Διοργανώνεται το 21ο διεθνές συνέδριο προσομοίωσης των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών ThessISMUN


Διοργανώνεται το 21ο διεθνές συνέδριο προσομοίωσης των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών ThessISMUN

Θεσσαλονίκη, Μ. Δευτέρα,  29 Απριλίου 2024

Από την Τετάρτη 8 ώς και την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το 21ο διεθνές συνέδριο προσομοίωσης των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών, Thessaloniki International Student Model United Nations, γνωστό ως ThessISMUN (www.thessismun.org), με τη συμμετοχή 200 φοιτητών και φοιτητριών από τα περισσότερα πανεπιστήμια της Ελλάδας και το εξωτερικό.

Το ThessISMUN διοργανώνεται και φέτος με την υποστήριξη του Γραφείου για την Ελλάδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη και συμμετέχει στην εκστρατεία προώθησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Κατά την εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου, στις 8 Μαΐου 2024, στις 6 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα τιμηθεί ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχαήλ Ψαλιδόπουλος,ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την περίοδο 2015-2020.

Το Συνέδριο είναι μια άσκηση προσομοίωσης της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και οργάνων Περιφερειακών Οργανισμών όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.α., κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες συζητούν επίκαιρα θέματα των ανωτέρω διεθνών θεσμών, όπως ζητήματα διεθνούς δικαίου και διεθνούς πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής φύσεως, προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, κ.α.

Σκοπός της άσκησης είναι η εξοικείωση των φοιτητών και φοιτητριών με τα θέματα που συζητούνται στα διεθνή αυτά fora, η ανάπτυξη διαλόγου, η επιχειρηματολογία υπέρ των θέσεων των κρατών που εκπροσωπούν, η λήψη απόφασης με συναίνεση μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων, η συνειδητοποίηση της ανάγκης για διεθνή συνεργασία με στόχο την εδραίωση της ειρήνης στον κόσμο.

Η προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών είναι διαδεδομένη σε πολλά κράτη, ενώ στην Ελλάδα έχει γίνει θεσμός στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από το 2002 που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Φέτος διοργανώνεται για 21η φορά και όπως πάντα χαίρει της υποστήριξης των καθηγητών Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Θεσμών από όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας.

 

Συνέντευξη Τύπου

Την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, στις 12 το μεσημέρι, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στην Αίθουσα Συγκλήτου της Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην οποία έχουν κληθεί να παραστούν οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου. Επίσης θα συμμετάσχει ο Δημήτρης Φατούρος, Υπεύθυνος του Γραφείου για την Ελλάδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη, ο Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος του ThessISMUN, Καθηγητής Θεοδόσης Καρβουναράκης και μέλη της φετινής Γενικής Γραμματείας.

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font