Γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (EMAS)


Το πρώτο ‘πράσινο’ Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα με πιστοποίηση Περιβαλλοντικής Διαχείρισης
Το ΠαΜακ τα τελευταία χρόνια πρωτοπορεί στον τομέα του περιβάλλοντος. Είναι το μόνο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα με πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο EMAS (κανονισμός 1221/2009 της Ε.Ε.) από το 2005. Το 2016 τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κομισιόν για τα 10 χρόνια συνεχούς πιστοποίησης, ως μια από τις παλαιότερες καταχωρήσεις EMAS στην Ελλάδα.  

 

 

 

 

 

 

 



Το Γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΕΜΑS)
Το Γραφείο στοχεύει στη συνεχή βελτίωση του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στο ΠΑΜΑΚ. Κύριος στόχος του είναι η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ιδρύματος στον αστικό κορμό της Θεσσαλονίκης, στον οποίο φιλοξενείται. Το Γραφείο, από το 2005 μέχρι σήμερα, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, πραγματοποιεί δράσεις εντός και εκτός του Πανεπιστημίου, με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των χρηστών του. Επίσης, συντονίζει τις δράσεις της Περιβαλλοντικής Ομάδας εθελοντών φοιτητών/τριών, με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Δράσεις
Αναλυτικότερα, κάποιες από τις σημαντικότερες δράσεις που υλοποιούμε σε ετήσια βάση είναι:
-Πρόγραμμα ανακύκλωσης: Το ΠΑΜΑΚ ανακυκλώνει 19 διαφορετικά υλικά, διατηρώντας ένα από τα πληρέστερα προγράμματα στην Ελλάδα διαλογής στην πηγή. Ανακυκλώνουμε χαρτί, πλαστικά μπουκάλια, λαμπτήρες, CD/DVD, ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές, μέταλλο, μπαταρίες, τόνερ, μελανωτές, ξυλοπαλέτες, οργανικά απορρίμματα (κομπόστ), γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικά καπάκια, ρούχα/παπούτσια/τσάντες, φελιζόλ, ακτινογραφίες και τηγανέλαια (περισσότερα ΕΔΩ).
- Διοργάνωση σεμιναρίων με θέματα όπως η Κλιματική Αλλαγή, Οικολογία και Επιστήμες, Κοινωνική Οικονομία, Χορτοφαγία και Δικαιώματα Ζώων, Οικολογικό Αποτύπωμα, Εθελοντισμός, Α’ Βοήθειες, κλπ
-Δράσεις ευαισθητοποίησης της Πανεπιστημιακής κοινότητας σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, αλόγιστης χρήσης αφισών, περιβαλλοντική βαθμολόγηση των φαγητών, ανακύκλωσης και οικολογικής καθημερινότητας, με αυτοκόλλητα μηνύματα στους τοίχους, εκθέσεις φωτογραφίας, ενημερωτικά stand, προβολές περιβαλλοντικών ταινιών, ψηφίσματα, trash-art, καμπάνιες κατά της αφισορύπανσης, κλπ.
-Επισκέψεις σε χώρους περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος όπως το Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών Σίνδου, ΚΔΑΥ Θέρμης, η ΔΕΘ, κλπ
- Δενδροφυτεύσεις στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αναδασώσεων Κ. Μακεδονίας και άλλους φορείς (Περιβαλλοντική Ομάδα ΑΠΘ).  - Καθαρισμοί φυσικών περιοχών όπως το Δέλτα Αξιού, το Σέιχ Σου, κλπ
- Εκδρομές - πεζοπορίες στην φύση (Όλυμπος, Ζαγοροχώρια, Δρακόλιμνη, Φαράγγι Ενιπέα, Βάλια Κάλντα, Τζουμέρκα, Σέιχ Σου, κλπ)
- Αναπλάσεις κοινωνικών χώρων όπως ο Φάρος του Κόσμου στον Δενδροπόταμο και το Σώμα Φίλων ΑΜΕΑ στην Τούμπα.
- Συμμετοχή σε περιβαλλοντικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, διαγωνισμούς, κινητοποιήσεις και συνέδρια καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου
- Προβολή των δράσεων μας στα ΜΜΕ και στα social media

*Μπορείτε να δείτε κάποιες από αυτές στο ρεπορτάζ του TV100 (10’) ΕΔΩ ή περισσότερα στο video gallery.

Συμβούλιο Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Μακεδονίας:

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας λειτουργεί δωδεκαμελές Συμβούλιο Περιβάλλοντος το οποίο έχει τετραετή θητεία. Το Συμβούλιο είναι το υπεύθυνο συλλογικό όργανο για τη χάραξη της περιβαλλοντικής πολιτικής του Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο:

α. Θέτει τους γενικούς στρατηγικούς στόχους του Συστήματος, εντάσσοντάς τους μέσα στα ευρύτερα πλαίσια των περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου, τόσο εντός των χώρων του όσο και εκτός, σε συνεργασία με φορείς της τοπικής κοινωνίας.

β. Αποφασίζει και διαμορφώνει τους σκοπούς και το σχέδιο δράσης του Γραφείου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και της Ομάδας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου και είναι υπεύθυνο για τον έλεγχό τους. Συνεργάζεται άμεσα με το Γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, το οποίο αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα του Συμβουλίου.

γ. Εγκρίνει την ετήσια ανασκόπηση του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, το Συγκεντρωτικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου και την ετήσια Περιβαλλοντική Δήλωση.

3. Το Συμβούλιο συνέρχεται τουλάχιστον μία φορά ετησίως για την έγκριση της Περιβαλλοντικής Δήλωσης, πριν την εξωτερική επιθεώρηση.

4. Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος ως συλλογικό γνωμοδοτικό όργανο, συγκροτείται και λειτουργεί σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις που ισχύουν για τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων, του ν. 2690/1999 (Α ́ 45).

Εδώ μπορείτε να βρείτε την Πράξη του Πρύτανη για την τελευταία ανανέωση της σύνθεσης των μελών του Συμβουλίου Περιβάλλοντος.

 

Εάν όλοι ζούσαν (κατανάλωναν και ρύπαιναν) όπως ο μέσος Έλληνας ή Ευρωπαίος, θα χρειαζόμασταν 3 πλανήτες για να συντηρηθούμε. Καλώς ή κακώς έχουμε μόνο έναν. Για να φτάσουμε στον έναν πλανήτη για όλους, πρέπει να κάνουμε πολλά. Εμείς ξεκινήσαμε από τα πιο απλά και συνεχίζουμε. Η ομάδα είναι ανοιχτή σε όλους/ες και η συμμετοχή στις δράσεις μας είναι εθελοντική.

Γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ΠΑΜΑΚ
Περικλής Χατζηνάκος

Γραφείο: 1ος όροφος, γρ. Z101
Video με τις δράσεις της ομάδας (4’)
Site: www.perivpamak.gr
FB: Γραφείο Περιβάλλοντος ΠΑΜΑΚ
Email: emas@uom.edu.gr
Τηλ: 2310 891-364

Τελευταία Νέα


Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font