Π.Μ.Σ. στην Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική
Αγαπητοί επισκέπτες,
Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Σκοπός των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών – ΠΜΣ είναι η εξειδίκευση των πτυχιούχων, Τμημάτων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ ημεδαπής και αλλοδαπής, στα γνωστικά αντικείμενα της Λογιστικής, Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής δημιουργώντας στελέχη ικανά να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στο χώρο των επιχειρήσεων ως λογιστές, φορολογικοί σύμβουλοι, ορκωτοί ελεγκτές, εσωτερικοί ελεγκτές, χρηματοοικονομικοί αναλυτές, στελέχη χρηματοπιστωτικών οργανισμών καθώς και στελέχη της ανώτατης δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα, στόχος των μεταπτυχιακών προγραμμάτων είναι η παροχή γνώσεων και κινήτρων απαραίτητα για την προώθηση και ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας.
Η ποιότητα και το κριτήριο της συνεχούς βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, της ανάπτυξης νέων επαγγελματικών διεξόδων στους αποφοίτους καθώς και της επαγγελματικής πιστοποίησης, ενυπάρχει σε κάθε στάδιο της λειτουργίας των ΠΜΣ. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται στο σύγχρονο περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών, στην άρτια επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση των διδασκόντων, στις ακολουθούμενες μεθόδους παρακολούθησης και εξέτασης των θεματικών ενοτήτων καθώς και στις συνεργασίες με άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Διεθνείς Επαγγελματικούς Οργανισμούς.
Στην κατεύθυνση αυτή, τα ΠΜΣ συνεργάζονται με αντίστοιχα μεταπτυχιακά προγράμματα ΑΕΙ καθώς και με πιστοποιημένους επαγγελματικούς οργανισμούς όπως το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών-ΙΕΣΟΕΛ, το Association of Chartered Certified Accountants – ACCA, το Institute of Internal Controls-IIC, παρέχοντας στους απόφοιτους ανάλογες επαγγελματικές ευκαιρίες.
Η υλικοτεχνική υποδομή των ΠΜΣ καλύπτεται από τα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια του Τμήματος που λειτουργούν και προσφέρουν πρόσβαση σε λογιστικά πληροφοριακά προγράμματα (ERP), προγράμματα μαθηματικών, στατιστικής και οικονομετρικής ανάλυσης, προγράμματα χρηματοοικονομικής ανάλυσης, βάσεις δεδομένων (Bloomberg, S&P Capital IQ κ.α.), τα οποία οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν, τόσο για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθημάτων, όσο και για την επιστημονική τους έρευνα.
Σας εύχομαι μία ευχάριστη πλοήγηση στην ιστοσελίδα των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Χρήστος Ι. Νεγκάκης, Καθηγητής
Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Διευθυντής των ΠΜΣ του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Το Πρόγραμμα έχει ως αντικείμενο-σκοπό την εξειδίκευση των πτυχιούχων ώστε να μπορούν να συμβάλλουν στην προαγωγή των γνώσεων στα ευρύτερα γνωστικά αντικείμενα της Λογιστικής, της Εφαρμοσμένης Λογιστικής και της Ελεγκτικής δημιουργώντας στελέχη ικανά:
α) να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στο χώρο των επιχειρηματικών οντοτήτων του δημόσιου ή/και ιδιωτικού τομέα ως ορκωτοί ελεγκτές - λογιστές, εσωτερικοί ελεγκτές, λογιστές - φοροτεχνικοί, σύμβουλοι επιχειρήσεων ή ανώτατα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και του ιδιωτικού τομέα,
β) να προωθήσουν την ανάπτυξη της έρευνας και των εφαρμογών στα γνωστικά αντικείμενα της λογιστικής και ελεγκτικής.
Επίσης, στοχεύει στην επιμόρφωση ανώτερων στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την κάλυψη αναγκών σε εξειδικευμένες δραστηριότητες τους.
Το συνεκτικό υπόβαθρο των δύο κατευθύνσεων του ΠΜΣ στην «Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική» είναι ο συνδυασμός θεωρητικής γνώσης για την κατανόηση της λειτουργίας της οντότητας με την πρακτική εκπαίδευση σε θέματα λογιστικής και ελεγκτικής του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.
Το ΠΜΣ στην «Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική» οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική» με τις εξής κατευθύνσεις:
(α) Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική και
(β) Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική Δημόσιου Τομέα
- ΦΕΚ(4346/1-10-18)Επανίδρυση Π.Μ.Σ.
- ΦΕΚ(4225Β/10-08-2022)Έγκριση τροποποίησης του άρθρου 10 «Πειθαρχικές κυρώσεις» και του άρθρου 11 «Εξετάσεις και βαθμολογία φοιτητών/τριών»
- ΦΕΚ(646B/08-04-2009)Έγκριση Π.Μ.Σ.