Π.Μ.Σ. στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική


Σας καλωσορίζουμε στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική (Msc in Applied Informatics) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το Πρόγραμμα ξεκίνησε να λειτουργεί ως το πρώτο μεταπτυχιακό του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής από το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004.

 Από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 λειτουργεί νέο ΠΜΣ στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική με νέες ειδικεύσεις (ΦΕΚ τ.Β΄2432/18-5-2022). Πρόσφατα τροποποιήθηκε τόσο ο Κανονισμός Λειτουργίας (ΦΕΚ τ.Β΄ 7069/15-12-2023) όσο και η Ιδρυτική Απόφαση (ΦΕΚ τ.Β΄ 7349/27-12-2023)  του Προγράμματος, προκειμένου να εναρμονίζεται με την ισχύουσα Νομοθεσία (Ν.4957/2022).

Tο ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο «Εφαρμοσμένη Πληροφορική (“MSc in Applied Informatics”)» στις ακόλουθες ειδικεύσεις:

  1. Επιχειρηματική Πληροφορική (Business Computing)
  2. Ανάπτυξη Λογισμικού και Νέφος (Software Development and Cloud)
  3. Συστήματα και Δίκτυα Επόμενης Γενιάς (Next Generation Systems and Networks)

 

Το μεταπτυχιακό με μια ματιά

Το Π.Μ.Σ. στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική απευθύνεται σε πτυχιούχους Τμημάτων Πληροφορικής, Μηχανικών Η/Υ, Πολυτεχνικών Σχολών, Θετικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, πτυχιούχους ΑΣΕΙ, καθώς και πτυχιούχους τμημάτων ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Κατ’ εξαίρεση σε όλες τις ειδικεύσεις δύνανται να γίνουν αποδεκτές αιτήσεις από αποφοίτους Τμημάτων που δεν είναι συναφή προς την ειδίκευση, εφόσον προκύπτει από τα βιογραφικά στοιχεία εκτενής επαγγελματική ή ερευνητική δραστηριότητα στο αντικείμενο της ειδίκευσης.

Αντικείμενο - σκοπός

Το ΠΜΣ του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής έχει ως αντικείμενο την παροχή εκπαίδευσης μεταπτυχιακού επιπέδου στην Πληροφορική, έτσι ώστε οι πτυχιούχοι του ΠΜΣ να αποκτήσουν ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο, εμπειρία και τεχνογνωσία για την υιοθέτηση βέλτιστων λύσεων και εφαρμογών σε οικονομικά, διοικητικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Ειδικότερα το αντικείμενο κάθε ειδίκευσης είναι:

1. Επιχειρηματική Πληροφορική (Business Computing)

Η ειδίκευση αυτή έχει ένα διεπιστημονικό χαρακτήρα για την απόκτηση γνώσης τόσο στις τεχνολογίες της πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και τα πληροφοριακά συστήματα, όσο και σε θέματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομίας και σχετικών νομικών ρυθμίσεων. Προετοιμάζει τους φοιτητές παρέχοντας τις αναγκαίες δεξιότητες πληροφορικής για την επιτυχή ανάπτυξη επιχειρηματικότητας σε ψηφιακό περιβάλλον, βασισμένη στην τεχνολογία και την καινοτομία, με έμφαση σε πρακτικές ηλεκτρονικού/κινητού επιχειρείν και κοινωνικών μέσων. Προσφέρει το βέλτιστο συνδυασμό τεχνικών, διοικητικών και οικονομικών γνώσεων, διαμορφώνοντας την ταυτότητα του σύγχρονου στελέχους που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής τόσο των επιχειρήσεων, όσο και της δημόσιας διοίκησης στον ελληνικό/διεθνή χώρο.

2. Ανάπτυξη Λογισμικού και Νέφος (Software Development and Cloud)

Η ειδίκευση στοχεύει στην παροχή θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων και την καλλιέργεια δεξιοτήτων στην περιοχή της ανάπτυξης συστημάτων λογισμικού για το υπολογιστικό νέφος. Οι επιμέρους γνωστικές περιοχές αφορούν στις τεχνολογίες αιχμής που σχετίζονται με υποδομές υπολογιστικών νεφών, την ανάπτυξη υπηρεσιοστρεφούς λογισμικού, τη διαχείριση και ανάλυση δεδομένων στο νέφος, την αξιολόγηση της επίδοσης συστημάτων με έμφαση σε πλατφόρμες, εργαλεία, βιβλιοθήκες και πρακτικές που αξιοποιούνται στην πράξη.

3. Συστήματα και Δίκτυα Επόμενης Γενιάς (Next Generation Systems and Networks)

Οι πρόσφατες αλλά και οι αναδυόμενες εξελίξεις των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών (5G/6G, IoT, ML, quantum computing κ.ά.) μας οδηγούν σε ένα νέο κόσμο όπου από τη μια παρέχονται τα αγαθά της πλήρους συνδεσιμότητας και της αδιάλειπτης υπολογιστικής (Industry 4.0 κ.ά.), και από την άλλη αναζητούνται τα μέσα για την προάσπιση των αξιών της προσβασιμότητας, της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας (blockchain, crypto, cyber security, κ.ά). Κρίσιμο ζητούμενο είναι η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσά τους. Στόχος της κατεύθυνσης είναι η μελέτη των συστημάτων και δικτύων επόμενης γενιάς και η ανάπτυξη της σχετικής έρευνας.

Οι βασικοί σκοποί του ΠΜΣ στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική είναι οι εξής:

  • Παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακών σπουδών.
  • Παροχή γνώσης στις σύγχρονες εξελίξεις της πληροφορικής.
  • Συνθετική προσέγγιση υλικού, μεθοδολογίας και λογισμικού για την παραγωγή ολοκληρωμένων λύσεων.
  • Ανάπτυξη και διαχείριση διαδικασιών οργάνωσης και αναδιοργάνωσης ψηφιακής οικονομίας.
  • Δημιουργία επιστημόνων με τις απαιτούμενες δεξιότητες για επιτυχή σταδιοδρομία στον ιδιωτικό, δημόσιο και ακαδημαϊκό τομέα.
  • Προετοιμασία για μεταπτυχιακές σπουδές διδακτορικού επιπέδου.
Προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης των αποφοίτων

Οι απόφοιτοι του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Εφαρμοσμένης Πληροφορικής θα  έχουν πολύ καλές προοπτικές απασχόλησης  σε ποικίλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα θα είναι σε θέση:

  • Να διαχειρίζονται, να αναλύουν, να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να συντηρούν Πληροφοριακά Συστήματα.
  • Να διεξάγουν έρευνα σε δημόσιους και ιδιωτικούς Ερευνητικούς Φορείς.
  • Να παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες στη Διοίκηση σε μονάδες Πληροφορικής, Δικτύων, Μηχανοργάνωσης και Τεχνικών Υπηρεσιών Υπουργείων, Δημοσίων Οργανισμών, υπηρεσιών και επιχειρήσεων.
  • Να χρησιμοποιούν εξειδικευμένα λογισμικά για την ανάλυση δεδομένων, ώστε να βελτιστοποιηθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων.
  • Να αναπτύσσουν  επιχειρηματική δράση με αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
  • Να διαχειρίζονται σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα για την επικοινωνία, τη συνεργασία, και την μοντελοποίηση και ανάλυση επιχειρηματικών διαδικασιών.
  • Να διδάσκουν με αξιοποίηση εξειδικευμένης γνώσης σε Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τη Μέση Εκπαίδευση και την Τεχνική και Επαγγελματική Κατάρτιση, δημόσια και ιδιωτική, σε Θεωρητικό, Τεχνολογικό και Εφαρμοσμένο επίπεδο.
  • Να εντοπίζουν και να επιλύουν θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης.
  • Να σχεδιάζουν, να αναπτύσσουν και να υποστηρίζουν συστήματα λογισμικού μεγάλης κλίμακας καθώς και παράλληλες και κατανεμημένες εφαρμογές στο υπολογιστικό νέφος.
  • Να διαχειρίζονται προγραμματιζόμενες υποδομές υπολογιστικής νέφους.
  • Να διαχειρίζονται και να αναλύουν δεδομένα σε περιβάλλοντα υπολογιστικού νέφους.
  • Να σχεδιάζουν και να αξιολογούν συστήματα υπολογιστών και δικτύων.
  • Να διενεργούν Δοκιμές, Μελέτες και Αναλύσεις Κυβερνο-Ασφάλειας.

Με την ολοκλήρωση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, οι απόφοιτοι μπορούν να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή τους πορεία ως υποψήφιοι διδάκτορες. Μπορούν να απασχοληθούν στο Δημόσιο ή Ιδιωτικό τομέα, καθώς και σε θέσεις σε Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή/και να δημιουργήσουν δικές τους επιχειρήσεις, όπου απαιτούνται γνώσεις υψηλής ειδίκευσης, ώστε να αντιλαμβάνονται τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προσφέρουν οι νέες αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών στην οικονομία και τη διοίκηση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Ακαδημαϊκές / Επαγγελματικές Δεξιότητες και Προοπτικές Απασχόλησης ανά ειδίκευση μπορείτε να συμβουλευτείτε το σύνδεσμο "Προοπτικές Απασχόλησης".

Το πρόγραμμα ανανεώνεται και εμπλουτίζεται συνεχώς, ώστε να παραμένει επίκαιρο, ενσωματώνοντας νέες επιστημονικές θεωρίες και πρακτικές, ενώ ταυτόχρονα ανταποκρίνεται στις τρέχουσες τάσεις και ανάγκες της οικονομίας.

Ακαδημαϊκό Προσωπικό

Το ακαδημαΙκό προσωπικό του ΠΜΣ του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής αποτελείται από μέλη ΔΕΠ του τμήματος. Επίσης καλούνται εξωτερικοί ομιλητές από Πανεπιστήμια και Επιχειρήσεις, για διαλέξεις σε εξειδικευμένα θέματα.

Υποδομές

Το τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής αλλά και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εν γένει διαθέτει την κατάλληλη κτιριακή υποδομή, την κατάλληλη υποδομή βιβλιοθήκης και τον απαραίτητο εξοπλισμό τόσο σε οπτικοακουστικά μέσα όσο και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του προγράμματος.

Το τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής διαθέτει 4 διδακτικά εργαστήρια H/Y. Τα εργαστήρια χρησιμοποιούνται για τις διδακτικές ανάγκες τόσο του προπτυχιακού όσο και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών (κατά τις απογευματινές ώρες). Η χρήση των εργαστηρίων είναι ελεύθερη για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του τμήματος κατά τις ώρες που δεν γίνονται διαλέξεις μαθημάτων.

Επιπλέον, το τμήμα Εφαρμοσμενης Πληροφορικής διαθέτει 6 θεσμοθετημένα ερευνητικά εργαστήρια H/Y προς εξυπηρέτηση των ευρύτερων ερευνητικών και εκπαιδευτικών αναγκών του Π.Μ.Σ. και του Τμήματος σε όλα τα επιστημονικά πεδία που καλύπτουν αυτά.

Πέραν των εργαστηρίων του Τμήματος, το Π.Μ.Σ. κάνει χρήση αμφιθεάτρων και αιθουσών διδασκαλίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και της Αίθουσας Συνεδρίων, του Αμφιθεάτρου Τελετών και της Αίθουσας Τηλεκπαίδευσης. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν δικαίωμα χρήσης της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της, των ηλεκτρονικών χώρων εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου, καθώς επίσης και των υπολοίπων υπηρεσιών του.

...........................................................................................................................

Το μεταπτυχιακό στηρίζουν ενεργά οι εταιρίες Accenture και Deloitte.

follow us on  


 Το μεταπτυχιακό με μια ματιά

 Οδηγός σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25

 

Κανονισμός Λειτουργίας του ΠΜΣ


Τελευταία Νέα


Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font