Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου


Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση  για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας η 203η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821. Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου, χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, ενώ ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον καθηγητή του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, Θεοδόσιο Καρβουναράκη.

Ο κ. Κατρανίδης στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι «ο κόσμος μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια κατάσταση ασταθούς ισορροπίας, όπου αυταρχικά και εθνικιστικά καθεστώτα σε πολλές χώρες επιβάλλουν τον ανορθολογισμό, τα οικονομικά αδιέξοδα, την καταπάτηση των δικαιωμάτων ατόμων και λαών, την αμφισβήτηση του δικαιώματος της ανεξαρτησίας αδύναμων γειτόνων και πληθυσμών δεύτερης κατηγορίας. Τιμώντας την επέτειο της Εθνεγερσίας μας ξαναθυμόμαστε τι σημαίνει να αγαπάμε την πατρίδα μας, χωρίς μισαλλοδοξία, χωρίς να μισούμε τις πατρίδες των άλλων, μαθαίνουμε να εκτιμούμε την αξία της ειρήνης αλλά ταυτόχρονα και την ανάγκη του αγώνα όταν η πατρίδα κινδυνεύει», ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία του Φιλελληνικού κινήματος που συνετέλεσε στην επιτυχή έκβαση της Επανάστασης.

Από την πλευρά του ο κ. Καρβουναράκης ανέπτυξε το θέμα «Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και ο αγώνας των Ελλήνων για ανεξαρτησία». Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Ελληνικός πόλεμος της ανεξαρτησίας απολάμβανε ενθουσιώδη υποστήριξη από την αμερικανική κοινή γνώμη. Η αμερικανική κυβέρνηση όμως ήταν επιφυλακτική ως προς τη διαχείριση του ζητήματος. Παρά την φιλελληνική διάθεση των μελών της ο φόβος ανάληψης επαχθών διεθνών υποχρεώσεων αλλά και της δυσαρέσκειας των ευρωπαϊκών Μεγάλων Δυνάμεων, οδήγησε τους ιθύνοντες της νεαρής και ακόμη ευάλωτης Αμερικανικής Δημοκρατίας σε μια πολιτική ηθικής μόνον υποστήριξης και ευμενούς ουδετερότητας με γνώμονα την ανάληψη του μικρότερου δυνατού εθνικού κινδύνου. Οικονομικά επίσης συμφέροντα συνέτειναν στην επιλογή αυτής της πολιτικής».

Στην εκδήλωση, εκτός από τις Πρυτανικές Αρχές παρέστησαν μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, Κοσμήτορες Σχολών και Πρόεδροι Τμημάτων, μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, του λοιπού διδακτικού προσωπικού, της φοιτητικής κοινότητας και των εργαζομένων.

Παραβρέθηκαν επίσης, ο Πρωτοσύγκελος, εκπρόσωπος της Ι.Μ.Θ. Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Αθανασίου, η εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής  Μακεδονίας, περιφερειακή σύμβουλος, Όλια Βασιλάκη, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήριος Στοΐτσας, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, Αλέξανδρος Φερραίος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και ο Ταξίαρχος Δημήτριος Λαμπαδαρίδης, ως εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΣ.

Ακολούθησε η επίδοση τιμητικών επαίνων στα μέλη ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που συνταξιοδοτήθηκαν το 2023 και στα παιδιά των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας τα οποία εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

 

Επισυνάπτονται φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Φ1: Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης κατά τον χαιρετισμό του

Φ2: Ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, Θεοδόσιος Καρβουναράκης παρουσίασε τον πανηγυρικό της ημέρας

Φ3,4: Στην εκδήλωση, εκτός από τους επισήμους και τις Πρυτανικές Αρχές, παρέστησαν μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, Κοσμήτορες Σχολών και Πρόεδροι Τμημάτων, μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, του λοιπού διδακτικού προσωπικού, της φοιτητικής κοινότητας και των εργαζομένων.

Φ5: Στο τέλος της εκδήλωσης επιδόθηκαν τιμητικοί έπαινοι στα μέλη ΕΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που συνταξιοδοτήθηκαν το 2023 και στα παιδιά των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας τα οποία εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024

Φ1

Φ1

Φ2

Φ2

Φ3

Φ3

Φ4

Φ4

Φ5

Φ5

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font