απώλεια και κοχλιακά εμφυτεύματα. Υπήρξε επιστημονικά υπεύθυνη χρηματοδοτούμενων έργων (ΕΠΕΑΕΚ, κ.α.) για την εκπαίδευση των παιδιών με κοχλιακό εμφύτευμα και εταίρος στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα FP7 ITN Marie Curie «iCARE» για την ενίσχυση της ακουστικής αποκατάστασης παιδιών με προβλήματα ακοής. Υπηρέτησε επίσης ως εμπειρογνώμονας στο Research Executive Agency στις Βρυξέλλες, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για θέματα ακουστικής απώλειας ‘WHO Rehabilitation 2030 Development Group’, στην Επιτροπή Ακοολογίας του IALP και στην Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος για τη Βαρηκοΐα του Π.Σ.Λ.. Είναι Guest Associate Editor στο περιοδικό Communication Disorders Quarterly και κριτής σε διεθνή περιοδικά. Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο έχει αναγνωριστεί και χρηματοδοτηθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.