Βράβευση της Ομάδας Ανοιχτού Λογισμικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από την KDE για την επιτυχημένη διοργάνωση της «Akademy 2023»


Βράβευση της Ομάδας Ανοιχτού Λογισμικού  του Πανεπιστημίου  Μακεδονίας από την KDE για την επιτυχημένη διοργάνωση της «Akademy 2023»

Θεσσαλονίκη, Τρίτη, 25 Ιουλίου 2023

Αναγνωρίζοντας την εξαιρετική συμβολή της στην επιτυχημένη διοργάνωση του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου της με τίτλο «Akademy 2023», η KDE, μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες Ανοιχτού Λογισμικού διεθνώς, απένειμε ένα από τα βραβεία «Akademy Awards» στην Ομάδα Ανοιχτού Λογισμικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επιβραβεύοντας έτσι την προσπάθεια των μελών της ομάδας να προσφέρουν ένα ιδανικό και λειτουργικό περιβάλλον για τις εργασίες του συνεδρίου.

Το «Akademy 2023» άρχισε στις 15 και ολοκληρώθηκε στις 21 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο ανέλαβε την φιλοξενία του συνεδρίου προσφέροντας τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό για μια διεθνούς εμβέλειας διοργάνωση. Οι 370 σύνεδροι προέρχονταν από όλο τον κόσμο, από τους οποίους οι 150 παρακολούθησαν τις εργασίες διά ζώσης. Αντικείμενό του ήταν η ανάπτυξη και η προώθηση των ανοιχτών λύσεων λογισμικού για υπολογιστές και κινητές συσκευές, μέσα από την πλατφόρμα KDE.

Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε με «ελληνικό άρωμα», με μια ομιλία από τον Ελευθέριο Κοσμά, με τίτλο «Libre Space Foundation – Empowering Open-Source Space Technologies». Ο κ. Κοσμάς μοιράστηκε την πάθος του για την εξερεύνηση του διαστήματος και τη χρήση ανοικτού κώδικα τεχνολογιών για την ενίσχυση των διαστημικών ερευνών. Η ομιλία αυτή έδωσε το έναυσμα για μια συναρπαστική συζήτηση σχετικά με τον ρόλο του ανοικτού κώδικα στον τομέα της διαστημικής έρευνας, ενώ ακολούθησαν αντίστοιχα ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για ζητήματα ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού.

Αντίστοιχη επιτυχία είχε και η δεύτερη ημέρα, η οποία ήταν πλούσια σε εισηγήσεις και δραστηριότητες, ενώ το συνέδριο επισκέφθηκε και ο Αντιπρύτανης Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και καθηγητής του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου.

Στο τέλος της δεύτερης ημέρας έγινε από την KDE η απονομή των βραβείων «Akademy Awards», για την αναγνώριση των εξαιρετικών επιδόσεων και συνεισφορών στην κοινότητα του KDE. Ένα από αυτά τα βραβεία, απονεμήθηκε στην Ομάδα Ανοικτού Λογισμικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για την άψογη διοργάνωση του συνεδρίου. Η ημέρα έκλεισε με μια ξεχωριστή εκδήλωση σε ένα από τα καραβάκια που βρίσκονται στην παραλία της Θεσσαλονίκης και στην οποία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία για χαλάρωση και δικτύωση, καθώς και για να συζητήσουν τις εμπειρίες τους και τα ενδιαφέροντα θέματα που ανακινήθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Τις επόμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν εξειδικευμένες εκδηλώσεις για μικρότερο αριθμό συνέδρων, ενώ πραγματοποιήθηκε και ημερήσια εκδρομή στον Όλυμπο και τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου.

Όπως επισημαίνει το μέλος της Ομάδας Ανοιχτού Λογισμικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ευστάθιος Ιωσηφίδης, «η διοργάνωση του συνεδρίου Akademy 2023 στη Θεσσαλονίκη και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ήταν μια μεγάλη πρόκληση για την ομάδα μας, καθώς έπρεπε να ανταποκριθούμε στις υψηλές τεχνολογικές και οργανωτικές απαιτήσεις της κοινότητας ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού της KDE. Παρά τον καύσωνα, που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα, και με την αμέριστη συμπαράσταση των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, όλα κύλισαν ομαλά και οι σύνεδροι που προέρχονταν από όλον τον κόσμο έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ελπίζουμε για ακόμη μεγαλύτερες διοργανώσεις στο μέλλον, καθώς για παράδειγμα ο τεχνολογικός γίγαντας στον χώρο, η Ubuntu, έδειξε ενδιαφέρον να πραγματοποιήσει ανάλογη εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας».

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο βρίσκονται στην ιστοσελίδα: https://opensource.uom.gr/

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font