Δράση φύτευσης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος SOHACK


Δράση φύτευσης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος SOHACK

Θεσσαλονίκη, Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2023

Παρακινούμενα από την αγάπη για το περιβάλλον και με επιπλέον επιδίωξη την απομάκρυνση απορριμμάτων από το προαύλιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μέλη της Ομάδας και του Γραφείου Περιβάλλοντος του Ιδρύματος πραγματοποίησαν δράση φύτευσης σε παρτέρι, το οποίο βρίσκεται στους εξωτερικούς χώρους του Πανεπιστημίου.

Αφορμή για την συγκεκριμένη δράση στάθηκε το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τη βιωσιμότητα SOHACK (Social Hacking of Higher Education for Sustainability), το οποίο υλοποιείται από 8 εταίρους, μεταξύ των οποίων και τρία πανεπιστήμια. Στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Λιθουανία από το Vilniaus Universitetas και στην Πορτογαλία από το Universidade Nova de Lisboa.

«Στόχος του έργου SOHACK είναι να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αειφορίας, όπως η σπατάλη στην κατανάλωση ενέργειας ή τροφίμων που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα πανεπιστήμια στις πανεπιστημιουπόλεις τους. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο μεθοδολογίας και μάθησης που θα χρησιμοποιηθεί για να προετοιμάσει τους φοιτητές/τριες και το προσωπικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να γίνουν πραγματικοί παράγοντες αλλαγής προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον», επισήμανε η καθηγήτρια Σταυρούλα Μαυρογένη, επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος.

Στο επιστημονικό δυναμικό του προγράμματος συμμετέχουν επίσης οι: Αναστάσιος Πανόπουλος, καθηγητής Παν. Μακεδονίας, Ιωάννης Μάνος, αναπλ. καθηγητής Παν. Μακεδονίας, Ιωάννα Δανδέλια, υπ. διδάκτωρ Παν. Μακεδονίας.

Την δράση παρακολούθησε και συμμετείχε και το μέλος του εκλεγμένου Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγήτρια Σοφία Δεληπάλλα.

Πριν από την φύτευση των νέων λουλουδιών, στο παρτέρι όπου ήδη βρίσκεται μια ελιά, οι φοιτήτριες που συμμετείχαν, μαζί με τον Υπεύθυνο του Γραφείου Περιβάλλοντος Περικλή Χατζηνάκο, καθάρισαν τον χώρο από σκουπίδια αλλά και αποτσίγαρα που αποτελούν συχνό απόρριμμα στους εξωτερικούς χώρους.

Οι συμμετέχουσες στη δράση προέτρεψαν τους συναδέλφους τους να μην πετάνε αλόγιστα τα αποτσίγαρα τους και προσκάλεσαν τη φοιτητική κοινότητα να συμβάλλει στη φροντίδα των νέων φυτών, που όχι μόνο διακοσμούν τον χώρο, αλλά παρέχουν και μια ανάσα δροσιάς ενόψει των επερχόμενων υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού.

«Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ήταν το πρώτο “Πράσινο” Πανεπιστήμιο στη χώρα μας και ως Γραφείο Περιβάλλοντος τιμούμε αυτή τη διάκριση και πραγματοποιούμε συνεχώς εκδηλώσεις, που στόχο έχουν όχι μόνο να επιτελούμε το περιβαλλοντικό μας καθήκον, αλλά και να εκπαιδεύουμε τις επόμενες γενιές», αναφέρει ο Υπεύθυνος του Γραφείου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ο ίδιος τόνισε ότι «με απλές, καθημερινές δράσεις, δίνουμε το καλό παράδειγμα στους νέους και τις νέες, ώστε να αποκτήσουν συνήθειες φιλικές προς το Περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα βοηθούμε στην αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης ρύπανσης από τα απορρίμματα στους εξωτερικούς χώρους. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ανακυκλώνει ήδη πάρα πολλά υλικά και στόχο έχει να εντάξει στη λίστα αυτή ακόμη περισσότερα. Έχει γίνει κατανοητό από την πλευρά μας ότι αυτά τα υλικά, όταν δεν απορρίπτονται απλά στα σκουπίδια, μπορούν με την ορθή τους επεξεργασία να αποτελέσουν πρώτη ύλη χρήσιμη για το μέλλον μας».

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font